Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Κώστας Γραβάνης: Λύση η ποιότητα για τη βιωσιμότητα των ηλιακών
 
«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα και την ποιότητά μας σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας» λέει στον «Θ» ο κ. Κώστας Γραβάνης, Διευθύνοντας Σύμβουλος της βιομηχανίας Μαλτέζος ΑΒΕΕ.
«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα και την ποιότητά μας σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας» λέει στον «Θ» ο κ. Κώστας Γραβάνης, Διευθύνοντας Σύμβουλος της βιομηχανίας Μαλτέζος ΑΒΕΕ.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, επιβιώνουν οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες γίνονται ποιοτικότερες και αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τους πελάτες και τους συνεργάτες τους.

Συνέντευξη στη Μιλένα Μπαχαρνίκου

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Γραβάνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της βιομηχανίας Μαλτέζος ΑΒΕΕ, η λιμνάζουσα ζήτηση ηλιακών που χαρακτηρίζει τον κλάδο για πολλά χρόνια οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση των νοικοκυριών για τα οφέλη που τους προσφέρει η χρήση Ηλιακού, στην έλλειψη κινήτρων από την Πολιτεία και στη δυσφήμιση που υφίσταται ο κλάδος από ορισμένους περιστασιακούς κατασκευαστές.

ΕΡ. Ποιά είναι η σημασία των Ηλιακών υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία;

ΑΠ. Πιστεύω πως τα Ηλιακά, υπό την ευρεία τους έννοια, έχουν εξαιρετική σημασία για κάθε νοικοκυριό στην προσπάθειά του να μειώσει τις δαπάνες του συνεισφέροντας παράλληλα σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, σε ό,τι αφορά την χρήση ζεστού νερού. Και θα σας εξηγήσω τους λόγους.
Οι μέρες που περνάμε έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες για τους Έλληνες και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν ακόμα πιο δύσκολες. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την αίσθηση ανασφάλειας που επικρατεί έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Μεταξύ των βασικότερων στόχων κάθε νοικοκυριού είναι η περικοπή των δαπανών. Μία από τις σημαντικές δαπάνες είναι κι εκείνη που αφορά την κατανάλωση ενέργειας που βασίζεται στον ηλεκτρισμό, το πετρέλαιο ή το αέριο, η τιμή των οποίων έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και με τάση να συνεχίσει την ανοδική πορεία της. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης, που αφορά την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, μπορεί να εξοικονομηθεί μέσω της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας (άφθονη για έντεκα μήνες τον χρόνο) η οποία επιτυγχάνεται με την χρήση ενός Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή ενός κεντρικού συστήματος αποδίδοντας πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη. Και τούτο διότι το κόστος περιορίζεται μόνο στην αξία αγοράς και εγκατάστασης του ηλιακού ή του κεντρικού συστήματος και μηδενίζεται η καθημερινή δαπάνη για απόκτηση ζεστού νερού χρήσης. Το κόστος της επένδυσης δεν είναι σημαντικό και επανακτάται πολλαπλά από τον επενδυτή - χρήστη του Ηλιακού καθ’ όλη την πολύχρονη διάρκεια ζωής της συσκευής(ων).
Το αγοραστικό κοινό, παρά την περιορισμένη ενημέρωση που έχει, δεν συγχωρεί όποιον κατασκευαστή ή έμπορο εκμεταλλεύθηκε την άγνοιά του και τον τιμωρεί ποικιλοτρόπως, κυρίως με τη δυσφήμιση

Με αυτό το δεδομένο, παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνεται η ζήτηση αυτού του προϊόντος σε μια περίοδο που η ζήτηση για τα άλλα προϊόντα είναι έντονα πτωτική.

ΕΡ. Που οφείλεται η λιμνάζουσα ζήτηση ηλιακών που χαρακτηρίζει τον κλάδο για πολλά χρόνια;

ΑΠ. Οι βασικότεροι λόγοι, κατά την γνώμη μου, είναι η ανεπαρκής ενημέρωση των νοικοκυριών για τα οφέλη που τους προσφέρει η χρήση Ηλιακού, η έλλειψη κινήτρων από την Πολιτεία και η δυσφήμιση που υφίσταται ο κλάδος από ορισμένους περιστασιακούς κατασκευαστές, οι οποίοι διείσδυσαν στην αγορά με αναξιόπιστα προϊόντα και ανορθόδοξους τρόπους προώθησης και πώλησής των.
Αν και η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν χώρα που θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια, εν τούτοις η αδιαφορία και η μιζέρια της Πολιτείας δεν επέτρεψαν την αξιοποίησή της. Επί σειρά ετών δεν υπάρχει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση ή παρότρυνση των πολιτών να εκμεταλλευθούν την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση παρόλο που με την χρήση Ηλιακών Θερμοσιφώνων στην Ελλάδα εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στην παραγωγή δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μεγέθους σαν αυτών της Μεγαλόπολης. Γίνεται εκτεταμένη καμπάνια για τα Φωτοβολταϊκά και καμία κουβέντα για τα Ηλιακά. Υπήρξε απλώς μία ρύθμιση με την οποία απαιτείται η τοποθέτηση Ηλιακού πριν την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού. Κατά τα άλλα, ο Φ.Π.Α. παραμένει απαράδεκτα υψηλός για ένα τέτοιο προϊόν. Παλαιότερα, όταν ήκμαζε ο κλάδος, υπήρχαν στην Ελλάδα ισχυροί και καλύτερα οργανωμένοι κατασκευαστές, οι οποίοι προέβαιναν σε διαφημιστικές και λοιπές ενημερωτικές καμπάνιες και οι πολίτες ήταν πληρέστερα ενημερωμένοι. Σήμερα η αγορά έχει αλλάξει σημαντικά. Αν και έχουν κατασκευαστεί πολλές νέες κατοικίες τα τελευταία χρόνια, η κάλυψή τους με Ηλιακό είναι μικρότερη. Η εταιρία Μαλτέζος έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της ενημέρωσης, νοικοκυριών και επαγγελματιών του κλάδου και πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια μας έχει αποδώσει.
Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι το αγοραστικό κοινό, παρά την περιορισμένη ενημέρωση που έχει, δεν συγχωρεί όποιον κατασκευαστή ή έμπορο εκμεταλλεύθηκε την άγνοιά του και τον τιμωρεί ποικιλοτρόπως, κυρίως με τη δυσφήμιση. Η εταιρεία μας, σεβόμενη τους πελάτες της, έχει επιτύχει το μέγιστο μέρος των νέων πελατών της να προέρχεται από συστάσεις των ήδη πελατών της. Το ίδιο ισχύει και με τους συνεργάτες μας εμπόρους.

ΕΡ. Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα;

ΑΠ. Θεωρώ ότι η ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς των νοικοκυριών στη πραγματοποίηση ενεργειακής δαπάνης, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση της ζήτησης λύσεων που βασίζονται στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Σε αυτή την τάση θα συμβάλει επίσης και η πρόσθετη ανάγκη των νοικοκυριών, υπό τον φόβο των φημών για πιθανή χρεοκοπία, να επενδύσουν μέρος των οικονομιών τους σε αγαθά που θα διασφαλίζονται από μελλοντικούς κινδύνους και τα οποία θα τους αποδίδουν συγκεκριμένο όφελος.
Εκτός από τους ανωτέρω λόγους, στη διαμόρφωση θετικών προοπτικών θα συμβάλουν σημαντικά τόσο οι βελτιώσεις των προδιαγραφών των Ηλιακών Θερμοσιφώνων ( βελτίωση ποιότητας και αισθητικής, απλούστευση εγκατάστασης) όσο και η ανάπτυξη άλλων σύγχρονων λύσεων, όπως οι εφαρμογές Κεντρικών Συστημάτων και ο συνδυασμός τους σε εφαρμογές ηλιακής θέρμανσης και δροσισμού κτιρίων.
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Μαλτέζος.
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Μαλτέζος.

Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι με τις παρούσες συνθήκες οι αγοραστές έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικοί και προσεκτικοί στην επιλογή της μάρκας που θα αγοράσουν. Οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες ποιοτικές και λοιπές προδιαγραφές θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα επιβίωσης.
Η Μαλτέζος έχει ήδη προσαρμόσει τα προϊόντα της στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η εταιρία μας έχει εμπλουτίσει την γκάμα της με Ηλιακούς Θερμοσίφωνες κατάλληλους για κεραμοσκεπές και χαμηλού ύψους για νησιωτικές κατοικίες, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ειδικές απαιτήσεις κάθε τύπου κατοικίας. Παράλληλα έχει διασφαλίσει την υψηλή απόδοσή τους, η οποία τεκμηριώνεται με επίσημες διεθνείς πιστοποιήσεις, ενώ έχει πιστοποιηθεί και από τον ΕΛΟΤ με τέσσερις ήλιους, το ανώτερο επίπεδο απόδοσης. Επίσης έχει δημιουργήσει την κατάλληλη γκάμα προϊόντων για την υποστήριξη κεντρικών συστημάτων, τόσο για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, όσο και για εφαρμογές ηλιακής θέρμανσης.

ΕΡ. Ποιοί είναι οι φόβοι για τον κλάδο υπό τις παρούσες συνθήκες;

ΑΠ. Προς το παρόν, η μεγαλύτερη απειλή που διαγράφεται για τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου είναι η απώλεια εισπράξεων από επισφαλείς απαιτήσεις σε συνδυασμό με καθυστέρηση στις εισπράξεις και η κατ’ επέκταση μείωση της ρευστότητάς τους. Ακόμα και για τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν θετική εξέλιξη στις πωλήσεις τους, αιωρείται ο μεγάλος κίνδυνος απώλειας μέρους των εισπράξεών τους λόγω αδυναμίας των συνεργατών τους να πληρώσουν.

ΕΡ. Ποιοί είναι οι στόχοι της Μαλτέζος κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης;

ΑΠ. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα και την ποιότητά μας σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, να αναπτύξουμε περισσότερο τη διείσδυσή μας στον κλάδο των Φωτοβολταϊκών, να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο του δικτύου μας και να συνεχίσουμε δυναμικότερα την εξαγωγική μας δραστηριότητα παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που επικρατούν και εκτός της χώρας μας.
Πιστεύω μας είναι ότι, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, επιβιώνουν οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες γίνονται ποιοτικότερες και αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τους πελάτες και τους συνεργάτες τους.

 
 Πρόσωπα
Κατερίνα Δήμα: «Με την υπεροχή των προϊόντων μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της αγοράς»
Σπύρος Σκιαδόπουλος: «Οι πρώτες 3D μπαταρίες παγκοσμίως κυκλοφόρησαν φέτος από τον όμιλο Fiore»
Νικόλαος Σ. Δατσέρης: «Να εξορθολογιστεί το σύστημα πιστοποίησης των προϊόντων»
Ηλίας Κακιώνης: «Η αξιοπιστία του brand name «CHER» είναι η δύναμή μας»
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Βήματα μπροστά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook