Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Βήματα μπροστά
 
«Το μέλλον της ΟΒΥΕ θα είναι λαμπρό, αν πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η ομοσπονδία μας ως «φτωχός συγγενής», όπως ήταν παλιά. λέει στον «Θ» ο κ. Γιώργος Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της ΟΒΥΕ.
«Το μέλλον της ΟΒΥΕ θα είναι λαμπρό, αν πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η ομοσπονδία μας ως «φτωχός συγγενής», όπως ήταν παλιά. λέει στον «Θ» ο κ. Γιώργος Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της ΟΒΥΕ.

Η ΟΒΥΕ πρέπει να είναι κοινωνικός εταίρος-ίσος με το υπουργείο. Ήδη αναγνωρίζεται η οντότητα της από τους αρμόδιους υπουργούς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Συνέντευξη στη Μιλένα Μπαχαρνίκου


«Οι ενέργειες της Ομοσπονδίας είναι πολλές και σύνθετες. Εμείς προσπαθήσαμε εδώ και χρόνια να φέρουμε τον επαγγελματία σε επαφή με τα εξελιγμένα συστήματα ( ΑΠΕ), αλλά η Πολιτεία δεν ήταν καθόλου δεκτική, καθώς κάτι καινούργιο πάντα ξαφνιάζει», λέει, μεταξύ άλλων, στον «Θ» ο κ. Γιώργος Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της ΟΒΥΕ και επισημαίνει: «Το παλέψαμε όμως και τελικά με τις ενέργειες μας καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά».

ΕΡ. Τι σημαίνει η υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης όπου πλέον σύμφωνα με το νέο Π.Δ. δεν αναφέρονται τα σωματεία, ενώ παλιά ήταν υποχρεωτική η κατάθεση της στα σωματεία.

ΑΠ. Όταν άρχισε να εφαρμόζεται η Υ.Δ. το ’91, είχε σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των εγκαταστάσεων και εμείς είχαμε την ευθύνη μέσω του Σωματείου. Ο υδραυλικός ελεγχόταν λοιπόν από το Σωματείο και υπήρχε πιστοποίηση για τα στοιχεία του που λειτουργούσε ως εγγύηση για τη δουλειά του. Τότε υπήρχαν 14 άδειες και ο εγκαταστάτης έπρεπε να έχει 22-23 χρόνια προϋπηρεσίας. Σήμερα, το υπουργείο δεν ακολουθεί αυτή τη λογική.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι το πρώην Π.Δ. είχε ασάφειες και κενά;

ΑΠ. Είχε σίγουρα ασάφειες. Από το 2009 είχαμε προτείνει να εκδοθεί ένα νέο Π.Δ. όχι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα στον κλάδο. Τότε για παράδειγμα υπήρχε η σειρά από τον πατέρα στο παιδί και το επάγγελμα λειτουργούσε με αυτό το καθεστώς.

ΕΡ. Ποιες είναι οι ενέργειες της ομοσπονδίας και ποια η ανταπόκριση τους από την Πολιτεία.

ΑΠ. Οι ενέργειες της Ομοσπονδίας είναι πολλές και σύνθετες. Εμείς προσπαθήσαμε εδώ και χρόνια να φέρουμε τον επαγγελματία σε επαφή με τα εξελιγμένα συστήματα ( ΑΠΕ), αλλά η Πολιτεία δεν ήταν καθόλου δεκτική, καθώς κάτι καινούργιο πάντα ξαφνιάζει. Ωστόσο, Το παλέψαμε και τελικά με τις ενέργειες μας καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Πλέον, η διαχείριση υδάτων και λυμάτων, η γεωθερμία, ο συνδυασμός ηλιακών συστημάτων και θέρμανσης κ.α. είναι, θα λέγαμε, «υποχρεωτικά». Γιατί μπορεί το αρχικό κόστος να είναι δαπανηρό, όμως κερδίζουμε δωρεάν ενέργεια σε ποσοστό 95% και η απόσβεση γίνεται σε 2 με 3 χρόνια.

ΕΡ. Ποιο υπουργείο είναι υπεύθυνο να εκδώσει ΚΥΑ για το έντυπο της νέας ΥΔΚΕ. Θα υπάρξει τελικά έντυπο;

ΑΠ. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο για την έκδοση της νέας ΚΥΑ, για να είναι νόμιμος ο υδραυλικός. Η ΥΔΚΕ θα ευδοκιμήσει και θα λειτουργεί και μέσω του Σωματείου. Δεν είναι δυνατόν να μην είμαστε κατοχυρωμένοι με νόμο, όταν οι ηλεκτρολόγοι που είναι εξίσου επικίνδυνο με το δικό μας, είναι κατοχυρωμένοι με νόμο από το 1965. Το Σωματείο μας λοιπόν στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει, γιατί έχει γνώσεις και μπορεί να το αποδείξει. Αυτά βέβαια, δεν είχαν ληφθεί υπόψη παλαιότερα.

ΕΡ. Ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον για την ομοσπονδία;

ΑΠ. Το μέλλον της ΟΒΥΕ θα είναι λαμπρό, αν πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η ομοσπονδία μας ως «φτωχός συγγενής», όπως ήταν παλιά. Πρέπει να είναι κοινωνικός εταίρος-ίσος με το υπουργείο, όπως συμβαίνει τώρα που μιλάμε και η ομοσπονδία δεν είναι πια πίσω. Ήδη αναγνωρίζεται η οντότητα της από τους αρμόδιους υπουργούς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Μας ακούνε γιατί μιλάμε.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι μέχρι σήμερα η δομή του κλάδου είναι "λανθασμένη ";

ΑΠ. Η δομή του κλάδου ήταν σε λάθος βάση. Δεν είναι λύση να γίνεται σωματείο η κάθε γειτονιά. Όπως και η οικονομική πολιτική είναι σε λάθος βάση. Δηλαδή από την έκδοση της άδειας θα έπρεπε να υπάρχει εισφορά στο σωματείο της τάξεως των 3-4 ευρώ. Δεν αρκεί η ετήσια συνδρομή και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την ομοσπονδία, χωρίς να επιβαρύνουμε τα μέλη μας.

ΕΡ. Γιατί υπάρχει αδιαφορία από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προς τον κλάδο;

ΑΠ. Διότι μεμονωμένα κάποια σωματεία ή μέλη τους απασχολούσαν την υπηρεσία με μηνύσεις και μικρές υποθέσεις και δημιούργησαν την εικόνα ότι ο κλάδος ασχολείται με μικρότητες. Ευτυχώς βέβαια, από το 2010 έχουμε κάνει πάνω από 50 παραστάσεις για να προωθήσουμε τα αιτήματα του κλάδου και έχει αντιστραφεί το κλίμα. Θεωρούμε έτσι ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

ΕΡ. Τι γίνεται με τα σεμινάρια 50 ωρών στις ΑΠΕ απο το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ;

ΑΠ. Θα εκπαιδευτούν 350 άτομα με σεμινάρια κατάρτισης-πιστοποίησης στις ΑΠΕ με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Εργασίας και φορέα υλοποίησης τα ΚΕΠ της ΓΣΕΒΕΕ. Πρέπει να γνωρίζει ο υδραυλικός το αντικείμενο και να κάνει την επιλογή ο τεχνίτης. Η επιλογή των εκπαιδευτών θα γίνει μέσω διαγωνισμού και θα πρέπει να έχουν συγγραφικό έργο για να συντάξουν την διδακτέα ύλη.
Θα ακολουθήσουν άλλα 350 άτομα που θα εκπαιδευτούν σχετικά με το φυσικό αέριο και ειδικότερα σε 4 ενότητες αερίου. Για να γίνει δηλαδή κανείς από αρχιτεχνίτης εργοδηγός, πρέπει να κατέχει τη σχετική άδεια.

ΕΡ. Ποια ειναι η άποψη σας για τα μνημόνια; Συμφωνείτε με τους μισθούς Βουλγαρίας;

ΑΠ. Κανείς δεν θέλει τα μνημόνια. Αν δεν έχει ο πολίτης χρήματα, δεν ωφελείται κανένας. Σήμερα, οι πιο πολλοί είναι συνεργάτες και όχι αφεντικά και εργάτες. Πρέπει να υπάρχει λογική, γιατί μπορεί να μιλάνε για μισθούς Βουλγαρίας, αρκεί και το γάλα για παράδειγμα, να έχει 20 λεπτά όπως στη Βουλγαρία. Άρα, πρέπει να υπάρχει μια σειρά από αυστηρά κριτήρια.

ΕΡ. Σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα και στις επόμενες εκλογές ;

ΑΠ. Θα το δούμε αυτό. Προέχει τώρα να βάλουμε τον κλάδο σε μια σειρά. Για πρώτη φορά μιλάμε με Ευρώπη για τις ΑΠΕ, στις οποίες θα εκπαιδευτούν μέλη μας μέσω άλλων Ομοσπονδιών στην Ευρώπη μέσα στο 2013.

ΕΡ. Έχει γίνει πρόοδος σε θέματα προβολής της ομοσπονδίας; Και αν ναι που οφείλεται ;

ΑΠ. Έχει γίνει τεράστια δουλειά. Έχουμε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στα πάντα. Ήδη η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε για πολλές κατηγορίες προσεγγίζει κατά 95% την πραγματικότητα και αυτό οφείλεται στον Γραμματέα Επικοινωνίας τον Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου και σε μια ομάδα ειδικών συνεργατών που συντονισμένα προσφέρουν πολλά στην προβολή και προώθηση των ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο μας.
 
 Πρόσωπα
Κατερίνα Δήμα: «Με την υπεροχή των προϊόντων μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της αγοράς»
Σπύρος Σκιαδόπουλος: «Οι πρώτες 3D μπαταρίες παγκοσμίως κυκλοφόρησαν φέτος από τον όμιλο Fiore»
Νικόλαος Σ. Δατσέρης: «Να εξορθολογιστεί το σύστημα πιστοποίησης των προϊόντων»
Ηλίας Κακιώνης: «Η αξιοπιστία του brand name «CHER» είναι η δύναμή μας»
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook