Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Κινήσεις κόντρα στην κρίση
 


Η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη εδώ και πολύ καιρό και η κυβέρνηση πλήρως απασχολημένη με το οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα, δεν δείχνει διάθεση να κάνει κάτι γιΆ αυτό σύντομα.
Η αγορά ωστόσο, και κυρίως οι πολλές εταιρίες που ζουν αποκλειστικά από την οικοδομή, μη έχοντας και άλλη επιλογή, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Δίχως να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αναμένονται πιθανόν στα τέλη Φεβρουαρίου, αρκετές από τις εταιρίες αυτές -κυρίως με προϊόντα που συμβάλλουν στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων- εγκαινιάζουν άμεσα διαφημιστική καμπάνια για την πώληση των προϊόντων τους με έκπτωση 35%. Όση δηλαδή προέβλεπε και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατΆ οίκον» της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εξετάζουν να εκδώσουν «πράσινα επισκευαστικά δάνεια» με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο με βάση το σενάριο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιδοτείται κατά 3- 4 μονάδες από το κράτος. Έτσι που το τελικό επιτόκιο, να διαμορφώνεται το πολύ σε 2%, έναντι του 5%-6% σήμερα.

Επιπλέον την εμφάνισή τους θα κάνουν σύντομα στην αγορά και εταιρίες που παρέχουν καθετοποιημένες ενεργειακές υπηρεσίες σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Η καινοτομία των εταιρειών αυτών (Εnergy Service Companies ή ΕSCΟs όπως ονομάζονται διεθνώς) είναι ότι θα αναλαμβάνουν οι ίδιες την επένδυση για λογαριασμό του πελάτη τους.

Πώς θα λειτουργεί ο νέος αυτός θεσμός την καθιέρωση του οποίου προτείναμε από αυτήν εδώ τη στήλη πριν από 4 χρόνια περίπου; Έστω, για παράδειγμα, μια τετραώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1970, που πληρώνει σήμερα για θέρμανση-ψύξη-φωτισμό-ζεστό νερό 23.000 ευρώ τον χρόνο. Αποφασίζεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων για να μειωθεί ο ετήσιος λογαριασμός. Συγκεκριμένα, αλλαγή λαμπτήρων και σωμάτων φωτισμού, αλλαγή κλιματιστικών, αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, παρεμβάσεις μόνωσης κλπ. Αν έπειτα από αυτές τις αλλαγές το κτίριο μειώσει τις δαπάνες του στα 13.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ της διαφοράς θα τα καρπωθεί η εταιρεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι η επένδυση στο κτίριο και η αμοιβή της εταιρείας ανέρχονται συνολικά στα 53.000 ευρώ, η τελευταία θα εισπράττει από τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας 10.000 ευρώ επί περίπου 5 χρόνια ώστε να αποσβεστεί η δαπάνη της ενεργειακής αναβάθμισης.

Πρωτοβουλίες της ίδιας της αγοράς, όπως οι παραπάνω, είναι ακτίνες φωτός μέσα στο σκοτάδι που μας περιβάλλει.

Βούλα Μουρτά
Φεβρουάριος 2010
 
 Θέσεις
Καθοριστική η φετινή ατζέντα στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ
Το όπλο που αγνοήθηκε
Επενδύστε στους «μικρούς»
Η σπατάλη δεν θα πολεμηθεί;
¶ρρωστο κράτος σε άρρωστα κτίρια
Η αγορά χρειάζεται τόνωση
Τα inverter ας είναι η αρχή
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση
Κρίση και χαμένες ευκαιρίες
Που είναι τα δάνεια;
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook