Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΣΕΥΑ: «Η αντίσταση είναι μονόδρομος»
 


Με περισσότερους από 400.000 μικροεπαγγελματίες ουσιαστικά ανασφάλιστους, γιατί λόγω της κρίσης και της αναδουλειάς αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, προτιμώντας να πάνε ένα πιάτο φαγητό στην οικογένειά τους, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας καλεί τα μέλη του να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2013, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Στρουμπούλης αφού καλωσόρισε τα μέλη του Συνδέσμου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ετήσια γενική συνέλευση συνέρχεται σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης, και με την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση. Σωρευτικά και με αστραπιαία ταχύτητα, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται γίνονται άμεσα αισθητά στους πάντες.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την εισήγηση του Δ.Σ. που έκανε γνωστή ο ίδιος, κάλεσε τους συναδέλφους του να αντιδράσουν. «Ο κόμπος συνάδελφοι, έφτασε πλέον στο χτένι. Στο χέρι μας είναι αν θα τον σπάσουμε, ή αν τον αφήσουμε εκεί, θηλιά στο λαιμό μας. Η ευθύνη για την όποια ανοχή δείχνουμε στην προδιαγεγραμμένη εκτέλεσή μας, είναι πλέον και δική μας», δήλωσε ο ίδιος και άφησε αιχμές για τη στάση της ΓΣΕΒΒΕ και της ΟΒΥΕ, που το μόνο που τους ενδιαφέρει, όπως είπε, είναι σχέση τους με την πολιτική εξουσία. «Δείτε, η δική μας Ομοσπονδία των υδραυλικών δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και τις συνέπειες του μέτρου αυτού στον ελληνικό λαό.

Σνόμπαρε τη συμμετοχή της στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, εδώ, στην αίθουσά μας, για τις προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών. Και τη σνόμπαρε, επειδή η ηγεσία της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων δεν ανήκει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, δεν ασπάζεται καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων της χώρας, ή για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Αυτά τα έργα, όμως, μπορούν να προσφέρουν δουλειά στους τεχνικούς κλάδους για 20 χρόνια. Και όπως βλέπετε, επιβεβαιωνόμαστε από την ίδια τη ζωή. Μία βροχή προχθές βούλιαξε όλη την Αθήνα.

Και για να σας προλάβω, δεν ισχυριζόμαστε ότι με μία ανακοίνωση ή με μία συμμετοχή σε ημερίδα λύνεις τα προβλήματα. Όχι. Υποδηλώνει όμως διάθεση απεξάρτησης από τις εντολές της πολιτικής εξουσίας, που δεν είναι άλλες από το να καθησυχάζουν τον κόσμο.

Σημειώνουμε ότι η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων ανέδειξε μία επίκαιρη πρόταση, που δίνει τη δυνατότητα, πέραν του σημαντικότερου της δημόσιας ασφάλειας, να κινηθεί το τρένο της κατασκευής που θα έχει πάνω του και όλα τα τεχνικά επαγγέλματα.

Κι αυτό διαπιστώθηκε από την πληθώρα των φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα, δηλαδή: ΤΕΕ, Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων, Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών, Ομοσπονδία Καυστηρατζήδων, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ένωση Βιοτεχνίας Αλουμινίου, Αυτοαπασχολούμενοι Μηχανικοί, Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίων και η Επιτροπή Ανέργων Μηχανικών».

Το αύριο

«Συνάδελφοι, οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολες. Αν τώρα κάποιοι από εμάς έχουμε δουλειά, αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Απλώς μετατίθεται για λίγο αργότερα ο επαγγελματικός στραγγαλισμός μας. Κι αυτό δεν είναι σύνθημα, αλλά η νέα φορολογική πραγματικότητα για την οποία σας μιλήσαμε εκτενώς, σε σύσκεψη που διοργανώσαμε στα γραφεία μας.

Ο νέος φορολογικός νόμος μάς αποτελειώνει καθώς καταργεί κάθε αφορολόγητο ποσό και μας φορολογεί με 26% από το πρώτο ευρώ. Κι ας μην ξεχνάμε και τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος.

Πρακτικά, όποιος δηλώσει εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει φόρο που φτάνει ακόμα και τα 3.250 ευρώ, και αν πληρώσει και τον ΟΑΕΕ, για να έχει περίθαλψη και σύνταξη, του μένουν το πολύ 1.669 ευρώ το χρόνο ή 139 ευρώ το μήνα. Αν έχει προσωπική εταιρεία, του μένουν 1.169 ευρώ τον χρόνο ή 97ευρω τον μήνα.

Με αυτά τα χρήματα θα αφήσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα. Και από αυτά θα μας υποχρεώσει να πληρώσουμε και τα υπόλοιπα χαράτσια που επιβάλει. Αυτά, όμως, που ληστεύει η κυβέρνηση με τη φορολογία από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τα μοιράζει απλόχερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια».

Οι φόροι

Με βάση συγκριτικούς πίνακες που ετοίμασε η ΠΑΣΕΒΕ, προκύπτουν τα εξής:

• Ο αυτοαπασχολούμενος που δηλώνει 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 225% περισσότερο φόρο και ο επιχειρηματίας με 100.000 ευρώ κέρδη 8,4% λιγότερο, σε σχέση με πέρυσι.
• Ο αυτοαπασχολούμενος των 20.000 ευρώ, πληρώνει 81% περισσότερο φόρο από τον μέτοχο μιας ανώνυμης εταιρείας με τα ίδια κέρδη.
• Οι μικροεπιχειρήσεις τσακίζονται φορολογικά και οι ανώνυμες εταιρείες απολαμβάνουν επιπλέον φοροαπαλλαγές πάνω από 30%.

Τώρα αποκαλύπτεται πιο καθαρά, που στόχευε η εκστρατεία κατασυκοφάντησης των αυτοαπασχολούμενων με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή των «ελευθέρων επαγγελματιών», από την κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ποιος είναι, τελικά, «φοροφυγάς»; Ο αυτοαπασχολούμενος που τον τσακίζει η εφορία, ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας που οι νόμοι φτιάχνονται στα μέτρα του;

Συνάδελφοι
Ο νέος φορολογικός νόμος είναι ένας κρίκος μόνο, από την μακριά αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή και τόσα άλλα, που εφαρμόζονται με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν την αγορά από το μεγαλύτερο μέρος των μικροεπιχειρήσεων.

Ασφαλιστικό

Το ξεκλήρισμα του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζεται:
• Μειώνοντας τις ήδη πετσοκομμένες και εξευτελιστικές συντάξεις, οδηγώντας χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν χρυσοπληρώσει την ασφάλισή τους, σε εξαθλίωση.
• Κατεδαφίζοντας και εμπορευματοποιώντας την υγεία και την περίθαλψη. Από τον ΕΟΠΥΥ παρέχονται μειωμένες και υποβαθμισμένες παροχές υγείας.
• Διαγράφοντας εκατοντάδες φάρμακα από τις λίστες και αντικαθιστώντας τα πρωτότυπα με τα αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας γενόσημα.
• Μειώνοντας δραστικά τους γιατρούς και συγχωνεύοντας κλινικές και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών.
• Αυξάνοντας τα νοσήλια, με συνέπεια νέες επιβαρύνσεις στον ΟΑΑΕ και στους ασφαλισμένους.

Επίδομα ανεργίας

«Η δε υπουργική απόφαση για τη χορήγηση «επιδόματος ανεργίας» από 3 έως 9 μήνες μόνο, σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν διακοπή επαγγέλματος, είναι σκέτη κοροϊδία, αφού τα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά.

Από τους δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα τελευταία χρόνια, είναι ζήτημα αν θα πάρει επίδομα το 10%. Το γεγονός και μόνο ότι από το φιλοδώρημα των 360 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση, αποδεικνύει τον εμπαιγμό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες συνάδελφοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν λάβει ειδοποιήσεις πληρωμής ασφαλίστρων, όπου διαπιστώνουν ότι τους επιβάλλεται η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επειδή έχουν συμπληρώσει την τριετία.

Συνέπεια αυτού είναι ο ΟΑΕΕ να αξιώνει να πληρώσουμε αυξημένες εισφορές, σε μια περίοδο που ο τζίρος των μικρομάγαζων έχει καταβαραθρωθεί, χιλιάδες συνάδελφοι είναι πνιγμένοι στα χρέη, χιλιάδες έχουν χρεοκοπήσει και το 50% των ασφαλισμένων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ, μένοντας ουσιαστικά αυτοί και οι οικογένειές τους ανασφάλιστοι χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ένα δεύτερο εμπόδιο που βάζει η Υπουργική Απόφαση είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, για συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Όχι μόνο το ταμείο δεν θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, αλλά αντιθέτως και αυτοί οι συνάδελφοι που μόλις και με τα βίας κατάφερναν μέχρι σήμερα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αυτές τις αυξήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να τις καλύψουν».

Νέο Προεδρικό Διάταγμα

Με βάση το νέο διάταγμα, η υπεύθυνη δήλωση που εκδίδεται, δεν χρειάζεται πλέον θεώρηση από το Σύνδεσμο. Αρκεί η υπογραφή και η σφραγίδα για την επίδοσή της στο μελετητή της εγκατάστασης, εάν υπάρχει, και στον ιδιοκτήτη αυτής. Ο Σύνδεσμος αποτελεί παρελθόν ακόμα και για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα έφερε μαζί του και νέα εξεταστέα ύλη 107 σελίδων, για το θεωρητικό και πρακτικό σκέλος των εξετάσεων. Από μελέτη που κάναμε, προκύπτουν τα εξής:
1) βρήκαμε πολλά λάθη σε σχέση με τις ερωτο-απαντήσεις
2) υπάρχουν ερωτήσεις που εκτιμούμε ότι το επίπεδό τους είναι για μηχανολόγους μηχανικούς.
3) πολλές άλλες ερωτήσεις βάζουν νέα δεδομένα για τις γνώσεις του υδραυλικού όπως κάποιες ορολογίες στα αγγλικά, χρήση Η/Υ κ.ά.

Ταμείο αλληλοβοηθείας

Στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας οι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραματικά τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη. Και δεν ανταποκρίνονται όχι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι με τις παροχές και το νέο τρόπο λειτουργίας του, αλλά γιατί αδυνατούν να πληρώσουν με την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν.

«Από την άλλη, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι έχουν την ανάγκη του Ταμείου, λόγω του ότι είναι ανασφάλιστοι. Μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά το μέλλον του Ταμείου όπως και το ζήτημα του πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουν πρόσβαση στο ταμείο όλα τα μέλη του Συνδέσμου», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Στρουμπούλης.

Τι διεκδικεί ο ΣΕΥΑ

Ασφαλιστικό

• Θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα αν χρωστάνε στον ΟΑΕΕ ή όχι.
• Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση.
• Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάταξης σε ανώτερη κλάση, με την πάροδο της τριετίας.
• Μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, με αγνόηση των διατάξεων του μνημονίου.
• Να σταματήσει από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, κάθε δίωξη σε όσους χρωστάνε στο Ταμείο.
• Πάγωμα των χρεών και των προσαυξήσεων των ασφαλισμένων προς το Ταμείο όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
• Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι προς το Ταμείο, χωρίς μείωση της σύνταξης.
• Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ταμείο.
• Χρηματοδότηση του Ταμείου κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
• Η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση, να γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου. Είμαστε ενάντια στην αλλαγή κλάσης ανά τριετία.
• Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν υγεία. Κατώτερη σύνταξη για όλους 1.150 ευρώ.
• Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
• Επίδομα ανεργίας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
• Αποζημίωση ατυχήματος και ασθένειας για όλο το διάστημα που ο ασφαλισμένος μένει εκτός εργασίας, στο ύψος του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.
• Επίδομα τοκετού που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό.

Φορολογικό

• Κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων» και χαρατσιών.
• Ατομικό αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ.
• Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία, που αποτελούν την μοναδική πηγή προσδιορισμού των κερδών της.
• Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρώτα απΆ όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, στα βιβλία και τα σχολικά είδη. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Χρηματοδοτικό

• Πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η κρίση.
• Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
Παιδεία
• Κατάρτιση και επιμόρφωση μέσα από το δημόσιο σύστημα παιδείας στα πλαίσια της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Κατάργηση των κάθε είδους ΚΕΚ.
• Κατάργηση της πιστοποίησης, όπως προωθείται από την Ε.Ε.
• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
• Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.
• 2χρονη τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, ενταγμένη στο δημόσιο, δωρεάν σύστημα παιδείας μετά τη γενική εκπαίδευση.
• Είναι ανάγκη η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης να ξεκινήσει από τη θέσπιση ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου βασικής εκπαίδευσης που θα είναι απαραίτητη όχι μόνο για το πανεπιστήμιο, αλλά και για οποιαδήποτε επαγγελματική μόρφωση.

Αναθέρμανση οικονομικής δραστηριότητας

1) Με την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, Δημοσίων και ιδιωτικών, που είναι κατασκευασμένα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό. Έτσι θα έχουμε και σωστά κτίρια σε περίπτωση σεισμού και δουλειά όλοι οι κλάδοι μαζί με τον δικό μας, και κυριότερα, δεν θα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές σε κάθε μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Όπως τελευταία με τον σεισμό του Αιγίου και της Πάρνηθας.
2) Με το να δημιουργηθούν επιτέλους τα περιβόητα βιοτεχνικά πάρκα.
3) Με το να κατασκευαστούν σύγχρονες οικολογικές κατοικίες για τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.
4) Με το να εναρμονιστούμε με τις νομοθεσίες προστασίας του περιβάλλοντος όπως η επεξεργασία λυμάτων και νερού.
5) Με το να δοθεί η κατεύθυνση και η οικονομική δυνατότητα για συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
6) Με το να αντικατασταθούν σε όλα τα κτίρια οι άκρως επικίνδυνες καρκινογόνες για την υγεία καπνοδόχοι αμιάντου.
7) Με το να εφαρμοστεί επιτέλους, και ιδιαίτερα τώρα που είναι πανάκριβο το πετρέλαιο και το αέριο, η θερμιδομέτρηση, ως ο πιο τίμιος τρόπος κατανομής δαπανών για την κεντρική θέρμανση.
 
 Συνδικαλιστικά
Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών Ν.Χανίων: Γιόρτασαν τον προστάτη άγιό τους.
Σύνδεσμος Υδραυλικών Ξάνθης: Προχωράει σε εκλογές
Σύνδεσμος Εργολάβων Υδραυλικών Ν. Θεσσαλονίκης: Καλώς ήρθε το αέριο
ΣΕΥΑ: Κινητοποίηση στις 31 Οκτωβρίου για φορολογικό-πλειστηριασμούς
Ενημέρωση με ουσία στην ημερίδα της ΟΒΥΕ
Βόλος: Στη μάχη της παράνομης εργασίας με όπλα 50.000 ενημερωτικά φυλλάδια
ΟΒΥΕ: Νέο Μητρώο Υλικών τον Οκτώβριο
ΣΕΗ Μαγνησίας: Συγχαρητήρια σε φοιτητές που πρώτευσαν σε διεθνή διαγωνισμό
Συγκροτήθηκε το ΔΣ της νέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης
Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: Εκστρατεία ενημέρωσης κατά της αδήλωτης εργασίας
ΠΙΕΡΙΑ: Το νέο ΔΣ του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών & Κλιματιστικών Έργων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook