Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Τα inverter ας είναι η αρχή
 


Μια δροσερή, καλοκαιρινή ανάσα για ένα κομμάτι -έστω- της αγοράς ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέα που ενσωματώνουν την φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία inverter.

Χάρη στο μέτρο αυτό, αναμένεται ότι σε πάνω από 100.000 σπίτια της χώρας θα αντικατασταθούν τα παλαιά, ενεργοβόρα μηχανήματα. Έτσι, θα εξοικονομηθεί ενέργεια που κοστίσει στην Ελλάδα πολύ περισσότερα χρήματα από τα 20 εκ. ευρώ που διατίθενται τώρα ως κίνητρο στους καταναλωτές.

Το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει πως η εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει τα 20GWh ετησίως, μειώνοντας παράλληλα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους ετησίως.

Επιπλέον λειτουργεί έτσι και το σύστημα ανακύκλωσης, αφού όλες οι παλιές συσκευές θα καταλήξουν υποχρεωτικά εκεί.

Είναι από τις σπάνιες φορές -δυστυχώς- που είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στους κυβερνώντες αυτόν τον τόπο, για μια σοφή απόφαση που πήραν. Και σαν περιοδικό έχουμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε την ικανοποίηση πως συμβάλαμε κι εμείς, με τις όποιες δυνάμεις μας, προς την κατεύθυνση αυτή.

Ήταν το τεύχος Μαΐου, συγκεκριμένα, που από αυτήν εδώ τη στήλη παροτρύναμε την κυβέρνηση να προσανατολιστεί σε κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων. Για ανακαινίσεις που καθιστούν λιγότερο ενεργοβόρα τα υπάρχοντα σπίτια, σημειώνοντας τα πολλαπλά οφέλη από αυτό:

Η αγορά θα κινηθεί, θα εξοικονομηθεί ενέργεια, το περιβάλλον θα ανασάνει, οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα για κλιματισμό, νερό και ρεύμα και θα απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν για το σκοπό αυτό…

Η επιτυχία του μέτρου για τα κλιματιστικά ελπίζουμε να εμπνεύσει τα κυβερνητικά επιτελεία και να λειτουργήσει σαν πιλότος για μια σειρά από ανάλογες κινήσεις.

Οι χώροι που καλύπτει αυτό το περιοδικό (θέρμανση, ψύξη, ύδρευση, αποχέτευση, εξαερισμός κλπ) είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι για να εφαρμοσθούν πολιτικές κινήτρων οι οποίες εγγυημένα θα αποδώσουν σε πολλά επίπεδα. Στην αγορά, στην απασχόληση, στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είναι και ένα όπλο, αν θέλετε, απέναντι στην εισαγόμενη κρίση που έπληξε και τη χώρα μας. Κι αν όλοι τώρα μιλούν για «φως στην άκρη του τούνελ», ένας λόγος παραπάνω: Με τέτοια μέτρα και θα σιγουρέψουμε την ανάκαμψη και θα τη φέρουμε μια ώρα αρχύτερα στον τόπο μας.

Βούλα Μουρτά
Ιούλιος- Αύγουστος 2009
 
 Θέσεις
Καθοριστική η φετινή ατζέντα στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ
Το όπλο που αγνοήθηκε
Επενδύστε στους «μικρούς»
Η σπατάλη δεν θα πολεμηθεί;
Κινήσεις κόντρα στην κρίση
Άρρωστο κράτος σε άρρωστα κτίρια
Η αγορά χρειάζεται τόνωση
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση
Κρίση και χαμένες ευκαιρίες
Που είναι τα δάνεια;
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook