Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
«Αναπνέετε ελεύθερα»
 
Αφυγραντήρας NARCISOBABY10 λίτρων για μικρούς  χώρους ( έως 40 τ.μ ) με πολύ μικρές διαστάσεις , εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου θορύβου. Κατάλληλο για υπνοδωμάτια με πολύ χαμηλά κατανάλωση ρεύματος ( 185W).
Αφυγραντήρας NARCISOBABY10 λίτρων για μικρούς χώρους ( έως 40 τ.μ ) με πολύ μικρές διαστάσεις , εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου θορύβου. Κατάλληλο για υπνοδωμάτια με πολύ χαμηλά κατανάλωση ρεύματος ( 185W).

«Πότε κινδυνεύουμε περισσότερο και πως μπορούμε να παραφυλαχθούμε από άσθμα, ρινίτιδες , αρθρίτιδες , αλλεργίες , ξερόβηχες, ημικρανίες αλλά και σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Του Κώστα Οικονόμου*

Άσθμα , ρινίτιδες , αρθρίτιδες , αλλεργίες , ξερόβηχας και ημικρανίες είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινώνονται από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου ), ενώ υπάρχουν και έρευνες που συνδέουν την υγρασία με την επιδείνωση και καρδιολογικών προβλημάτων . Μελέτη μάλιστα που εκπονήθηκε από την 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» , συσχετίζει την ατμοσφαιρική υγρασία και με θανάτους από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όπως δήλωσε τότε ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης , την περίοδο του χειμώνα που υπάρχει αυξημένη υγρασία (72,6%) , ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα του είναι περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι . Η διακύμανση αυτή ωστόσο αφορά κυρίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 χρόνων μεταξύ των οποίων οι θάνατοι το μήνα Δεκέμβριο ήταν κατά μέσω όρο διπλάσιοι από το μήνα Ιούνιο. Αλλά και οι αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα και σε πιο οξεία μορφή όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Έρευνες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας έχουν δείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις για τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών του αναπνευστικού ευθύνονται οι μύκητες (εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων ), που αναπτύσσονται ευκολότερα στην υγρασία εσωτερικών χώρων που δεν αερίζονται ούτε θερμαίνονται επαρκώς.

Αρθριτικά

Δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά αλλά όλοι το γνωρίζουν εμπειρικά. Οι αρθρώσεις και τα παλιά οστικά τραύματα πονούν όταν στο περιβάλλον υπάρχει αυξημένη υγρασία. Φαίνεται ότι ο ψυχρός και υγρός καιρός είναι ο χειρότερος εχθρός των οστών και των αρθρώσεων όσων υποφέρουν από μετατραυματικές αρθρίτιδες ,αρθριτικά και ρευματισμούς. Μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον κοντά στη θάλασσα -π.χ. στα νησιά- εμφανίζουν συχνότερα εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος (άλατα), σε σχέση με αυτούς που ζουν στην ενδοχώρα.

Πονοκέφαλοι

Οι κρίσεις ημικρανίας αυξάνονται σε περιβάλλοντα με υγρασία. Οι ειδικοί εικάζουν ότι το γεγονός οφείλεται στη γενικότερη δυσφορία που νιώθει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή και ο καιρός κρύος και μάλιστα όχι μόνο στους ήδη ασθενείς αλλά και σε άτομα που σπανίως παραπονούνται για πόνους στο κεφάλι. Σε έρευνα που έγινε στο NewEnglandCenterforHeadache στις ΗΠΑ ζητήθηκε από 77 ασθενείς που έπασχαν από ημικρανία να διατηρήσουν ημερολόγιο με τα επεισόδια ημικρανίας και να δηλώνουν κατά πόσο πίστευαν ότι ο καιρός επηρέαζε τη συχνότητα των κρίσεων. Οι καιρικές παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη ήταν η θερμοκρασία ,η υγρασία ,η βαρομετρική πίεση και οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Όπως αποδείχτηκε , το 62% των ασθενών πίστευε ότι είναι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες οι οποίες μάλιστα επηρεάζουν τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας. Οι πρώτοι σε συχνότητα ερεθιστικοί παράγωντες που προκαλούσαν την έναρξη επεισοδίων ήταν ο πολύ ζεστός και ο πολύ κρύος καιρός. Στη δεύτερη θέση βρίσκονταν οι ακραίες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης με υγρασία ή ξηρότητα του αέρα. Στην Τρίτη θέση βρίσκονταν οι μεγάλες αλλαγές του καιρού που συνέβαιναν σε διάστημα δύο ημερών.

Δερματικές μυκητιάσεις

Η υγρασία επιδεινώνει και ορισμένα προβλήματα όπως την ακμή και τις μυκητιάσεις. Και αυτό γιατί τόσο ο σταφυλόκοκκος (που ενοχοποιείται για την ακμή) όσο και οι μύκητες ευνοούνται από το υγρό περιβάλλον. Το καλό σκούπισμα και η σωστή φροντίδα του δέρματος είναι τα μόνα που σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν. Τα δερματόφυτα είναι τα πιο συχνά είδη μυκήτων του δέρματος και μπορούν να μολύνουν όπου υπάρχει δέρμα , νύχια ή τρίχες. Ο εντοπισμός δεν αποκαλύπτει αναγκαστικά το υπεύθυνο είδος του μύκητα , αν και τα διάφορα είδη δερματοφύτων παρουσιάζουν προτίμηση σε συγκεκριμένες θέσεις του σώματος. Για παράδειγμα , το είδος Epidermophytonfloccosum παρουσιάζει προτίμηση στις μηρογεννητικές (βουβωνικές) πτυχές, δεν έχει ανευρεθεί ποτέ σε βλάβη τριχωτού της κεφαλής , και σπάνια μπορεί να προσβάλει το δέρμα του κορμού και τα νύχια.

Αναπνευστικό

Η αύξηση της υγρασίας προκαλεί κρίσεις σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα. Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στην εναλλαγή ζεστού και κρύου περιβάλλοντος που προκαλεί σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα οι οποίοι υποφέρουν από συνεχή και ξηρό βήχα. Τα άτομα αυτά πρέπει να αερίζουν συχνά το σπίτι τους ,να χρησιμοποιούν απορροφητήρα στην κουζίνα και να στεγνώνουν καλά το μπάνιο αφού χρησιμοποιήσουν το ντους, ανοίγοντας παράθυρο ή και τη θέρμανση. Όπως ενημερώνει ο δρ. Στάθης Σκληρός , δ/ντής Γενικής, Οικογενειακής Ιατρικής και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, «ο πονόλαιμος συνδέεται με λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος και παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια ,εντούτοις έχει αποδειχτεί ότι η συχνότερη αιτία είναι οι ιοί. Για παράδειγμα, οι ρινοϊοί ευθύνονται για το 30-50% όλων των κρυολογημάτων, ενώ οι κορονοοϊοί και η γρίπη ευθύνονται για το 10-15%των κρυολογημάτων, αντίστοιχα. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν επίσης πονόλαιμο. Έχει αποδειχθεί όμως ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων. Όταν τα βακτήρια αποτελούν το αίτιο πρόκλησης φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό είναι ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (GABHS, γνωστός και επίσης ως πυογενής στρεπτόκοκκος, στην καθομιλουμένη γνωστός επίσης και ως στρεπτοκοκκική φαρυγγιτιδα). Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως κλιματισμός, χαμηλή υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία, θέμανση εσωτερικού χώρου, αλλεργιογόνα και μόλυνση του περιβάλλοντος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα του λαιμού ή φαρυγγίτιδα».

Είδη συσκευών

Υπάρχουν αφυγραντήρες 10 λίτρων για μικρούς χώρους ( έως 40 τ.μ ) με πολύ μικρές διαστάσεις, εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου θορύβου. Κατάλληλο για υπνοδωμάτια με πολύ χαμηλά κατανάλωση ρεύματος ( 185W).
Υπάρχουν αφυγραντήρες 12-16-20-24 λίτρων για χώρους έως 180 τ.μ. σε τέσσερα διαφορετικά μοντέλα. Είναι αθόρυβοι, χαμηλής κατανάλωσης και έχουν εξαιρετικό design. Λειτουργούν και με δοχείο και με σύνδεση σε αποχέτευση, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η λειτουργία επανέρχεται στις αρχικές ρυθμίσεις.

Τέλος, οι αφυγραντήρες 30-50 λίτρων για μεγάλους χώρους, είναι ιδανικοί και για εσωτερικές πισίνες με ακριβή ψηφιακή ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας.

Με μεγάλο δοχείο συμπυκνωμάτων και δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης με αποχέτευση για συνεχή λειτουργία. Κατάλληλοι για συντήρηση έργων τέχνης – μουσεία και όπου χρειάζεται ακριβής ρύθμιση υγρασίας ( π.χ. τυροκομεία ).

Και οι τρεις παραπάνω τύποι διαθέτουν κάθετη έξοδο αέρα κατάλληλη για στέγνωμα ρούχων .

* Ο κ. Κώστας Οικονόμου είναι μηχ/γος μηχ/κος και διευθυντής στην εταιρεία Ecofer.
 
 Πρόσωπα
Κατερίνα Δήμα: «Με την υπεροχή των προϊόντων μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της αγοράς»
Σπύρος Σκιαδόπουλος: «Οι πρώτες 3D μπαταρίες παγκοσμίως κυκλοφόρησαν φέτος από τον όμιλο Fiore»
Νικόλαος Σ. Δατσέρης: «Να εξορθολογιστεί το σύστημα πιστοποίησης των προϊόντων»
Επεξεργασία νερού με αντίστροφη ώσμωση
Ηλίας Κακιώνης: «Η αξιοπιστία του brand name «CHER» είναι η δύναμή μας»
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook