Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Οικολογική απόφραξη και συντήρηση αποχέτευσης με βακτήρια και ένζυμα
 


Η σωστή λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα, αλλά και έμμεσα τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής του πληθυσμού που κατοικεί στις αστικές περιοχές.
Της κ. Άννας Ντινιακού*
Εκτός από τις υπηρεσίες που παρέχουν εξειδικευμένες εταιρείες για τη συντήρηση των αποχετευτικών δικτύων με τη χρήση των καυστικών χημικών, υπάρχει και ο οικολογικός τρόπος για τη διασφάλιση της άοσμης και ομαλής λειτουργίας όλων των αποχετευτικών συστημάτων.
Τα ωφέλιμα ένζυμα και βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία των αποχετευτικών εγκαταστάσεων και να προσφέρουν εικοσιτετράωρη υποστήριξη, με σκοπό την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που δημιουργούνται στις αποχετεύσεις. Η καινοτόμος τεχνολογία των ωφέλιμων μικροοργανισμών εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού τις τελευταίες δεκαετίες, και υπάρχουν δύο τύποι σχετικών προϊόντων:
α) Σε σκόνη.
β) Σε υγρή μορφή.
Τα μείγματα βακτηρίων αποτελούνται από μη παθογόνα λυοφιλοποιημένα βακτηριακά στελέχη. Η βακτηριακή σκόνη που λαμβάνεται από αυτή την τεχνολογία είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, πολύ ελαφρύ και μικροβιολογικά καθαρό.
Οι αρχικές μορφολογικές και βιοχημικές ιδιότητες των βακτηριδίων δεν αλλάζουν και διατηρούν τη ζωή τους για αρκετά χρόνια (χωρίς να είναι μεταλλαγμένα), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανησυχία για τη διάρκεια διατήρησης των προϊόντων (σε σύγκριση με τα προϊόντα σε υγρή μορφή) για την αποσύνθεση της οργανικής ύλης.
Ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων, το ζήτημα της κατάλληλης επιλογής των ενζύμων είναι ζωτικής σημασίας. Τα ένζυμα έχουν την ικανότητα να αποσυνθέτουν τα στερεά (που περιέχουν τα λύματα) σε μικρότερα, και να επιτρέπουν στα βακτήρια να επεξεργάζονται περαιτέρω αυτές τις ουσίες. Ωστόσο, οι λειτουργίες τους είναι πολύ συγκεκριμένες.
Στην πραγματικότητα, τα ένζυμα που διασπούν με επιτυχία τα λίπη, δεν μπορούν να διασπάσουν για παράδειγμα πρωτεΐνες. Δεν είναι δυνατό ένα μόνο προϊόν να είναι για όλες τις λύσεις. Η επιλογή ενζύμων διαφέρει, ανάλογα με την εφαρμογή (χρήση σε βόθρους, αποχετεύσεις, λιποσυλλέκτες, βιολογικούς καθαρισμούς λυμάτων κτλ.).
Το ίδιο συμβαίνει και με την επιλογή των βακτηρίων. Ενώ τα αερόβια βακτήρια επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται σε οξυγονωμένο περιβάλλον, τα αναερόβια βακτήρια δεν χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, ενώ μερικά από αυτά πεθαίνουν με την παρουσία οξυγόνου.
Πλεονεκτήματα
Σε τι υπερέχουν, όμως, τα προϊόντα μικροοργανισμών σε σχέση με τα χημικά προϊόντα; Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά, και μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:
-Δεν προκαλούν καμία φθορά στις εγκαταστάσεις. -Δρουν για ώρες ή ακόμα και για ημέρες μετά την αρχική τους χρήση, και όχι μόνο τοπικά όπως τα χημικά προϊόντα. -Δεν είναι καυστικά ή διαβρωτικά. -Δεν είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα, αν έρθουν σε επαφή μαζί τους. -Είναι ασφαλή για το οικοσύστημα, δεν το επιβαρύνουν και περιέχουν φυσικούς μικροοργανισμούς (όχι μεταλλαγμένους). -Όλα τα προϊόντα έχουν πιστοποίηση, είναι μη τοξικά και ακίνδυνα για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα. -Δεν συσσωρεύονται στους υδροφόρους ορίζοντες και δεν περιέχουν χλωριωμένα διαλυτικά. -Αποτελούν μία ιδιαίτερα οικονομική λύση, καθώς αφενός η τιμή τους είναι προσιτή και αφετέρου καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. -Είναι βιοδιασπώμενα και αβλαβή για το περιβάλλον. -Δεν αποφράζουν μόνο, αλλά διατηρούν σταθερά καθαρό το αποχετευτικό δίκτυο. -Υγροποιούν το συσσωρευμένο λίπος στα αποχετευτικά συστήματα / λιποπαγίδες και διευκολύνουν την εκροή τους. -Όχι μόνο δεν εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, αλλά αντίθετα συνιστάται η τακτική χρήση τους. -Έχουν εύκολο χειρισμό. -Αποτρέπουν τη διάβρωση των σωληνώσεων.
H συχνότητα χρήσης των ενζύμων και των βακτηρίων για πρόληψη της απόφραξης του αποχετευτικού δικτύου διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή τους και έχει άμεση σχέση με το φόρτο λειτουργίας της εγκατάστασης. Για μια συνήθη χρήση της αποχέτευσης, συνιστάται να γίνεται καθαρισμός με ένζυμα και βακτήρια κάθε 3-6 μήνες. *Η κ. Άννα Ντινιακού είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος (Μsc).
 
 Τεχνικά Θέματα
Επεξεργασία νερού με αντίστροφη ώσμωση
Θερμοστάτες χώρου
Aερισμός αποχετευτικών συστημάτων
Εντοπισμός υγρασίας με τη βοήθεια θερμικής κάμερας
Η ρύθμιση των συστημάτων δαπεδοθέρμανσης
Το βακτήριο Λεγεωνέλλα στα δίκτυα ύδρευσης
Αντλίες Θερμότητας - Τεχνολογίες και εφαρμογές
Μέθοδος απολύμανσης νερού με υπεριώδη ακτινοβολία UV
Η χρήση των εγχυτήρων στις ψυκτικές εγκαταστάσεις
Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook