Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Εντοπισμός υγρασίας με τη βοήθεια θερμικής κάμερας
 


Οι εφαρμογές της θερμικής κάμερας μπορεί να ξεκίνησαν από το στρατιωτικό πεδίο αλλά έχουν περάσει πλέον και σε πολλά άλλα πεδία, όπως είναι ο έλεγχος των θερμικών απωλειών στα κτίρια, ο εντοπισμός υγρασιών και άλλων υδραυλικών προβλημάτων, οι ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές κτλ.
Του κ. Παντελή Αϊναλή*
Η θερμική κάμερα είναι σαν ένα ακτινολογικό μηχάνημα που απεικονίζει με χρώματα τη θερμοκρασία των αντικειμένων. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τα αντικείμενα με τα φυσικά τους χρώματα, καθώς ένα ψυχρό αντικείμενο απεικονίζεται με μπλε χρώμα, ενώ όσο αυξάνει η θερμοκρασία των αντικειμένων τα χρώματα γίνονται πιο κοκκινωπά, κίτρινα, έως το άσπρο που απεικονίζει το θερμότερο αντικείμενο.
Επιτυχία εντοπισμού υγρασίας
Όπως είπαμε παραπάνω, η κάμερα δείχνει με χρώματα τις διάφορες θερμοκρασίες που βλέπει. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υγρασιόμετρο αλλά θερμόμετρο! Πώς λοιπόν εντοπίζει την υγρασία; Αυτό το κάνει ο χειριστής και όχι η κάμερα. Δηλαδή σκέφτεται ο χειριστής ότι η μπλε - κρύα περιοχή που βλέπει είναι πιθανόν από συγκέντρωση υγρασίας. Αν η κηλίδα που βλέπει με τη θερμική κάμερα είναι θερμή, τότε πρέπει να σκεφτεί μήπως προέρχεται από το κύκλωμα ζεστού νερού, μήπως πρόκειται για θέρμανση από κάποιο κοντινό μηχάνημα, ή μήπως προέρχεται από κάποια άλλη αιτία.
Το μηχάνημα, δηλαδή, το μόνο που κάνει είναι να μας δίνει μια εικόνα που αλλιώς δεν θα βλέπαμε. Και φυσικά δεν περιμένουμε να κάνει «διάγνωση», γιατί θα ήταν σαν να περιμέναμε από ένα ακτινολογικό μηχάνημα να μας λέει τις ασθένειες! Τη «διάγνωση» την κάνουμε εμείς, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία μας.
Σίγουρα, χωρίς την τεχνολογία των ακτίνων Χ, οι γιατροί δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με μια ακτινογραφία βρίσκουν 100% την ασθένεια. Όσο πιο έμπειρος είναι ο κάθε γιατρός, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η διάγνωσή του.
Κάτι ανάλογο γίνεται και με τη θερμική κάμερα, η οποία παράγει μια θερμική ακτινογραφία. Πρέπει ο χειριστής να ερμηνεύσει σωστά την εικόνα που βλέπει, έτσι ώστε να οδηγηθεί στο σωστό συμπέρασμα. Αυτό το πετυχαίνει με βασικές γνώσεις μετάδοσης της θερμότητας αλλά και με την εμπειρία του στο θέμα της υγρασίας και της χρήσης της κάμερας.
Σε τι «βάθος», όμως, μπορεί να δει η κάμερα; Διευκρινίζουμε ότι η κάμερα δεν είναι ραντάρ για να μπορεί να δει πίσω από κάποιο υλικό. Βλέπει όμως με πολύ μεγάλη ευαισθησία τη θερμοκρασία της επιφάνειας, η οποία μας αποκαλύπτει τι κρύβεται στο βάθος, διότι το θαμμένο υλικό ή η υγρασία έχει μια θερμοκρασία που επηρεάζει την επιφάνεια.
Π.χ. ένας σωλήνας με νερό έχει διαφορετική θερμοκρασία (έστω και ελάχιστα) από το πάτωμα. Η θερμοκρασία του αυτή θερμαίνει ή ψυχραίνει τη θερμοκρασία του πατώματος και την αλλάζει τοπικά. Έτσι, επειδή η κάμερα έχει μεγάλη ευαισθησία, μπορεί και “βλέπει” αυτές τις μικρές διαφορές θερμοκρασίας, τις οποίες και απεικονίζει με διαφορετικά χρώματα. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια.
Εφαρμογές
Είναι πολλές οι εφαρμογές της θερμικής κάμερας και τα προβλήματα στα οποία μπορεί να μας βοηθήσει. Με τη βοήθεια της θερμικής κάμερας μπορούν να εντοπισθούν σωλήνες νερού (κρύου ή ζεστού), διαρροές, υγρασίες που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί αλλά και πηγές των ήδη εμφανών υγρασιών.
Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε την πηγή μιας διαρροής ή υγρασίας διότι η επιφάνεια του τοίχου ή του πατώματος που είναι από πάνω του θα είναι πιο ψυχρή (ή πιο θερμή εάν πρόκειται για διαρροή ζεστού νερού) και θα φαίνεται στην κάμερα με τα ψυχρότερα χρώματα (μπλε - μαύρο). Έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο που θα δαπανούσαμε σπάζοντας και ψάχνοντας για την πηγή του προβλήματος.
Επίσης δίνουμε στον πελάτη οικονομικότερη λύση και γρηγορότερη αποκατάσταση, με την όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση και με τα λιγότερα έξοδα για αυτόν! Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αποκτούμε επαγγελματικό και σύγχρονο προφίλ στη δουλειά μας, το οποίο μας διαφημίζει θετικά.
Μια άλλη εφαρμογή της θερμικής κάμερας είναι στον έλεγχο της στεγανότητας των ταρατσών. Εκεί μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει εισροή νερού αλλά και πού είναι ακριβώς. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε εάν έγινε σωστά μια καινούρια στεγανοποίηση και έτσι να προλάβουμε μια χειρότερη κατάσταση που θα μας δημιουργήσει προβλήματα αργότερα. Επιπλέον θα αποδείξουμε στον πελάτη την αποτελεσματικότητα της στεγανοποίησης.
Τη θερμική κάμερα μπορούμε ακόμη να τη χρησιμοποιήσουμε για τον εντοπισμό του σημείου φραγής των σωλήνων. Ως γνωστόν, μέχρι το σημείο φραγής θα υπάρχει νερό, ενώ μετά από αυτό θα υπάρχει αέρας, που έχει διαφορετική θερμοκρασία από το νερό. Έτσι η κάμερα θα μας απεικονίσει με διαφορετικό χρώμα τα δύο αυτά τμήματα του σωλήνα. Αυτό έχει μεγάλη εφαρμογή στους σωλήνες αποχέτευσης.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η χρήση της θερμικής κάμερας βοηθάει τον υδραυλικό όχι μόνο να κάνει γρηγορότερα και ευκολότερα τη δουλειά του, αλλά και με καλύτερο αποτέλεσμα και ποιότητα, μια και θα μπορεί να δίνει σωστότερες λύσεις και να προλαμβάνει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Ένας τέτοιος τεχνίτης σίγουρα θα έχει την προτίμηση της αγοράς, η οποία σήμερα απαιτεί την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υδραυλικών προβλημάτων της.
*Ο κ. Παντελής Αϊναλής είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός Α.Π.Θ., πιστοποιημένος θερμογράφος επιπέδου Ι, εκπαιδευτής Θερμογραφίας και τεχνικός υπεύθυνος της εταιρείας Intelligent Technologies (info@inteltech.gr).
 
 Τεχνικά Θέματα
LG: Ολοκληρωμένες λύσεις κλιματισμού στο Blue Lagoon Group
Υποθαλάσσιος αγωγός υδροδότησης της Αίγινας: Στην τελική ευθεία η κατασκευή του
Ολοκληρωμένες λύσεις επαγγελματικού κλιματισμού της LG Electronics για τα γυμναστήρια ALTERLIFE
Ενδιαφέρον και αντιδράσεις μετά το άρθρο για το κόστος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης
Σταδιακές αλλαγές στα ψυκτικά αέρια σε ψύξη / θέρμανση
Αφυγραντήρες: Διώχνουν την υγρασία, θωρακίζουν την υγεία
Θερμαντικά σώματα λουτρού : Σε διαρκή ζήτηση και συνεχή εξέλιξη
Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού: Έως και 40% φθηνότερο ζεστό νερό με τη βοήθεια του χαλκού
Πυρασφάλεια – Πυροπροστασία: Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
Θερμοδοχεία απλής, διπλής και τριπλής ενέργειας: Ανάλυση κόστους παραγωγής ζεστού νερού χρήσης ανάλογα με το μέσο θερμότητας
Επεξεργασία νερού με αντίστροφη ώσμωση
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook