Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
 Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών & Πειραιώς (Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π.) μίλησε αποκλειστικά στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» για το στόχο του συνδέσμου και το όραμα που τον καθοδηγεί, αλλά και για τη στρατηγική πορεία του Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π. στην αγορά, ώστε να ανήκει σε μια από τις εκατό πιο υγιείς αναπτυσσόμενες εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν συρρικνώσει τον κλάδο, μεταξύ των οποίων είναι η αδήλωτη και παράνομη επιχειρηματικότητα.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κουτρολού

Ο Συνεταιρισμός Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών & Πειραιώς (Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π.), από το 1976, στοχεύει να ενώσει τους ανθρώπους του κλάδου, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εμπορική υπηρεσία και τη βελτίωση του κλάδου και των συνθηκών του επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Νικήτα Αθανασόπουλο, η οικονομική κρίση λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας της οικοδομικής δραστηριότητας, οδηγώντας στη συρρίκνωση του κλάδου και στη μείωση των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υδραυλικών.

Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, η λύση μπορεί να δοθεί μέσω πολιτικών αποφάσεων που θα δημιουργήσουν συνθήκες δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, εφόσον η πολιτεία μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές που ισχύουν.

Ρητά αντίθετος με την παράνομη επιχειρηματικότητα, τονίζει ότι η αδήλωτη εργασία δημιουργεί εργασιακές συνθήκες ανισότητας και υδραυλικούς δυο ταχυτήτων.

– Ο Συνεταιρισμός Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών & Πειραιώς (Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π.) δραστηριοποιείται στο χώρο των υδραυλικών ειδών, της θέρμανσης, των ειδών υγιεινής και του φυσικού αερίου από το 1976. Σε ποια σημεία εστιάζει η στρατηγική του Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π. ώστε να ανήκει σε μια από τις εκατό πιο υγιείς αναπτυσσόμενες εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα;

– Ο Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π., κατά τη διάρκεια της κρίσης, ακολούθησε την πορεία όλων των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας –ως η μεγαλύτερη του κλάδου– και οδηγήθηκε σε αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, η κεφαλαιακή του επάρκεια και η κινητοποίηση των συνεταίρων, με στοχευόμενες κινήσεις στελέχωσης, τον έχουν φέρει σε σταθεροποίηση με τάσεις ανάπτυξης.

– Ποιος είναι ο ρόλος του Συνεταιρισμού Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών & Πειραιώς; Πόσα μέλη περιλαμβάνει και πώς συνεχίζει ακόμα και σήμερα να επιτυγχάνει τους αρχικούς στόχους;

– Ο ρόλος του Συνεταιρισμού είναι η ένωση των ανθρώπων του κλάδου με σκοπό την καλύτερη δυνατή παρεχόμενη εμπορική υπηρεσία, για λόγους τόσο ποιοτικούς όσο και οικονομικούς (πώληση πιστοποιημένων προϊόντων με ένα τίμιο εμπορικό όφελος που θα ξαναγυρίζει στον συνέταιρο.

Τελικός στόχος είναι η βελτίωση του κλάδου, πάντοτε όμως με ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Τα εκατοντάδες ενεργά μέλη του Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π. επιτυγχάνουν τους στόχους τους αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να τους διευρύνουν.

– Ποιο είναι το όραμα ή τα μελλοντικά σχέδια για τον Συνεταιρισμό; Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θα θέλατε να γίνουν ούτως ώστε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

– Όραμά μου είναι τα κίνητρα που θα δώσει ο συνεταιρισμός να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να εκφραστεί το σύνολο του κλάδου, να μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερες συνθήκες για το επάγγελμα, και να δραστηριοποιείται πάντα με σεβασμό στην κοινωνία.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π. θα παραμείνει στο υψηλό επίπεδο όπου βρίσκεται. Οι όποιες αλλαγές και κατευθύνσεις, ορίζονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των συμβουλίων και των συνελεύσεων, έτσι ώστε να είναι καλύτερο το συνολικό αποτέλεσμα.

– Ο Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π., εκτός από τα καταστήματα που έχει στην Αθήνα, διαθέτει και διαδικτυακό κατάστημα (e-shop). Πώς μπορεί ένας πελάτης να προβεί στην αγορά προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο;

– Ο συνεταιρισμός κατάφερε πολύ γρήγορα να υποστηρίζει όχι ένα αλλά δύο e-shop. Ένα που αφορά επαγγελματίες υδραυλικούς, και ένα που αφορά ιδιώτες, με αντίστοιχες εξαιρετικές τιμές και μεγάλη ποικιλία για όλους.

Αυτό που έχει να κάνει ο επαγγελματίας υδραυλικός είναι να γραφτεί και να λάβει τον αποκλειστικό κωδικό του για αγορές, ενώ ένας ιδιώτης μπορεί όποτε θελήσει να μπει στο e-shop για ιδιώτες και να αγοράσει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και τιμών.

– Κύριε Αθανασόπουλε, ως πρόεδρος του συνεταιρισμού συναναστρέφεστε συχνά με μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του χώρου. Μπορείτε να μας μεταφέρετε την εικόνα του κλάδου τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών;

– Οι οικονομικές συνθήκες συρρίκνωσαν τον κλάδο και οδήγησαν στην εξαθλίωση αρκετούς επαγγελματίες υδραυλικούς. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία διακοπής εργασιών των υδραυλικών.

Επίσης, οι συνθήκες αυτές απομάκρυναν τον άνθρωπο-υδραυλικό από όλες τις δραστηριότητες του κλάδου (όπως είναι συνεταιρισμοί, σύνδεσμοι, ομοσπονδίες κλπ.), και έτσι τα προβλήματα οξύνθηκαν περαιτέρω, λόγω αυτής της γενικής αποδυνάμωσης.

– Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χώρος και πώς μπορεί αυτό να επιλυθεί;

– Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, σε δυσθεώρητα ποσοστά, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία μείωσης των έργων και κατΆ επέκταση των εγγεγραμμένων επαγγελματιών υδραυλικών. Και για την επίλυση αυτών των προβλημάτων απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές που ισχύουν.

– Ο Συνεταιρισμός Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών & Πειραιώς διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Περιγράψτε μας τι προϊόντα μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματίες αλλά και οι οι ιδιώτες στο συνεταιρισμό.

– Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται εμπορικά σε προϊόντα που αφορούν υδραυλικές εργασίες, θέρμανση, κλιματισμό, καύσιμα αέρια, πυρόσβεση και υγιεινή.

Με τη δημιουργία του νέου μηχανολογικού κέντρου στο κατάστημα της οδού Κειριάδων, δίνει πλέον τη δυνατότητα τόσο στον επαγγελματία όσο και στον ιδιώτη να μπορεί να αξιολογήσει τα προϊόντα «ιδίοις όμμασι», και με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού να δει τις ποιοτικές διαφορές μια μεγάλης ποικιλίας μηχανολογικού εξοπλισμού.

Στόχος μας είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός των παρεχόμενων προϊόντων.

– Αναμένεται μελλοντικά η άφιξη νέων προϊόντων; – Ήδη ο Σ.Ε.ΥΔ.Α.Π. είναι σε διαδικασία αξιολόγησης νέων προϊόντων, τα οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας βελτιώνονται συνεχώς, κυρίως στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Εδώ να σημειώσω την άριστη σχέση του συνεταιρισμού με τους προμηθευτές, που εκφράζεται μέσα από τη συνεχή συνεργασία και τη διοργάνωση σεμιναρίων για διαρκή εκπαίδευση των υδραυλικών στις νέες τεχνολογίες.

– Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο καίριο ζήτημα της παράνομης και αδήλωτης επιχειρηματικότητας των υδραυλικών; Ποια μέτρα πρέπει να λάβει ο καταναλωτής και ποια η κοινωνία για να αντιμετωπισθεί εξολοκλήρου το πρόβλημα;

– Είμαι εναντίον της παράνομης και αδήλωτης επιχειρηματικότητας, γιατί θεωρώ ότι δημιουργεί εργασιακές συνθήκες ανισότητας και υδραυλικούς δυο ταχυτήτων. Ο κλάδος χρειάζεται όλους τους υδραυλικούς, με τους ίδιους όρους για όλους, και αυτές τις συνθήκες πρέπει ως φορείς να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία. Αυτό είναι το χρέος μας.

Από την άλλη, ο καταναλωτής και η κοινωνία διασφαλίζονται μόνο με την επιλογή ενός αδειούχου και φορολογικά ενήμερου επαγγελματία υδραυλικού, τόσο για την ποιότητα της εργασίας και των υλικών όσο και για την περαιτέρω ευθύνη του σε κάθε έργο.
 
 Πρόσωπα
Κατερίνα Δήμα: «Με την υπεροχή των προϊόντων μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της αγοράς»
Σπύρος Σκιαδόπουλος: «Οι πρώτες 3D μπαταρίες παγκοσμίως κυκλοφόρησαν φέτος από τον όμιλο Fiore»
Νικόλαος Σ. Δατσέρης: «Να εξορθολογιστεί το σύστημα πιστοποίησης των προϊόντων»
Ηλίας Κακιώνης: «Η αξιοπιστία του brand name «CHER» είναι η δύναμή μας»
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Βήματα μπροστά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook