Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
 Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΓΣΕΒΕΕ Επαφές με τον Γ.Γ. Βιομηχανίας από τις κλαδικές ομοσπονδίες
 Τη μείωση των αυξημένων παραβόλων για τη θεώρηση των επαγγελματικών αδειών, καθώς και τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου πλαισίου, συζήτησαν οι εκπρόσωποι των κλαδικών ομοσπονδιών με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Μακρυκώστα.

Η συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Α. Μακρυκώστα την Τρίτη 8 Μαΐου 2019, ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ), στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης που παρέχει η ΓΣΒΕΕ στα μέλη της, στις κλαδικές Ομοσπονδίες και στα τεχνικά επαγγέλματα.
Σε δελτίο Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και ότι η θετική ανταπόκριση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας κ. Α. Μακρυκώστα έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν και αρκετά επιμέρους θέματα των τεχνικών.
Οι προτάσεις
Κατά τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, έγιναν οι παρακάτω προτάσεις από τις κλαδικές Ομοσπονδίες:
* Προώθηση ρύθμισης που θα μειώνει τουλάχιστον κατά 50% τα αυξημένα παράβολα που απαιτούνται για την αντιστοίχιση και τη θεώρηση επαγγελματικών αδειών των παρ. 2 & 3 του άρθρου 14 ΠΔ 108/2013 [βάσει του άρθρου 8 παρ. 4 α & β του ΠΔ 112/2012, της ΚΥΑ 457/25/Φ.Γ.9.6.4 (Αρ. ΦΕΚ 33/2013), του ΠΔ 1/2013 και της υπουργικής απόφασης με Αρ. 9030/589/Φ.Γ.9.6.4. (ΦΕΚ 1750/Β/2013)].

* Εξορθολογισμός του πλαισίου αδειών για τις ειδικότητες σε σχέση με τις προγενέστερες διατάξεις (π.χ. ΠΔ 108/2013, ΠΔ 1/2013, ΠΔ 112/2012). Η κοινή θέση των Ομοσπονδιών είναι η διαμόρφωση μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας που να προβλέπει την αντικατάσταση της άδειας του μισθωτού στον ιδιωτικό τομέα με μία διακριτή επαγγελματική άδεια (π.χ. συντηρητή ηλεκτρολόγου) από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Βιομηχανίας των κατά τόπους Περιφερειών, όταν αυτός προσλαμβάνονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, και την επαναφορά της άδειας εγκαταστάτη αμέσως μετά τη λήξη της εξαρτημένης σχέσης εργασίας.

* Εξορθολογισμός του πλαισίου δραστηριοποίησης των μηχανολόγων στα τεχνικά επαγγέλματα και θεσμοθέτηση διαδικασιών αδειοδότησης που θα τεκμηριώνεται και θα κατοχυρώνεται μέσω ενός έτους προϋπηρεσίας και τεχνικής εξέτασης για την απόκτηση σχετικής άδειας στην υψηλότερη ειδικότητα ως προς το εκάστοτε τεχνικό επάγγελμα.Ο προσδιορισμός ενός σαφούς πλαισίου θα προσδιορίσει θεμιτούς όρους ανταγωνισμού, ενώ θα διασφαλίσει ένα περιβάλλον προστασίας του καταναλωτή, δεδομένης της ιδιαίτερης επικινδυνότητας και της τεχνικής φύσης των επαγγελμάτων.

* Δυνατότητα αναγνώρισης προϋπηρεσίας από συγγενή πρώτου βαθμού χωρίς ένσημα, με την υποχρέωση να εμφανίζεται η σχέση εργασίας και απασχόλησης π.χ. μέσω της αναγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ΟΑΕΔ. Απαιτείται διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου και σχετική ρύθμιση ως προς τη μεταφορά προϋπηρεσίας σε συγγενή α΄ βαθμού, με βάση το πλαίσιο της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας και χωρίς να είναι υποχρεωτική η ασφάλισή του.
* Καθολική αδειοδότηση σε όλα τα επίπεδα επαγγελματικών λειτουργιών για τα τεχνικά επαγγέλματα α) του τεχνίτη εγκαταστάτη κατασκευών αλουμινίου - σιδήρου και β) του τεχνίτη μεταποίησης, εμπορίας, επεξεργασίας και τοποθέτησης υαλοπινάκων.

* Θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ασφάλισης περί αστικής ευθύνης από τους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς καταναλωτές, με σκοπό την κάλυψη τυχόν ζημιάς από αμέλεια με υποχρεωτικό ποσό βάσει του ν.2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή (ο οποίος νόμος συμπληρώθηκε αργότερα με το ν.3587/2007 για ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 29/2005 περί πρακτικών θεμάτων ανταγωνισμού).
 
 Επικαιρότητα
ΚΑΠΕ: Ελληνική συμμετοχή στο 18ο συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού Ιrena στο Άμπου Ντάμπι
ΕΛΙΝΥΑΕ: Ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον ΟΑΕΔ στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο
Διακρατικόs Αγωγός Φυσικού Αερίου -ΤAP
Πως το myPOS Go βοηθάει τους θερμοϋδραυλικούς.
LG Electronics: Ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης
PALAPLAST Α.Ε: Σωλήνες Palatherm PEXb
Διανομή ξυλείας θέρμανσης από το δήμο Ηρακλείου σε ευπαθείς ομάδες
Αυτά είναι τα αρδευτικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Υπουργείο Υποδομών: Προχωρά άμεσα το πλάνο υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων
Παναγιώτης Νίκας: Υπέγραψε δράση αντιπλημμυρικής προστασίας
Πρόσκληση για έργα ύδρευσης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook