Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Επενδύστε στους «μικρούς»
 


Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας, είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και μόνον όταν αυτές -που αποτελούν το βασικό κύτταρο της αγοράς- νιώσουν καλά, θα μπορέσει να νιώσει καλύτερα και η ελληνική οικονομία.

Για πολλούς αυτό ακούγεται, δυστυχώς, υπερβολικό. Γιατί όταν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο νους πολλών πάει σε κάποια αμελητέα ποσότητα της εθνικής οικονομίας. Ποτέ δεν εκτιμήσαμε τον σπουδαίο τους ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Με την παράθεση μερικών αριθμών -και μόνο- μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο εθνικό προϊόν: Πάνω από 650.000 είναι ο αριθμός τους, δηλαδή το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και πάνω από 1.500.000 οι εργαζόμενοι που απασχολούν… Από την υγεία τους εξαρτάται η υγεία της αγοράς. Από αυτές καθορίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό το ύψος του δείκτη της ανεργίας. Αυτές είναι που θα σηκώσουν το βάρος της απασχόλησης, τώρα που ο ευρύτερος δημόσιος τομέας περιορίζεται σταδιακά.

Η κρίση λοιπόν δεν είναι τόσο επώδυνη και καθοριστική για τις πολυεθνικές, τις αυτοκινητοβιομηχανίες ή τις τράπεζες, όπως διατείνονται τα δελτία ειδήσεων. Αυτές έχουν και τα αποθέματα και τις αντοχές για να την ξεπεράσουν. Το πολύ-πολύ να μειωθούν για ένα διάστημα τα καθαρά κέρδη τους… Οι «μικροί», όμως, κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Ή επιβιώνουν με αιματηρές θυσίες και λίγη τύχη, ή κλείνουν.

Οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το αναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι μια ανάσα γι αυτές. Δεν είναι όμως αρκετά, αν το δει κανείς από την άποψη ότι η έξυπνη κίνηση θα ήταν η κυβέρνηση να επενδύσει σε αυτές. Να τις χρησιμοποιήσει ως ένα από τα βασικά της όπλα στον αγώνα για την ανάρρωση της οικονομίας.

Αυτό όμως απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βάση το οποίο θα προχωρήσουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα που μονίμως αναβάλλονται και θα βρεθούν επιτέλους λύσεις για χρονίζοντα προβλήματα όπως οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, η γραφειοκρατία και η πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου που εξόντωσαν πολλές εταιρίες και απειλούν με εξόντωση άλλες τόσες.

Είναι κρίμα να βρισκόμαστε ακόμα σε σημείο όπου οι ελληνικές ΜΜΕ, η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», διεκδικούν τα αυτονόητα. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει δραστικά το σκηνικό της αγοράς και οι αντίστοιχες ξένες εταιρίες «αλωνίζουν» μέσα σε αυτό, όχι μόνο με την καθοδήγηση του κρατικού τους μηχανισμού αλλά και με την αμέριστη υποστήριξή του.

Βούλα Μουρτά
Απρίλιος 2010
 
 Θέσεις
Καθοριστική η φετινή ατζέντα στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ
Το όπλο που αγνοήθηκε
Η σπατάλη δεν θα πολεμηθεί;
Κινήσεις κόντρα στην κρίση
Άρρωστο κράτος σε άρρωστα κτίρια
Η αγορά χρειάζεται τόνωση
Τα inverter ας είναι η αρχή
Η ενημέρωση είναι υποχρέωση
Κρίση και χαμένες ευκαιρίες
Που είναι τα δάνεια;
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook