Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΟΒΥΕ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ:Πάταξη της παράτυπης - αδήλωτης εργασίας στον κλάδο των υδραυλικών
 Το περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός», με αφορμή την αίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) για συνάντηση με τα μέλη της προκειμένου να συζητηθούν τρόποι καταστολής της παράτυπης - αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρη Βαργιάμη και από τους προέδρους των συνδέσμων υδραυλικών όλης της χώρας να αποτυπώσουν τις θέσεις τους για το μείζον αυτό ζήτημα.

Στο αίτημα αυτό του περιοδικού ανταποκρίθηκαν ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης, ο πρόεδρος των Συνδέσμων Υδραυλικών Αθήνας κ. Θανάσης Στρουμπούλης, ο πρόεδρος των Συνδέσμων Υδραυλικών Καβάλας κ. Δημήτρης Καϊλάρης, ο πρόεδρος των Συνδέσμων Υδραυλικών Κομοτηνής κ. Γεώργιος Τζιότζιος, καθώς και ο πρόεδρος των Συνδέσμων Υδραυλικών Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Σαγώνας, οι δηλώσεις των οποίων παρατίθενται αμέσως παρακάτω.

OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Δημήτρης Βαργιάμης

Πρόεδρος της ΟΒΥΕ

«Η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μια ιδιαίτερης μορφής παραοικονομία, η οποία στην περίοδο της κρίσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με βάση μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας, η συγκεκριμένη μορφή αδήλωτης εργασίας αγγίζει ένα ποσοστό γύρω στα 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος.

»Σίγουρα έχει να κάνει κυρίως με τα επαγγέλματα της οικοδομής, αλλά συντελείται και σε άλλους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα τα κομμωτήρια που είναι εκτός οικοδομής και τα οποία σας αναφέρω ενδεικτικά. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στην εφορία, έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, και ασκούν σήμερα το επάγγελμα παράτυπα.

»Στο χώρο το δικό μας η μορφή της αδήλωτης επιχειρηματικότητας έχει πολλές προεκτάσεις και ασκείται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, πρώην συνάδελφοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, έχουν πάρει σύνταξη και ασκούν το επάγγελμα παράνομα. Και μπορεί να είναι πρώην υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.

»Εκείνο που έχουμε να τονίσουμε είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα κατατρώει τα σωθικά όλων, και όχι μόνο τα δικά μας. Υπάρχει –όπως καταλαβαίνετε– ένας τεράστιος αθέμιτος ανταγωνισμός με βάση τη φορολογία, αλλά και πολλά έξοδα που έχει να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας ξεκινώντας τη δουλειά του, ο οποίος νόμιμα και χωρίς να κάνει το παραμικρό επιβαρύνεται κάθε μέρα με πολλά έξοδα. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό οδηγεί κι άλλους συναδέλφους στην παράτυπη εργασία.

»Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τα επιμελητήρια, τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και με βάση τις διαγραφές στην πενταετία είναι τα τεχνικά επαγγέλματα που ασχολούνται με το μέταλλο, δηλαδή οι αλουμινοκατασκευές και οι σιδηροκατασκευές. Οι υδραυλικοί έρχονται σε δεύτερη μοίρα· σε τρίτη μοίρα είναι οι ηλεκτρολόγοι, και μετά ακολουθούν οι ψυκτικοί και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του ασανσέρ. Αυτά τα επαγγέλματα της οικοδομής έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό.

»Εκείνο που ζητούμε από την πολιτεία σε αυτή τη φάση είναι πρώτα απΆ όλα να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους εκπροσώπους των φορέων, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά κοινωνικός διάλογος στη χώρα μας.

»Έχουμε πολλές και ουσιαστικές προτάσεις, οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί με βάση την ευρωπαϊκή μας εμπειρία και την ευρωπαϊκή καταγραφή για το πώς λειτουργούν τα επαγγέλματα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν στη χώρα μας.

»Θα πρέπει αρχικά να δημιουργηθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος να ελέγχει μόνο την επιχειρηματική δραστηριότητα και να αφορά όλα τα επαγγέλματα που είναι γραμμένα σε Επιμελητήρια και Εφορίες· όλους όσους ασκούν νόμιμα το επάγγελμα και όχι μόνο.

»Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Να ελέγχεται, δηλαδή, αν κάποιος κάνει σωστά τη δουλειά του και αν ασκεί το επάγγελμά του με νόμιμο τρόπο.

»Επίσης θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές για συλλογή αποδείξεων από τεχνικά επαγγέλματα. Εμείς προτείναμε το εξής: Αν συγκεντρώσει κανείς χίλια ευρώ αποδείξεις από τεχνικά επαγγέλματα, να του αφαιρείται 200 ευρώ φόρος. Είναι σημαντικό αυτό το κίνητρο για συλλογή αποδείξεων. Εμείς ορίσαμε ενδεικτικά το ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί· μέσα από το διάλογο θα βρούμε τη λύση.

»Μετά τη νέα μείωση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και τους υπαλλήλους, η συλλογή αποδείξεων δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλέον να «χτίσεις» το αφορολόγητο.

»Ωστόσο, θα πάμε σε αυτό τον τομέα να βοηθήσουμε και τα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και την ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να σταματήσει το ανατολίτικο παζάρι που γίνεται σε όλα τα επαγγέλματα. Εννοώ το γνωστό: «Κόψε μου το ΦΠΑ και μη μου δώσεις απόδειξη…».

»Πρέπει να χτίσουμε και τη χώρα μας διαφορετικά, να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές εμείς οι ίδιοι. Αν θέλετε, οφείλουμε να σκεφτόμαστε πρώτα τη χώρα και μετά την κοινωνία. Γιατί χωρίς την ύπαρξη της χώρας μας, δεν θα υπάρχει κανείς από εμάς».
 
 Συνδικαλιστικά
Ανθεί η «μαύρη εργασία» υδραυλικών στο Ν.Τρικάλων
Σύνδεσμος Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης: Ενίσχυση της επικοινωνιακής προβολής του κλάδου
Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας: Να επιβληθεί η χρήση του ΑΦΜ στην αγορά προϊόντων
Προτάσεις - αιτήματα της ΟΒΥΕ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατΆ οίκον»
ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε: H ετήσια τακτική γενική Συνέλευση του 2018
Γενική Συνέλευση ΟΒΥΕ: Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων
Γενική Συνέλευση ΟΒΥΕ: Νέο όραμα για τον κλάδο των υδραυλικών
Γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ: Αλλάζει στρατηγική ο κλάδος
Ψήφισμα της 29ης τακτικής γενικής συνέλευσης της ΟΒΥΕ
Η 29η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση 2018 της ΟΒΥΕ
Σωματείο Υδραυλικών Ν. Τρικάλων: Επίσκεψη στο νέο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook