Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Η αγορά χρειάζεται τόνωση
 


Στην Ελλάδα, η υγεία ενός μεγάλου μέρους της αγοράς εξαρτάται από την υγεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Και αυτή τη στιγμή η οικοδομική δραστηριότητα δείχνει σοβαρά άρρωστη, εμφανίζοντας μια πτώση πάνω από 30%.

Οι λόγοι είναι προφανείς:

• Από τη μια είναι ο κόσμος που διστάζει να επενδύσει σε ακίνητο, επηρεασμένος από το κλίμα αβεβαιότητας για το αύριο που δημιουργεί όλη αυτή η «τρομοκρατική» φιλολογία για την παγκόσμια οικονομική κρίση.
• Από την άλλη είναι οι τράπεζες που έσφιξαν τις στρόφιγγες, ανήσυχες από το πάθημα των αμερικανικών, οι οποίες μοίρασαν απλόχερα δάνεια κι έμειναν τώρα με τα σπίτια στο χέρι.
• Τέλος είναι και το κράτος που, βυθισμένο μέσα στη δικιά του κρίση, αδυνατεί να συνδράμει τους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες με κάποιες ευνοϊκότερες φορολογίες. Τουναντίον, αυξάνει τις υπάρχουσες έχοντας πιεστική ανάγκη από έσοδα…

Το «κοκτέιλ» αυτό έχει δημιουργήσει μια ασφυξία στην αγορά. Πτώση πωλήσεων, πάγωμα παραγγελιών, ακάλυπτες επιταγές, περικοπές εξόδων ή και προσωπικού… Βέβαια υπάρχει και ένας αντίλογος εδώ που έχει βάση.

Στην Ελλάδα όταν παρατηρείται ένα «μπουμ» σε κάποιο κλάδο, τρέχουν όλοι να γίνουν «επαγγελματίες του χώρου». Και όταν η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό, αρχίζουμε να μιλάμε για «κρίση» επειδή η προσφορά είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη ζήτηση.Εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Και η κυβέρνηση οφείλει με άμεσα μέτρα να το αντιμετωπίσει.

Η θέση μας, όπως και παλαιότερα την έχουμε εκφράσει, είναι να ξεβαλτώσει επιτέλους το θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των υπαρχόντων δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων και των σπιτιών. Να δοθούν διευκολύνσεις και κίνητρα -όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, τεχνική βοήθεια κλπ- για «απόσυρση» παλιών ενεργοβόρων λεβήτων και γενικά των εγκαταστάσεων θέρμανσης, για αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων, για ανθεκτικότερες υδραυλικές εγκαταστάσεις, για μονώσεις, για σωστό εξαερισμό και για άλλες επεμβάσεις που θα μειώσουν τους λογαριασμούς και θα προστατέψουν την υγεία του κόσμου.

Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας, ευθύνονται για το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταναλώνουν το 35% των πρώτων υλών και ευθύνονται για το 10-35% των δομικών αποβλήτων.
Από την άλλη γνωρίζει το πόσο απελπιστικά πίσω είμαστε απέναντι στις οδηγίες και τις προθεσμίες που μας έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καταλαβαίνει πολύ καλά πως σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κράτος, δεν μπορεί να πληρώνει κι άλλα πρόστιμα…

Βούλα Μουρτά
Δεκέμβριος 2009
 
 Θέσεις
Καθοριστική η φετινή ατζέντα στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ
Το όπλο που αγνοήθηκε
Επενδύστε στους «μικρούς»
Η σπατάλη δεν θα πολεμηθεί;
Κινήσεις κόντρα στην κρίση
Άρρωστο κράτος σε άρρωστα κτίρια
Τα inverter ας είναι η αρχή
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση
Κρίση και χαμένες ευκαιρίες
Που είναι τα δάνεια;
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook