Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Νικόλαος Σ. Δατσέρης: «Να εξορθολογιστεί το σύστημα πιστοποίησης των προϊόντων»
 


Την ανάγκη να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένας φορέας πιστοποίησης υλικών και λειτουργίας των προϊόντων που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Mechanical Solutions και μηχανολόγος μηχανικός Μ.B.A. κ. Νικόλαος Σ. Δατσέρης, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτιμάει πως το φυσικό αέριο θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της αγοράς θέρμανσης στη χώρα μας.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός», ο κ. Νικόλαος Σ. Δατσέρης μιλάει για τα χαρακτηριστικά που συνέβαλλαν στη δυναμική παρουσία της εταιρείας στην ελληνική, κυπριακή και βαλκανική αγορά, για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει, καθώς και για τις στρατηγικές που ακολούθησε προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της Mechanical Solutions στο χώρο της θέρμανσης, του κλιματισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Επισημαίνει τη σπουδαιότητα των συνεργασιών με ξένους αναγνωρισμένους οίκους και προαναγγέλλει ακόμα περισσότερες στο εγγύς μέλλον, αναφέρεται στη βαρύνουσα σημασία που έχουν για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης η ταυτότητα, το Business Plan και τα στελέχη της, και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Τέλος, αναφέρεται εκτενέστατα στην πρωτοποριακή γεωθερμική εγκατάσταση ψύξης - θέρμανσης σε μονοκατοικία σε αστικό περιβάλλον εντός σχεδίου πόλεως, για το οποίο βραβεύτηκε η Mechanical Solutions στα βραβεία Energy Mastering Awards 2017.
– Κύριε Δατσέρη, η εταιρεία «Mechanical Solutions» δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρομηχανολογικών εφαρμογών και στους τομείς θέρμανσης, κλιματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας με ιδιαίτερη επιτυχία, έχοντας κατακτήσει μια δυναμική παρουσία στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που οδήγησε την εταιρεία σε αυτή τη θέση;
– Ο συνδυασμός του ανθρώπινου δυναμικού και του αξιόπιστου προϊόντος κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει στον τομέα της ψύξης, της θέρμανσης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Η «Mechanical Solutions» προσφέρει προηγμένες λύσεις και βέλτιστες τεχνικά σε κάθε ηλεκτρολογική εφαρμογή, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την ενεργειακή απόδοση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η εμπειρία του ανθρωπινού δυναμικού μας στο σχεδιασμό μελετών και στην κατασκευή εξειδικευμένων ηλεκτρολογικών εφαρμογών, την καθιστά μια από τις πρώτες επιλογές του αγοραστικού κοινού.
Η «Mechanical Solutions» έχει επενδύσει στρατηγικά στον τομέα της ενέργειας και στις αντλίες θερμότητας. Στις δραστηριότητές της συγκαταλέγεται και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όπως είναι φωτοβολταϊκά θερμικά, ηλιακά ή γεωθερμικά συστήματα.
– Πείτε μας ποιες κατηγορίες προϊόντων διαθέτετε στην ελληνική αγορά και ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στους πελάτες σας.
– Η εταιρεία διαθέτει μεγάλο εύρος προϊόντων, ικανό να καλύψει τις ανάγκες κάθε έργου και κάθε καταναλωτή, όπως ηλιακά συστήματα, κυκλοφορητές, λέβητες, εξαρτήματα λεβητοστασίου, εξοπλισμό πισίνας και προϊόντα κλιματισμού. Διαθέτει αποκλειστικότητα στα brand name των αντλιών θερμότητας «Eco Plus» και «PALM», καθώς και σε ηλιακά συστήματα «Suntech», που εγγυώνται την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των προτάσεών μας. Η ««Mechanical Solutions» προσφέρει μελέτη και σχεδιασμό εφαρμογής στους συνεργάτες της.
Το ανθρώπινο δυναμικό παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και αναλαμβάνει την περιοδική συντήρηση και τον έλεγχο της εγκατάστασης. Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αναλαμβάνουν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κλιματισμού και επεξεργασίας νερού, υποστηρίζοντας πλήρως τους συνεργάτες και τους πελάτες μας.
– Υπάρχουν στοιχεία που σας διαφοροποιούν σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
– Η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό είναι εμφανής: Η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας δεν βασίστηκε μόνο στα αξιόπιστα προϊόντα μας και στις προηγμένες λύσεις, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξή του.
Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, που ο ανταγωνισμός συρρίκνωσε το προσωπικό του μειώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών του, η «Mechanical Solutions» επέδειξε εξωστρέφεια διπλασιάζοντας το προσωπικό της. Και σημαντικό ρόλο παίζει η εταιρική κοινωνική ευθύνη, με πλειάδα κοινωνικών δράσεων όλα αυτά τα χρόνια.
– Τα τελευταία χρόνια ακολουθείτε μια στρατηγική ενίσχυσης της ποικιλίας των προϊόντων που προσφέρετε στην ελληνική αγορά. Η συνεργασία με δυνατά brand name που εκπροσωπείτε έχει ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση της εταιρείας;
– Η επέκταση της εταιρείας σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερες συνεργασίες, άρα και ενίσχυση της γκάμας των προϊόντων που προσφέρουμε. Οι ισχυρές συνεργασίες με επώνυμους οίκους παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι οι Siemens, Inventor, Fujitsu, Midea, Hansa, Fragmat, Suntech, Unico, Lg, Palm, Rehau, Ecoplus, Kybom, Atlas Pool, καθώς και η συνέργεια με την εταιρεία Air Plus που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο ειδών κλιματισμού, εγγυώνται την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των προϊόντων μας, δίνοντας παράλληλα στον καταναλωτή περισσότερες επιλογές.
Πάντα μια συνεργασία με ένα μεγάλο brand name δίνει κύρος στις ενέργειες και ενισχύει την εταιρική ταυτότητα, θέτοντας επιπλέον στόχους προς υλοποίηση.
– Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε περαιτέρω συνεργασίες και με άλλους ξένους οίκους στο χώρο της ύδρευσης, της θέρμανσης και του κλιματισμού; Βλέπετε την πιθανότητα να επεκταθείτε και σε άλλους χώρους, πέραν των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείστε;
– Διαρκώς εξελισσόμαστε με νέες συνεργασίες και με νέες τεχνολογίες προς όφελος του καταναλωτή. Υπάρχουν ήδη αρκετές συνεργασίες που βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης, αλλά θα παρουσιαστούν στην αγορά όταν οι συνθήκες θα είναι οι ιδανικές.
– Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία για να αποκτήσει παρόμοια δυναμική πορεία όπως η «Mechanical Solutions»; Θεωρείτε ότι διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη θετική αναπτυξιακή μιας εταιρείας η εφαρμογή ενός οργανωμένου επιχειρηματικού σχεδίου ή παίζουν ρόλο οι συνεργασίες;
– Το άλφα και το ωμέγα είναι το συλλογικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τη «Mechanical Solutions», κάτι που ξεκινά από τα στελέχη της και μεταδίδεται στο ανθρώπινο δυναμικό της. Βέβαια, εξίσου σημαντικό είναι να γίνονται οι σωστές επενδύσεις.
Μια εταιρεία πρέπει να έχει ταυτότητα, business plan και ενεργά στελέχη. Είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας δυνατής ομάδας που οδηγούν μια εταιρεία στο δρόμο της επιτυχίας.
– Πόσο έχει επηρεάσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση την εταιρεία σας το δυσμενές φορολογικά επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Εκτιμάτε ότι το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα επιτρέπει να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του κλάδου;
– Η «Mechanical Solutions» δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης και κατάφερε να αναπτυχθεί μέσα στο βεβαρυμμένο φορολογικά περιβάλλον που αναφέρετε. Ωστόσο, η ανάπτυξη του κλάδου προϋποθέτει ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και επενδύσεις στον τουρισμό. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, η γεωργία και το εμπόριο.
– Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις εταιρείες του κλάδου σας είναι η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία υλικών και εξαρτημάτων ύδρευσης και θέρμανσης χωρίς πιστοποίηση. Ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα αυτό και τι προτείνετε για να επιλυθεί;
– Το θέμα των πιστοποιήσεων σηκώνει πολλή κουβέντα. Σίγουρα τα προϊόντα θα πρέπει να καλύπτουν τα στάνταρ ασφάλειας για τον καταναλωτή. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχουμε και κριτική στάση απέναντι στις πιστοποιήσεις, πολλές από τις οποίες ελέγχουν παραμέτρους δεν αφορούν τη χώρα μας αλλά χώρες του εξωτερικού.
Άρα οι πιστοποιήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ελληνικές συνθήκες κλίματος και λειτουργίας των προϊόντων, ώστε να μην χρεώνεται ο Έλληνας καταναλωτής με κόστος πιστοποιήσεων που δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο έως ότου εξορθολογιστούν τα πράγματα.
– Πρόσφατα αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση της «Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας» ότι η αγορά θέρμανσης αλλάζει ραγδαία με την επέκταση του φυσικού αερίου. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις και τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει;
– Το φυσικό αέριο θα αλλάξει εντελώς εικόνα της αγοράς και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
– Στα βραβεία Energy Mastering Awards 2017 η εταιρεία σας βραβεύτηκε για το έργο «Γεωθερμική εγκατάσταση ψύξης θέρμανσης σε μονοκατοικία σε αστικό περιβάλλον εντός σχεδίου πόλεως». Πείτε μας λίγα λόγια για τη βραβευμένη εφαρμογή σας.
– Η εταιρεία μας, η «Mechanical Solutions», κατέλαβε την τρίτη θέση (Bronze metal) στο διαγωνισμό Energy Mastering Awards 2017 σε δυο κατηγορίες: α) «Energy Storage Innovation» και β) «Renewable Energy Implementation».
Στο διαγωνισμό αυτό λαμβάνουν μέρος κορυφαίες εταιρείες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αντικείμενό τους την παραγωγή, την εξοικονόμηση και τη διαχείριση της ενέργειας, παρουσιάζοντας τα καλύτερα έργα και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές. Είναι τιμή μας η συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δίπλα στους κορυφαίους του χώρου, και το έργο μας που βραβεύτηκε αφορούσε γεωθερμική εφαρμογής ψύξης - θέρμανσης στη μεζονέτα 135m2 του κ. Αργύρη Καπανταγάκη στον Μασταμπά Ηρακλείου Κρήτης.
Πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για ιδανική θέρμανση και δροσισμό και χρησιμοποιήθηκε γεωθερμική αντλία θερμότητας, σε συνδυασμό με ψύξη οροφής στον πυρήνα του σκυροδέματος και ενδοδαπέδια θέρμανση. Εγκαταστήσαμε κλειστό γεωθερμικό πεδίο και εκμεταλλευτήκαμε τόσο τις οριζόντιες όσο και τις κάθετες πλευρές της εκσκαφής.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με βάση τα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας και λειτουργεί πάνω από 5 χρόνια, επιτυγχάνοντας σταθερή θερμοκρασία 20οC το χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι. Και το συνολικό κόστος της θέρμανσης δεν ξεπερνά τα 160 ευρώ, ενώ το κόστος της ψύξης δεν υπερβαίνει τα 130 ευρώ.
– Συναλλάσσεσθε κάθε μέρα με εκατοντάδες επαγγελματίες των κλάδων ύδρευσης, θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με τους καταναλωτές. Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις και οι προτιμήσεις τους στην επιλογή των προϊόντων;
–Σίγουρα οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί όσον αφορά την ποιότητα των υλικών και των έργων. Η εξαιρετική όμως ποιότητα που προσφέρει η «Mechanical Solutions» δημιουργεί περισσότερες προϋποθέσεις για συνεργασίες.
– Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας όσον αφορά την αγορά και το ανθρώπινο δυναμικό της;
– Φυσικά η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, και έχει ως γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και τη δημιουργία νέων συνεργασιών. Διατηρούμε το συλλογικό πνεύμα, είμαστε πάντα σε εγρήγορση και πιστεύουμε στην καινοτομία και στους ανθρώπους μας. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος σε οικονομικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο.
 
 Πρόσωπα
Κατερίνα Δήμα: «Με την υπεροχή των προϊόντων μας κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της αγοράς»
Σπύρος Σκιαδόπουλος: «Οι πρώτες 3D μπαταρίες παγκοσμίως κυκλοφόρησαν φέτος από τον όμιλο Fiore»
Ηλίας Κακιώνης: «Η αξιοπιστία του brand name «CHER» είναι η δύναμή μας»
Λάμπρος Σπάθης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους μας και στην τεχνολογία των προϊόντων μας»
Κίμων Λέφας: «Πρέπει να είμαστε σωστοί ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι»
Κωνσταντίνος Αλβανός: «Η άνεση είναι πάντα προτεραιότητά μας»
Νικήτας Αθανασόπουλος: Στόχος μας η ενότητα του κλάδου
Αλέξης Μαυρογένης: «Εγγυόμαστε ποιότητα και εξυπηρέτηση στους πελάτες μας»
Σπανός: Η χώρα μας έχει υψηλή ηλιοφάνεια και ισχυρή βιομηχανία
Γιώργος Κωνσταντέλλος: Βήματα μπροστά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook