Εκτύπωση  Αποστολή
ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ      
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Τεχνικά Θέματα
 Συνδικαλιστικά
Ιστορικά
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Στο... τριεθνές
 
Οι καταρράκτες Ιγκουασού καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στα σύνορα Αργεντινής, Βραζιλίας και Παραγουάης και από το 1984 έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις τοποθεσίες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύονται από την Ουνέσκο.
Οι καταρράκτες Ιγκουασού καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στα σύνορα Αργεντινής, Βραζιλίας και Παραγουάης και από το 1984 έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις τοποθεσίες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύονται από την Ουνέσκο.

Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά φαινόμενα του πλανήτη απλώνεται στα σύνορα Βραζιλίας, Αργεντινής, Παραγουάης, χαρίζοντας έντονες συγκινήσεις στους τυχερούς επισκέπτες.

Οι καταρράκτες Ιγκουασού καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στα σύνορα Αργεντινής, Βραζιλίας και Παραγουάης. Από το 1984 έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις τοποθεσίες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύονται από την Ουνέσκο. Ολόκληρη η περιοχή είναι Εθνικό Πάρκο και φιλοξενεί άγρια ζώα, όπως ιαγουάρους και λεοπαρδάλεις, αλλά και περισσότερα από 2.000 είδη φυτών. Γύρω από το Εθνικό Πάρκο απλώνονται αγροτικές εκτάσεις, οι μεγαλύτερες πόλεις είναι οι Foz do Iguazu (στην πλευρά της Βραζιλίας) και Puerto Iguazu (στην πλευρά της Αργεντινής).

Οι καταρράκτες στον ποταμό Ιγκουασού, ο οποίος πηγάζει κοντά στις ακτές της Βραζιλίας στον Ατλαντικό, σημειώνουν τα σύνορα μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής σε απόσταση 28 χιλιομέτρων. Εκεί όπου τα νερά ενώνονται με τον ποταμό Παρανά οι δύο χώρες συναντιούνται με την Παραγουάη. Στα 1.320 χιλιόμετρα ταξιδιού του ο Ιγκουασού ενώνεται με 30 μικρότερα ποτάμια. Οι καταρράκτες έχουν μήκος 4 χιλιόμετρα και το ύψος τους φτάνει σε μερικά σημεία τα 85 μέτρα. Σε σύγκριση με τους καταρράκτες του Νιαγάρα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτεροι σε πλάτος και 30 μέτρα πιο ψηλοί, ενώ η ποσότητα του νερού είναι διπλάσια την καλοκαιρινή περίοδο.

Η θέα από το «Λαρύγγι του Διαβόλου»

Η πραγματική εξήγηση του φαινομένου είναι αρκετά ανιαρή και τετριμμένη: στη νότια Βραζιλία, ο ποταμός Ιγκουασού διασχίζει μια επίπεδη έκταση από βασάλτη, η οποία τελειώνει απότομα λίγο πριν ο Ιγκουασού συναντηθεί με τον Παρανά.

Εκεί ακριβώς, εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού καταβυθίζονται στο ιζηματογενές έδαφος που βρίσκεται δεκάδες μέτρα χαμηλότερα. Και για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το φαινόμενο, ο ποταμός χωρίζεται σε κανάλια με κρυμμένους ύφαλους και βράχια που ευνοούν τη δημιουργία μικρότερων καταρρακτών.

Το 85% των καταρρακτών από το σύνολο των 275 ανήκει στο έδαφος της Αργεντινής. Η πλευρά αυτή είναι ιδανική για μια βόλτα στις ξύλινες γέφυρες, όπου κανείς έχει όλη την αίσθηση της κοντινής θέας, αλλά και του ήχου των νερών. Η πλευρά της Βραζιλίας προσφέρει ολοκληρωμένη πανοραμική θέα σε μικρούς ανεξάρτητους καταρράκτες. Ανετη πεζοπορία σε χαραγμένο μονοπάτι που καταλήγει στη βάση του Garganta del Diablo (Λαρύγγι του Διαβόλου), του καταρράκτη που δίκαια θεωρείται ο σούπερ σταρ του Ιγκουασού.

Ινδιάνικοι θρύλοι

Ο Ισπανός ερευνητής Αλβάρ Νούνες Καμπέλα ντε Βάκα, οδηγώντας μια ομάδα στρατιωτών από τις ακτές της Βραζιλίας στην πόλη Ασουνσιόν, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που βρέθηκε μπροστά στο μοναδικό φαινόμενο.

Η ονομασία που έδωσε «Καταρράκτες της Παρθένου Μαρίας» δεν μπόρεσε να αντέξει περισσότερο από μερικά χρόνια και η ονομασία Ιγκουασού, που σημαίνει στη γλώσσα των ντόπιων ιθαγενών Γκουαρανί «το μεγάλο νερό», έμεινε μαζί με τον ινδιάνικο θρύλο για τη δημιουργία της περιοχής.

Οι Ινδιάνοι πιστεύουν πως οι καταρράκτες σχηματίστηκαν από έναν οργισμένο θεό που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να παντρευτεί μια πανέμορφη ντόπια πριγκίπισσα, η οποία προτίμησε να δραπετεύσει στα νερά του ομώνυμου ποταμού με τον εραστή της μέσα σε κανό. Ο πικραμένος θεός ξέσπασε την οργή του πάνω στο ποτάμι, σπάζοντάς το στα δύο και δημιουργώντας τους μεγάλους καταρράκτες όπου καταδίκασε τους ασεβείς εραστές σε αέναη πτώση στα νερά τους.

H αδρεναλίνη στα ύψη

Οπλιστείτε με πολλή τόλμη, επιβιβαστείτε σε φουσκωτό σκάφος και αντικρίστε τους καταρράκτες από... απόσταση αναπνοής Αφού χορτάσετε το θέαμα των καταρρακτών από μακριά, αξίζει να δοκιμάσετε μια μοναδική εμπειρία. Λαξευμένα στους βράχους σκαλιά θα σας οδηγήσουν στις όχθες του ποταμού, όπου μεγάλες φουσκωτές βάρκες με δυνατές μηχανές -απαραίτητες για τα αναμενόμενα ακροβατικά- περιμένουν τους τολμηρούς επισκέπτες. Αφού λοιπόν φορέσετε σωσίβια, αδιάβροχα και επιστρατεύσετε ηρωισμό και τόλμη θα κρατηθείτε γερά από τις ειδικές χειρολαβές.

Ο καπετάνιος δίνει το σύνθημα της αναχώρησης και η βάρκα κυλάει ήρεμα στην αρχή φλερτάροντας διακριτικά με τον καταρράκτη. Η απόσταση μικραίνει και το φλερτ γίνεται επιθετικό, μέχρι να καταλήξετε εσείς και η βάρκα μέσα στον καταρράκτη! Για δευτερόλεπτα το πλεούμενο χάνεται μέσα στο υδάτινο σύννεφο και οι φωνές των επιβαινόντων σκεπάζουν τον ήχο των νερών. Αυτό το ιδιόμορφο... μπουγέλωμα επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και στη συνέχεια η βάρκα επιστρέφει στην ακτή. Εκεί σας περιμένουν τεράστια στρατιωτικά τζιπ και ολοκληρώνετε την εκδρομή σας με μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο τροπικό δάσος, ενώ τοπικοί ξεναγοί σάς δίνουν πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Οι χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες συμπληρώνουν τη μαγεία του πάρκου. Ο μεγάλος όμως πρωταγωνιστής είναι το παμφάγο τρωκτικό «κοατί», ενώ τροπικά πουλιά και σαύρες συμπληρώνουν το τοπίο.

 
 Ιστορικά
Το σπήλαιο με τα ιαματικά λουτρά
Καταρράκτες Νιαγάρα: Η υδάτινη δύναμη
Φοντάνα ντι Τρέβι: Τα ιερά νερά του Ωκεανού
Το μαγικό νερό του Πολιχνίτου
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης
Από τον Αχέροντα στον παράδεισο
Τα «θαυματουργά» ιαματικά νερά
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook