Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
S.O.S κατά της γραφειοκρατίας
 
Ηλιακός θερμοσίφωνας 150lt από την εταιρεία "
Ηλιακός θερμοσίφωνας 150lt από την εταιρεία "
Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα πεδία εναλλακτικής ενεργειακής δράσης, ωστόσο αν δεν υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, αν δεν αποσαφηνιστούν οι στόχοι και αν δεν συντονιστούν με κάποιο τρόπο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οργανισμοί τα πράγματα προμηνύονται μάλλον δυσοίωνα.

Συνέντευξη στη Μιλένα Μπαχαρνίκου

Σύμφωνα με τον κ. Λάζαρο Χανταβαρίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Οικοενέργεια, το πρόβλημα είναι ότι το εξαιρετικά ευνοϊκό γεωγραφικό περιβάλλον της χώρας μας έρχεται σε σύγκρουση με μία μάλλον απογοητευτική πραγματικότητα, όταν φτάνουμε σε επίπεδο πρακτικού πλαισίου εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΕΡ. Πείτε μας δυο λόγια για τη εταιρεία σας και για την πορεία της μέχρι σήμερα.

ΑΠ. Η εταιρεία «Οικοενέργεια» δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτει όλο το φάσμα τόσο των ανανεώσιμων, όσο και των συμβατικών πηγών, με κύριους άξονες τα φωτοβολταϊκά συστήματα, την ηλιοθερμία, τη γεωθερμία, το φυσικό αέριο, τη βιομάζα και την αιολική ενέργεια.
Αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία πολλών ετών, αλλά και την ουσιαστική γνώση του αντικειμένου που διαθέτει, η εταιρεία κατάφερε από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα να διαγράψει μία δυναμική πορεία και να αναδειχθεί ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα ονόματα του χώρου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η «Οικοενέργεια» έχει ήδη στο ενεργητικό της έναν εντυπωσιακό αριθμό έργων στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, ενώ συνεχίζει με τον ίδιο αμείωτο ζήλο τις δραστηριότητές της.

ΕΡ. Με δεδομένο ότι έχει διευρυνθεί η αγορά των ηλιακών και φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, πως βλέπετε τις πωλήσεις και ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι διαμορφώνουν τη σημερινή εικόνα της αγοράς;

ΑΠ. Σε μία εποχή που η οικολογική συνείδηση αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, είναι προφανές ότι ο ενεργειακός τομέας αναδεικνύεται πιο επίκαιρος ποτέ. Η διεύρυνση της κλαδικής αγοράς λοιπόν είναι αναμενόμενη,
Σήμερα ο ενεργειακός τομέας αποτελεί "κλειδί" για τη βιωσιμότητα του πλανήτη

αλλά και πολλά υποσχόμενη. Μπορεί να επιφέρει πολλά παράπλευρα οικολογικά και οικονομικά οφέλη για όλους, βελτιώνοντας τις μελλοντικές προοπτικές και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Η ανάπτυξη του στοιχείου της καινοτομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καινούριων «πράσινων» ειδικοτήτων, η χρήση τεχνολογίας αιχμής προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη, συγκαταλέγονται στα θετικά στοιχεία της υπόθεσης.
Από την άλλη, θα έλεγε κανείς ότι ο κλάδος δυστυχώς επισκιάζεται από πολλές δυσλειτουργίες. Η αδιαφορία των εμπλεκόμενων φορέων, η παλινωδία στη λήψη αποφάσεων, η δυσκαμψία της νομοθεσίας, αλλά και η απουσία τήρησής της, δημιουργούν πολλά προβλήματα, επηρεάζοντας αρνητικά την εικόνα της αγοράς.

ΕΡ. Ποιά είναι τα κίνητρα για την τοποθέτηση ηλιακών και φωτοβολταϊκών; Βάσει ποιών κριτηρίων πρέπει να γίνεται η επιλογή;

ΑΠ. Θεωρούμε ότι πλέον το κοινό είναι εκπαιδευμένο αναφορικά με τη χρησιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την αναγκαιότητα στροφής σε αυτές. Γνωρίζει ότι το όφελος σε κάθε περίπτωση είναι διπλό: οικονομικό και οικολογικό. Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, προστασία του περιβάλλοντος, άμεση διαθεσιμότητα της ενέργειας δίχως την ανάγκη προγραμματισμού, απλούστευση σε τελική ανάλυση της καθημερινότητας. Σκεφτείτε ας πούμε, ότι η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, συνεπάγεται την άμεση πρόσβαση σε ζεστό νερό. Μας απαλλάσσει λοιπόν από την υποχρέωση να γυρίσουμε κάποιο διακόπτη. Όλα αυτά συνεισφέρουν από κοινού στην επίτευξη μίας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Η επιλογή τώρα των κατάλληλων προϊόντων σίγουρα θέλει προσοχή και μελετημένες κινήσεις. Σε μία εποχή υπερπροσφοράς, λόγω του επίκαιρου χαρακτήρα του αντικειμένου και της ραγδαίας ανόδου του κλάδου, ο καταναλωτής πρέπει να εστιάζει στην ποιότητα. Να επιλέγει αποκλειστικά και μόνο πιστοποιημένα προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες, που διαθέτουν την εμπειρία, την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και τις προαπαιτούμενες εγγυήσεις.

ΕΡ. Πόσο φιλικά για το περιβάλλον και το χρήστη είναι τα συστήματα αυτά;

ΑΠ. Η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι αυτονόητη, εφόσον αποτελεί αφετηρία και προϋπόθεση για την ύπαρξη του κλάδου. Τα συστήματα αυτά αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αφθονία, με άλλα λόγια εκμεταλλεύονται την ανεξάντλητη δύναμη της φύσης, προκειμένου να καλύψουν με τον καλύτερο και κατά το δυνατόν λιγότερο ζημιογόνο τρόπο τις ενεργειακές μας ανάγκες. Μειώνουν τους ρύπους, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, είναι αθόρυβα, καινοτόμα, εργονομικά και λειτουργικά.

ΕΡ. Ποια η θέση της χώρας μας στον τομέα των ηλιακών και φωτοβολταϊκών; Σε ποια σημεία θα λέγατε ότι υπερτερεί και σε ποια ότι χωλαίνει;

ΑΠ. Η χώρα μας διαθέτει σίγουρα ένα τεράστιο πλεονέκτημα: τη γεωγραφική της θέση και κατά συνέπεια το κλίμα της. Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το άπλετο φως του ήλιου και τη δύναμη του αέρα, με τα οποία τόσο απλόχερα έχει προικίσει η φύση τον τόπο μας, μπορούμε κάλλιστα να καλύψουμε μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών. Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν αν λέγαμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα πεδία εναλλακτικής ενεργειακής δράσης και ένα σαφώς πιο προνομιούχο έδαφος, με πολύ μεγαλύτερο μέσο όρο απόδοσης, σε σύγκριση με τις βορειότερες χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι το εξαιρετικά ευνοϊκό αυτό γεωγραφικό περιβάλλον έρχεται σε σύγκρουση με μία μάλλον απογοητευτική πραγματικότητα, όταν φτάνουμε σε επίπεδο πρακτικού πλαισίου εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οικοενέργεια"
Οικοενέργεια"

Μία σωρεία προβλημάτων, όπως είναι η επικοινωνιακή δυσλειτουργία, η έλλειψη συντονισμού στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι εξαιρετικά χρονοβόρες και ψυχοφθόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δυσχεραίνουν τη διεκπεραίωση των έργων. Κατά μία ειρωνεία της τύχης, ο ενεργειακός τομέας στην παρούσα φάση στην Ελλάδα απαιτεί ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας από πλευράς των εμπλεκομένων.
Αυτό βέβαια δεν μας αποθαρρύνει. Αντίθετα, στην «Οικοενέργεια» προσπαθούμε και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε περίφημα, αφενός να απαλλάσσουμε τους πελάτες μας από όλη αυτή την ταλαιπωρία, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου τις απαιτούμενες διαδικασίες και αφετέρου να βρίσκουμε τους τρόπους υπερπηδούμε τα τυχόν εμπόδια γρήγορα και αποτελεσματικά.

ΕΡ. Ποιές είναι οι εξελίξεις που διαγράφονται στο άμεσο μέλλον και πόσο αναμένεται να επηρεάσουν τη ζωή μας στην Ελλάδα;

ΑΠ. Θα έλεγα ότι είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψει κανείς τι μέλλει γενέσθαι. Το τοπίο παραμένει θολό και οι εξελίξεις απροσδιόριστες, λόγω της κατάστασης που προανέφερα. Αν δεν υπάρξει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, αν δεν αποσαφηνιστούν οι στόχοι και αν δεν συντονιστούν με κάποιο τρόπο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οργανισμοί τα πράγματα προμηνύονται μάλλον δυσοίωνα. Υπάρχει η ανάγκη διάνοιξης ενός ευθέως καναλιού επικοινωνίας και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα σε Υπουργείο, ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ΔΕΗ και λοιπών φορέων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσουμε όλοι.

ΕΡ. Το περιβάλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως έχει διαμορφωθεί είναι απολύτως ανταγωνιστικό, με πολλές επιλογές και πολλές εταιρείες που προσφέρουν λίγο – πολύ τις ίδιες υπηρεσίες. Ποιος θα πρέπει να είναι ο κύριος γνώμονας επιλογής;

ΑΠ. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, ωστόσο, όπως προανέφερα, η ποσότητα και η ποιότητα δεν είναι πάντα ποσά ανάλογα. Είναι σημαντικό λοιπόν το κοινό να είναι υποψιασμένο και καλά διαβασμένο, προκειμένου να διασφαλίσει την καταλληλότητα και την αξιοπιστία της επένδυσης. Από την απλούστερη επιλογή, όπως είναι η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, μέχρι ένα μεγάλο επενδυτικό έργο, όπως είναι η σύνδεση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, τα κριτήρια πάνω κάτω είναι τα ίδια: η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εμπειρία και φυσικά η πιστοποιημένη τεχνογνωσία.
Κατανοώντας στο έπακρο τις ιδιαιτερότητες και την επισφάλεια του κλάδου, στην «Οικοενέργεια» στόχος μας υπήρξε εξαρχής να παρέχουμε εχέγγυα αξιοπιστίας στους πελάτες μας. Για αυτό και σήμερα η εταιρεία είναι κάτοχος της πιστοποίησης EN ISO 9001:2008 για την εκπόνηση μελετών, την εγκατάσταση, συντήρηση και εμπορία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και συστημάτων ηλιοθερμίας, γεωθερμίας, ΑΠΕ και σταθμών παραγωγής.

 
 Πρόσωπα
Κατερίνα Δήμα: «Με την υπεροχή των προϊόντων μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της αγοράς»
Σπύρος Σκιαδόπουλος: «Οι πρώτες 3D μπαταρίες παγκοσμίως κυκλοφόρησαν φέτος από τον όμιλο Fiore»
Νικόλαος Σ. Δατσέρης: «Να εξορθολογιστεί το σύστημα πιστοποίησης των προϊόντων»
Ηλίας Κακιώνης: «Η αξιοπιστία του brand name «CHER» είναι η δύναμή μας»
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Βήματα μπροστά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook