Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Άρρωστο κράτος σε άρρωστα κτίρια
 


Έγινε πια φανερό πως το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα τιθασεύοντας το τεράστιο έλλειμμα που συσσώρευσε η επί σειρά δεκαετιών κακοδιαχείριση του κράτους.

Τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς καρκινοβατούν και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ πάγωσαν «μέχρι νεωτέρας». Κυριαρχεί η λογική πως το έλλειμμα θα μειωθεί με περικοπές εξόδων και προσωπικού στο δημόσιο, με κατάργηση υπερωριών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, με επιβολή «έκτακτων» και «ειδικών» φόρων στους πολίτες. Με κινήσεις δηλαδή που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην αγορά, αφού μειώνουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε μείωση των εσόδων του κράτους από έμμεσους και άμεσους φόρους και… φαύλος κύκλος.

Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στους κυβερνώντες πως πρέπει να διαχειριστούν το πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που δείχνουν να μην τους πολυενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός από το νοικοκύρεμα του κράτους τότε, ως «Θερμοϋδραυλικός», έχουμε μια σχετική πρόταση.

Πρώτα-πρώτα ας δούμε μερικά στοιχεία: Στην Ελλάδα, αν και είμαστε χώρα μεσογειακή με ήπιο κλίμα, το 35% και πλέον της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης την απορροφούν τα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι δημόσια.

Μάλιστα, με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου βρίσκονται, έχει παρατηρηθεί μια δραματική αύξηση της απαιτούμενης ενέργειας για τον δροσισμό τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Έχει αποδειχθεί ότι η απαιτούμενη ενέργεια για τον δροσισμό ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας είναι σχεδόν διπλάσια από την απαιτούμενη στην περιφέρεια της πόλης, αφού η διαφορά θερμοκρασίας στο κέντρο είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στις αντίστοιχες περιαστικές περιοχές και φτάνει τους συν 5 έως και συν 12 βαθμούς Κελσίου!

Ένας άλλος παράγοντας, διόλου ευκαταφρόνητος, είναι πως με την αύξηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις υψηλές εκπομπές μέρους των σύγχρονων δομικών υλικών παρατηρείται αύξηση της συγκέντρωσης ρυπαντών στο εσωτερικό των κτιρίων, με ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε αυτά.

Με άλλα λόγια τα δημόσια κτίρια ανά την επικράτεια εκτός από «άρρωστα» καίνε άσκοπα τόση ενέργεια επί ένα το χρόνο, η αξία της οποίας είναι ισοδύναμη με τρεις -τουλάχιστον- μισθούς των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά.

Μήπως λοιπόν θα πρέπει η κυβέρνηση να προσανατολιστεί και σε τέτοιες οικονομίες, φροντίζοντας για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση των δημόσιων κτιρίων, με εκσυγχρονισμό των ενεργειακών τους εγκαταστάσεων και δικτύων, με επεμβάσεις για καλύτερη μόνωση κλπ;

Βούλα Μουρτά
Ιανουάριος 2010
 
 Θέσεις
Καθοριστική η φετινή ατζέντα στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ
Το όπλο που αγνοήθηκε
Επενδύστε στους «μικρούς»
Η σπατάλη δεν θα πολεμηθεί;
Κινήσεις κόντρα στην κρίση
Η αγορά χρειάζεται τόνωση
Τα inverter ας είναι η αρχή
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση
Κρίση και χαμένες ευκαιρίες
Που είναι τα δάνεια;
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook