Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Το σπήλαιο με τα ιαματικά λουτρά
 
Το νερό που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο της Miskolctapolca, στην Ουγγαρία, με θερμοκρασία 30 °Κελσίου, φημίζεται για την ικανότητα του να μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις.
Το νερό που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο της Miskolctapolca, στην Ουγγαρία, με θερμοκρασία 30 °Κελσίου, φημίζεται για την ικανότητα του να μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις.

Το σπήλαιο με τα ιαματικά λουτρά, που βρίσκεται στην Miskolctapolca, στην Ουγγαρία, είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ουγγαρία είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμά ιαματικά νερά. Τα μοναδικά θερμομεταλλικά νερά της περιέχουν διάφορα ιχνοστοιχεία και οι θεραπευτικές ιδιότητές τους είναι γνωστές χιλιάδες χρόνια τώρα. Η χρήση και αξιοποίηση των ιαματικών νερών που προσφέρονται τόσο για λουτροθεραπεία, όσο και για ποσιθεραπεία, ξεκίνησε με τους Κέλτες και τους Ρωμαίους.

Σε όλη την Ουγγαρία εξαίρετα ξενοδοχεία well­ness και υδροθεραπευτήρια περιποιούνται τους πελάτες, οι οποίοι μέσα σε ένα καταπλη­κτικό περιβάλλον μπορούν να απολαύσουν τα ιαματικά λουτρά, το τζακούζι, τη σάουνα, την αρωματοθεραπεία, τη φωτοθεραπεία, την πισίνα με υδρομασάζ, το σαλόνι ομορφιάς, το fitness room και άλλες περιποιήσεις. Λουτρά με θερμά ή ιαματικά νερά υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και τροφοδοτούνται με νερό θερμοκρασίας 26-78 °C από χίλιες και πλέον γεωτρήσεις. Πόλεις όπως η Βουδαπέστη, το Hévíz, το Eger, το Bük, το Zalakaros, το Hajdúszoboszló, το Gyula και άλλες, είναι γνωστές σε όλη την Ευρώπη για τα λουτρά τους.

Η «Πόλη των Λουτρών»
Στη Βουδαπέστη, η οποία το 1934 πήρε τον τίτλο της «Πόλης των Λουτρών», τα πιο φημι­σμέ­να λουτρά είναι το πανέμορφο Υδροθεραπευτήριο Gellért στο ομώνυμο ξενοδοχείο (1918, ρυθμός αρ νουβό), στο οποίο σώζεται ο διάκοσμος της εποχής με τα πολύχρωμα μω­σαϊκά, τις μαρμάρινες κολόνες, τα βιτρό και τα αγάλματα. Περπατώντας στην όχθη του Δού­ναβη από τη μεριά της Βούδας θα βρούμε και άλλα φημισμένα λουτρά, όπως τα Λουτρά Ki­rály από την εποχή της Τουρκοκρατίας και τα Λουτρά Rác. Τα Λουτρά Rudas, με τον τρούλο που σκέπαζε την οκτάγωνη περίστυλη αί­θου­σα, είναι το πιο παλιό και πιο πλούσια διακο­σμημένο λουτρό της οθωμανικής εποχής. Στην Πέστη, το Υδροθερα­πευ­τή­ριο Széchenyi εί­ναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη: διαθέτει ομαδικούς και ατομι­κούς λουτήρες, ατμό­λουτρα, πισίνες για κολύμβηση και πλαζ. Προσφέρεται για όσους θέλουν να κάνουν σπορ ή προτιμούν την εφίδρωση στο ατμόλουτρο, αλλά και για αυτούς που απο­ζη­τούν την ανα­κού­φι­ση στα θερμά νερά.

Το Hévíz αποτελεί το πιο σημαντικό κέντρο του θεραπευτικού τουρισμού στην Ουγγαρία. Η παγκοσμίως γνωστή λίμνη του είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ζεστό ιαματικό νερό όσον αφορά την έκταση της υδάτινης επιφάνειας και προσφέρεται για μπάνιο όλες τις εποχές του έτους.

Μοναδικό στην Ευρώπη
Το σπήλαιο με τα ιαματικά λουτρά, που βρίσκεται στην Miskolctapolca, στην Ουγγαρία, είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νερό που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο, σε θερμοκρασία 30 °Κελσίου, φημίζεται για την ικανότητα του να μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις. Λόγω του ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από τα πιο θερμά νερά (περίπου 1000 mg / l), οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν στο νερό για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Το σπήλαιο και η ιαματική πηγή που κρύβει στο εσωτερικό του, ενώ είναι γνωστά από την αρχαιότητα, έγινε ένα δημοφιλές μέρος για λουτρά μόνο μετά την Οθωμανική κατοχή της Ουγγαρίας (16ο-17ο αιώνα). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η περιοχή ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη μονή Görömböly. Η ανάπτυξη της Tapolca σε χώρο λουτρών ήταν ιδέα του ηγουμένου της μονής το 1711. Ο ηγούμενος έφερε γιατρούς από την Kassa, σήμερα Košice, της Σλοβακίας για να εξετάσουν αν πράγματι το νερό μέσα στην σπηλιά είχε ευεργετικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν. Τρεις πισίνες και ένα πανδοχείο κατασκευάστηκαν το 1723. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά από μια σύντομη περίοδο δημοτικότητας, το λουτρό παραμελήθηκε και τα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια. Το 1837 ο νέος ηγούμενος της Görömböly προσπάθησε να αποκαταστήσει τις ζημιές και κατασκευάσει καινούργια κτίρια. Έχτισε και την πρώτη εσωτερική πισίνα (αλλά όχι μέσα στην σπηλιά) που μπορούσαν να την απολαύσουν μόνο οι εύποροι επισκέπτες του. Τελικά στις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη Miskolc αγόρασε την περιοχή από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι μόνο λόγω του ιαματικού νερού, αλλά και λόγω της πηγής του πόσιμου νερού (το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για την ύδρευση της πόλης).
 
 Ιστορικά
Στο... τριεθνές
Καταρράκτες Νιαγάρα: Η υδάτινη δύναμη
Φοντάνα ντι Τρέβι: Τα ιερά νερά του Ωκεανού
Το μαγικό νερό του Πολιχνίτου
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης
Από τον Αχέροντα στον παράδεισο
Τα «θαυματουργά» ιαματικά νερά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook