Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Θέρμανση... χωρίς πετρέλαιο!
 
Oι αντλίες θερμότητας είναι το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα θέρμανσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν την ενέργεια από τον αέρα, χωρίς άμεση εκπομπή αερίων και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Oι αντλίες θερμότητας είναι το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα θέρμανσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν την ενέργεια από τον αέρα, χωρίς άμεση εκπομπή αερίων και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η εγκατάσταση σήμερα μιας αντλίας θερμότητας είναι ο ευκολότερος κι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης.

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα θέρμανσης που μεταφέρει το χειμώνα τις θερμίδες από μια ψυχρή πηγή, δηλαδή τον εξωτερικό αέρα, σε μια θερμή περιοχή, δηλαδή το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού. Αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς καμία καύση. Η βασική ιδιότητα λοιπόν αυτής της "μηχανής" είναι ότι μεταφέρει θερμότητα. Η ποσότητα ενέργειας που μεταφέρει είναι 2,5 έως 3,5 φορές περισσότερη από την ποσότητα ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της μεταφοράς αυτής. Η ενέργεια που παραλαμβάνει η αντλία θερμότητας από τον εξωτερικό αέρα είναι επομένως ΔΩΡΕΑΝ. Από τεχνολογικής πλευράς, αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία ενός συστήματος εναλλαγής θερμότητας, απλό όσο το ηλεκτρικό ψυγείο του σπιτιού μας, με τη χρήση όμως τελευταίας γενιάς τεχνολογίας, όπως: ηλεκτρονικός έλεγχος και προγραμματισμός, ρύθμιση εξαρτημάτων με τεχνολογία inverter κ.λπ.

Παράδειγμα νεόδμητης κατοικίας
Ας πάρουμε το παράδειγμα μίας κατοικίας, με δύο ορόφους και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 200 τετραγωνικών μέτρων, της οποίας το θερμικό φορτίο του σπιτιού εκτιμήθηκε στα 20 kW. Οι ετήσιες ώρες θέρμανσης που απαιτούνται είναι περίπου 1.200 στο σύνολο. Εάν ο ιδιοκτήτης είχε εγκαταστήσει συμβατικό λέβητα πετρελαίου και καλοριφέρ, με μέση τιμή του πετρελαίου 1,4€/λίτρο και του ηλεκτρικού ρεύματος 0,13€/kWh, θα χρειαζόταν να καταναλώσει περίπου 2.800 λίτρα και να πληρώσει γύρω στα 4.000€ για τα έξοδα θέρμανσης. Αντίθετα, η συγκεκριμένη οικογένεια, εγκαθιστώντας το σύστημα θέρμανσης Climaveneta θα καταναλώσει σύμφωνα με τον μετρητή της ΔΕΗ περίπου 6.800 kWh για τη θέρμανσή της. Το κόστος είναι για αυτούς 890€, σημειώνοντας ένα τεράστιο κέρδος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, το οποίο ξεπερνά τις 3.000€ το χρόνο.

Πλεονεκτήματα: 68% - 80% Οικονομία
Οι αντλίες θερμότητας αυτού του τύπου δεν παράγουν θερμότητα καίγοντας κάποιο ορυκτό καύσιμο, αλλά λαμβάνουν το 75% δωρεάν από τον αέρα ή το έδαφος. Έτσι, αποτελούν το πλέον οικονομικό σύστημα θέρμανσης που υπάρχει σήμερα.

Απλή εγκατάσταση & συντήρηση
Το σύστημα αυτό είναι έτοιμο να συνδεθεί σε όλους τους τύπους δικτύων θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, fan coils, υποδαπέδια). Η συντήρησή του είναι ελάχιστη και τοποθετείται σε πολύ περιορισμένο εξωτερικό χώρο.

Άνεση & αθόρυβη λειτουργία
Το σύστημα είναι η μόνη λύση που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης. Η αθόρυβη λειτουργία είναι το δυνατό σημείο της συσκευής αυτής (αυτόματα ρυθμιζόμενοι ανεμιστήρες, τέλεια μονωμένοι ακουστικά συμπιεστές).

Σεβασμός στο περιβάλλον
Oι αντλίες θερμότητας είναι το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα θέρμανσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν την ενέργεια από τον αέρα, χωρίς άμεση εκπομπή αερίων και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η μονάδα λαμβάνει το 75% της ενέργειας απευθείας από το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο 25% από την ηλεκτρική τροφοδοσία. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας εξασφαλίζει κατά 60% μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα.

Θέρμανση ακόμα και στους -20°c
Οι αντλίες θερμότητας να λειτουργούν αποδοτικά, ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όταν οι θερμοκρασίες το χειμώνα φθάνουν τους -20°c. Η τοποθέτηση τους βελτιώνει την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου και, σε συνδυασμό με την άνεση που προσφέρει, το κάνει πιο δελεαστικό σε αγοραστές και ενοικιαστές.

Πεδία εφαρμογών

1. Αντικατάσταση Λέβητα
Οι αντλίες θερμότητας έχουν ειδικό μοντέλο για αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου και πολλοί, ιδιώτες ή επαγγελματίες, προχωρούν πλέον στην αντικατάσταση για να μειώσουν τα υπέρογκα έξοδα θέρμανσης (συνέπεια των υψηλών τιμών πετρελαίου). Σε σπίτια και κτίρια με ήδη εγκατεστημένο καλοριφέρ, υποδαπέδιο σύστημα ή τοπικές τερματικές μονάδες (fan coils), οι αντλίες θερμότητας Climaveneta αποτελούν την ιδανική λύση για δραστική μείωση στα έξοδα θέρμανσης, βελτιώνοντας παράλληλα και τα επίπεδα άνεσης. Η οικονομία στην κατανάλωση φτάνει έως και το 68%. Επίσης, οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με εξωτερική θερμοκρασία που φθάνει έως και τους -20oC, οπότε δεν χρειάζεται ούτε καν σαν βοηθητικό το πετρέλαιο. Ο βαθμός απόδοσης COP φθάνει έως 4,26! Είναι monoblock (μόνο μια μονάδα) και τοποθετούνται εξωτερικά σε ακάλυπτο χώρο, σε βεράντα ή την ταράτσα. Δεν απαιτούνται ψυκτικές συνδέσεις, ούτε επεμβάσεις στο υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων ή θερμαντικών σωμάτων. Συνδέονται μόνο σε υπάρχον λεβητοστάσιο ή συλλέκτη στις κεντρικές σωληνώσεις θέρμανσης. Σε συνδυασμό με υπάρχον boiler ζεστού νερού ή ηλιακού, με την προσθήκη ενός απλού δοχείου αδράνειας, προσφέρουν επιπλέον ζεστό νερό χρήσης όλο το 24ωρο, χωρίς πρόσθετα εξαρτήματα.

2. Νέες Κατοικίες
Σε νέες κατοικίες μας δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε αερόψυκτες ή γεωθερμικές αντλίες θερμότητας που παρέχουν θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης, δηλαδή άνεση όλο το χρόνο, με βαθμό απόδοσης COP έως και 4,31. Η εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας απαιτεί να υπάρχει περιβάλλον οικόπεδο, για την τοποθέτηση του γεωθερμικού εναλλάκτη και ο βαθμός απόδοσης COP φθάνει έως και 4,69. Στις νέες και υπό κατασκευή οικοδομές οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν - χωρίς κανένα πρόβλημα - με:
• Ενδοδαπέδιο σύστημα.
• Κλιματιστικές μονάδες για αερισμό και εξαερισμό χώρων, φιλτράρισμα του αέρα και άμεση απόδοση με την εκκίνηση.
• Τερματικές μονάδες, όπως Fan Coil εμφανή δαπέδου, κρυφά εντός ψευδοροφών, εμφανή τοίχου, με τηλεχειρισμό για ανεξάρτητη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε χώρο.

3. Υποδαπέδια Θέρμανση
Είναι γνωστό ότι, στα υποδαπέδια συστήματα η θερμοκρασία νερού κυμαίνεται από 35°C έως 45°C και, όσο χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το νερό τροφοδοσίας ενός συστήματος θέρμανσης, τόσο πιο αποδοτικά δουλεύουν οι αντλίες θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο τις καθιστούν ιδανικές για υποδαπέδια συστήματα θέρμανσης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι για κάθε 1oC μείωσης της θερμοκρασίας προσαγωγής, έχουμε οικονομία στην κατανάλωση 3%, τότε καταλαβαίνουμε ποιο είναι το όφελος να διατηρούμε τη θερμοκρασία νερού λειτουργίας όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε αυτές τις θερμοκρασίες ο βαθμός απόδοσης COP των αντλιών θερμότητας κατά EN 14511 είναι πάνω από 4,0. Δηλαδή για κάθε 10 kWh θέρμανσης η κατανάλωση είναι το πολύ 2,5 kWh και επηρεάζεται ελάχιστα από την εξωτερική θερμοκρασία (αποδοτική λειτουργία μέχρι και -12°C.)

4. Επαγγελματικοί χώροι
Κανένα σύστημα δεν είναι καλύτερο για χώρους γραφείων, καταστήματα ή ξενοδοχεία από την αντλία θερμότητας Climaveneta, είτε χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό χώρο fan coils, είτε υπάρχει εγκατάσταση με αεραγωγούς. Η αντλία θερμότητας Climaveneta μπορεί να παρέχει θέρμανση, ψύξη και αερισμό με φρέσκο εξωτερικό αέρα, σε κάθε μέγεθος επαγγελματικού χώρου, με απόλυτη άνεση, ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργίας και βέβαια κορυφαία οικονομία.
 
 Τεχνικά Θέματα
Επεξεργασία νερού με αντίστροφη ώσμωση
Θερμοστάτες χώρου
Aερισμός αποχετευτικών συστημάτων
Εντοπισμός υγρασίας με τη βοήθεια θερμικής κάμερας
Η ρύθμιση των συστημάτων δαπεδοθέρμανσης
Το βακτήριο Λεγεωνέλλα στα δίκτυα ύδρευσης
Οικολογική απόφραξη και συντήρηση αποχέτευσης με βακτήρια και ένζυμα
Αντλίες Θερμότητας - Τεχνολογίες και εφαρμογές
Μέθοδος απολύμανσης νερού με υπεριώδη ακτινοβολία UV
Η χρήση των εγχυτήρων στις ψυκτικές εγκαταστάσεις
Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook