Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
«Ο επιμένων νικά»
 


Με υπομονή και επιμονή, η χώρα μας και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, ρίχνοντας το βάρος τους κυρίως στις εξαγωγές και λιγότερο στην ελληνική αγορά.

Συνέντευξη στη Μιλένα Μπαχαρνίκου

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να δώσουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που είναι διορισμένοι από εμάς και διοικούν αυτό τον τόπο να δουν ποιο είναι το συμφέρον και το δικό τους και της Ελλάδος γενικότερα. Γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με ποιοτικά προϊόντα, με ποιοτικό έλεγχο που παλεύουν καθημερινά για να αντέξουν μέσα στη δύσκολη αυτή κατάσταση» λέει, μεταξύ άλλων, στον «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μεταλλοβιοτεχνών κ. Γιώργος Τσιρδήμος.

ΕΡ. Πως βλέπετε να κινείται ο κλάδος σας τα τελευταία χρόνια;

ΑΠ. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας κυρίως στους τομείς της ύδρευσης και της θέρμανσης, οι συνάδελφοι μου στον τομέα των μεταλλοβιοτεχνών, έχουν κάνει πάρα πολλές επενδύσεις. Έχουν κατασκευάσει νέα προϊόντα που έχουν αρκετά μεγάλο κόστος και υπερσύγχρονους εξοπλισμούς. Αν πάτε δηλαδή στο εργοστάσιο της Cherbros, στην Brassform, ή στον Γκλεζάκο, θα βρεθείτε κάθε φορά μπροστά σε ένα κόσμημα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει το δικό τους αγώνα και το μόνο που ίσως δεν κυνήγησαν το διάστημα πριν την κρίση, είναι η εξωστρέφεια. Ο λόγος είναι η βιομηχανία των σπιτιών που υπήρχε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και η μεγάλη εσωτερική ζήτηση, η οποία δημιούργησε επανάπαυση. Παράλληλα ωστόσο, δημιούργησε υπερσύγχρονα εργοστάσια, τα οποία σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία έχουν δημιουργήσει μεγάλες και σημαντικές υποδομές.

ΕΡ. Η Πολιτεία είναι αρωγός στις προσπάθειες σας για ανάπτυξη;

ΑΠ. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι κενός, όπως είναι και τα ίδια τα μέλη της γιατί δεν έχουν αγάπη γιΆ αυτό που κάνουν. Γιατί όταν υπάρχει αγάπη, θα δεις την ανάγκη που έχει ο διπλανός σου και θα τον βοηθήσεις. Ο κάθε αρμόδιος λοιπόν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται να πάνε καλά οι επιχειρήσεις που είναι στην αρμοδιότητα του και να τις επισκέπτεται με μια καλά ενημερωμένη ομάδα γιατί θα έπρεπε να ξέρει ότι οι μικρές προς μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτές οι επιχειρήσεις με τα 50, 60, 70 άτομα προσωπικό είναι αυτές που έχουν τη δύναμη και προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο, γιατί δίνουν δουλειά σε κόσμο, πληρώνουν στο κράτος εισφορές και ενισχύουν την οικονομία της χώρας. Αυτό αν το είχαν εκτιμήσει σωστά οι ιθύνοντες, θα είχαν αγαπήσει αυτούς τους επιχειρηματίες και θα τους είχαν βοηθήσει να «ανοίξουν τα φτερά τους» και στο εξωτερικό, γιατί ο έλληνας είναι έξυπνος, έχει δυνατό μυαλό και μπορεί να καταφέρει πολλά.

ΕΡ. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη λειτουργία σας;

ΑΠ. Κοιτάξτε να δείτε, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο η σημερινή και οι επόμενες που θα έρθουν, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν εύκολα νοοτροπία, άσχετα με τις δεσμεύσεις που έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούν βέβαια να βελτιωθούν, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτοί οι υπουργοί μπορούν να βοηθήσουν τον έλληνα επιχειρηματία. Ο έλληνας επιχειρηματίας είναι μόνος του σε αυτό τον αγώνα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα προγράμματα

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αυτά γίνονται με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς μελέτη, μόνο και μόνο για να απορροφηθούν κονδύλια που είναι ξεχασμένα. Για παράδειγμα, εμείς στον κλάδο χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα και το πρόγραμμα μας υποχρεώνει να πάρουμε και το γραφείο και το στυλό και φαξ και ένα σωρό άλλα πράγματα τα οποία εμείς δεν τα χρειαζόμαστε. Έτσι πρέπει να κάνουμε μια επένδυση και τα προγράμματα μας υποχρεώνουν να κάνουμε πολλές επενδύσεις μαζί. Αυτά τα λάθη που γίνονται ταλαιπωρούν πάρα πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, το οποίο μετά δεν μπορούν να υλοποιήσουν.

Γιατί ο επιχειρηματίας ξέρει τις ανάγκες του, δεν τις ξέρει ο εκάστοτε υπουργός, ούτε το επιτελείο του. Θα έπρεπε λοιπόν να υπήρχε μια επιτροπή, ένας οργανισμός, ο οποίος να έχει άμεση σχέση με τους επιχειρηματίες. Να μπορεί δηλαδή ο επιχειρηματίας όταν θα έχει κάποια προβλήματα να συζητάει με αυτόν το φορέα. Θα έπρεπε για παράδειγμα στο υπουργείο Ανάπτυξης να υπάρχει ένας ειδικός φορέας με συμβούλους, ο οποίος θα μπορούσε να συνεργάζεται και με τις επιχειρήσεις και με τους συνδικαλιστικούς φορείς και γενικότερα με όλο το φάσμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων και να υπάρχει μια συνεργασία. Αυτή η λειτουργία θα βοηθούσε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Ο ΟΠΕΕ

Ο Οργανισμός Προώθησης των Εξαγωγών της Ελλάδος, παραμένει ίδιος τα τελευταία 25 χρόνια και δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του για να βοηθήσει στην πράξη τους έλληνες επιχειρηματίες. Το μοτίβο που ακολουθεί αναλώνεται μόνο στις εκθέσεις κυρίως του εξωτερικού και μάλιστα χωρίς στόχο, αφού πρόκειται για γενικές εκθέσεις που δεν καλύπτουν όλα τα αντικείμενα. Για παράδειγμα, οι κινέζοι, οι ταϊβανέζοι κ.α. έχουν τη βοήθεια του κράτους και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν το καλύτερο προϊόν, έχουν κατακτήσει τον κόσμο.

Και αυτό συμβαίνει γιατί στο εξωτερικό οι αντίστοιχοι οργανισμοί λειτουργούν συντονισμένα και αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και προβάλουν τις επιχειρήσεις τους μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχει δηλαδή η υποδομή ώστε κάποιος που αναζητά κάτι συγκεκριμένο, να το βρίσκει εύκολα και γρήγορα και να του παρουσιάζεται ολοκληρωμένα με όλες τις πληροφορίες και βίντεο. Αυτό χρηματοδοτείται από το κράτος προκειμένου να βοηθήσει τις εξαγωγές των προϊόντων του και όχι να τα περιορίζει στη δική του αγορά. Όταν μπεις αντίστοιχα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΕ δεν βρίσκεις τίποτα. Και δεν ξέρω γιατί κανένας αρμόδιος δεν αναρωτιέται που πήγαν τα χρήματα που απορρόφησε ο φορέας αυτός. Και μπορεί να αδιαφορεί ο κάθε υπουργός για το σήμερα, αλλά αύριο το παιδί του τι θα αντικρύσει. Αν δεν υπάρχει ο επιχειρηματίας, θα αντικρύσει το «πτώμα» του επιχειρηματία;

ΕΡ. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχετε ήδη προβεί για την ανάπτυξη και το μέλλον του κλάδου σας;

ΑΠ. Ο δικός μας τομέας, η ορειχαλκουργία ασχολείται με eco ανάπτυξη στην πράξη , καθώς ήδη είμαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή των εξαρτημάτων Ecobrass για τη θέρμανση και κυρίως για την ύδρευση. Πρόκειται για εξαρτήματα που συνδέουν τους σωλήνες του νερού ύδρευσης και λέγονται αλλιώς Freebrass, τα οποία δηλαδή δεν έχουν μόλυβδο. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής μας και μέσα από την οικολογική συνείδηση του καθένα μας και οικονομική ανάπτυξη θα υπάρξει και δουλειά θα υπάρχει για πολλούς.

Είναι γεγονός ότι σήμερα πηγαίνεις προς τη Λαμία και βλέπεις παντού φωτοβολταϊκά σε οποιοδήποτε σημείο, άναρχα τοποθετημένα, σε ένα χωράφι μέσα, τα οποία δημιουργούν μια απέραντη βρωμιά. Αν υπήρχε σωστή μελέτη, όλα θα ήταν καλαίσθητα και διαφορετικά.

ΕΡ. Είσαστε αισιόδοξος για το μέλλον των επιχειρήσεων σας και της χώρας μας γενικότερα;

ΑΠ. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να δώσουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που είναι διορισμένοι από εμάς και διοικούν αυτό τον τόπο να δουν ποιο είναι το συμφέρον και το δικό τους και της Ελλάδος γενικότερα. Για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η οικολογική ανάπτυξη που μπορεί να προσφέρει δουλειά σε πολύ κόσμο, καθώς ασχολείται πολύς κόσμος με αυτή και το υγραέριο.

Γιατί υπάρχουν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με ποιοτικά προϊόντα, με ποιοτικό έλεγχο που παλεύουν καθημερινά για να αντέξουν μέσα στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Και το κράτος πρέπει να σκύψει πάνω από τους επιχειρηματίες και να τους βοηθήσει πραγματικά. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε, να σκύψουμε το κεφάλι, να εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Όλοι εμείς στον κλάδο της ορειχαλκουργίας δουλεύουμε πολύ και από μια ράβδο μετάλλου δημιουργούμε εξαρτήματα που τα έχουμε κάθε μέρα γύρω μας, μέσα στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στο νερό που πίνουμε, μέσα στη ζωή μας. Θεωρώ λοιπόν ότι σιγά σιγά η Πολιτεία θα σκύψει πάνω μας και θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε.

Προφίλ

Ο Γιώργος Τσιρδήμος είναι ένας επαγγελματίας που ξεκίνησε την καριέρα του με δική του επιχείρηση 21 ετών, σήμερα είναι 53 χρόνων και έχει μια διαδρομή πολλών ετών στον τομέα του ορείχαλκου και γενικότερα της μεταποίησης των μεταλλικών εξαρτημάτων. Η εταιρεία του έχει αυτόματους τόρνους και ηλεκτρονικά μηχανήματα κοπής. Κάνει εξαγωγές στη γερμανική αγορά τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια έχει αναπτύξει πολύ δυνατά τις εξαγωγές της στη Γερμανία. Οι εξαγωγές της μάλιστα, αγγίζουν το 90% της δουλειάς της. Εκτός από το εργοστάσιο κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων, ο κ. Τσιρδήμος έχει και μια εμπορική εταιρεία που πουλάει κοπτικά εργαλεία και μηχανήματα για μέταλλα. Αντιπροσωπεύει μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο, όπως είναι η Huyndai στον τομέα των εργαλειομηχανών και πολλές άλλες. Εδώ και μια δεκαετία είναι πρόεδρος στην Ένωση Μεταλλοβιοτεχνών η οποία έχει πολλές επιχειρήσεις μέλη όπως: η Viospiral, η Brassform, η Υδρομαρίν, η Cherbros, η Γκλεζάκος και πολλές άλλες.

 
 Πρόσωπα
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Βήματα μπροστά
Κώστας Διαμαντής: Ποιότητα χωρίς «εκπτώσεις»
Γιώργος Ευστρατιάδης: Η δράση «όπλο» ενάντια στην κρίση
Ο χαλκός δίνει λύσεις
«Αναπνέετε ελεύθερα»
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook