Γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ: Αλλάζει στρατηγική ο κλάδος

Τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η συνδικαλιστική ηγεσία των υδραυλικών για την επίλυση των προβλημάτων και την ικανοποίηση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου διαμόρφωσε η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα, αν και δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι διαφωνίες και οι διαφοροποιήσεις για την πορεία του κλάδου ανάμεσα στους αντιπροσώπους των σωματείων των υδραυλικών που προσήλθαν από ολόκληρη την Ελλάδα.

Με το σύνθημα «Προοπτική μας η δυναμική ανάκαμψη του κλάδου...», δεκάδες επαγγελματίες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τα βασικά θέματα του κλάδου, να αναζητήσουν λύσεις και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ωστόσο, η συμμετοχή των αντιπροσώπων ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη γενική συνέλευση, καθώς παρευρέθησαν μόνο 61 αντιπρόσωποι από 30 συνδέσμους, ενδεικτικό της σοβαρής κρίσης που ταλανίζει τον κλάδο της ύδρευσης και έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του αριθμού των επαγγελματιών υδραυλικών.

Το ψήφισμα της ΟΒΥΕ

Με βασικό στόχο τη διεκδίκηση θεσμικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος εξέδωσε ψήφισμα θέτοντας και τους διεκδικητικούς στόχους της για το 2018.

Αναλυτικότερα, στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής: «Η Γενική Συνέλευση της ΟΒΥΕ –στο υφιστάμενο πλαίσιο διαμόρφωσης όρων μιας εύθραυστης ανάκαμψης για την οικονομία, και σε μια φάση κατά την οποία το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμπιέζεται από πολιτικές υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης– αντιλαμβάνεται ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές δεν θέτουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών και δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στη διεκδίκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων της μικρής επιχείρησης, που σχετίζονται με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους, τη φορολογική δικαιοσύνη και την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους.

Καθώς είναι καθολικά αποδεκτό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συμβάλλουν καθοριστικά στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστιθέμενη αξία, η ΟΒΥΕ διακηρύσσει σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες θα στοχεύουν:

Στη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους επαγγελματίες και τους εγγυητές.

Στη δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων και των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην άμεση θεσμοθέτηση μιας πάγιας ρύθμισης 120 δόσεων γα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο πάγωμα και στη μετατροπή των οφειλών σε ΕΦΚΑ / ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο.

Στη φορολόγηση των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την κλίμακα των μισθωτών.

Στην καθιέρωση ειδικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών της μικρής επιχειρηματικότητας.

Στη διατήρηση και επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της χώρας, δεδομένης της ανάγκης ενίσχυσης της τουριστικής ανταγωνιστικότητας των τοπικών κοινωνιών, καθώς και της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Στη βελτίωση της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αναβάθμισης του κοινωνικού διαλόγου».

Οι διήμερες διεργασίες της γενικής συνέλευσης

Αφού συγκροτήθηκε το προεδρείο της συνέλευσης από τους κ. Μανώλη Γαϊτάνο (πρόεδρο), Ηλία Κωνσταντινίδη (αντιπρόεδρο), Νίκο Πετρόπουλο (γραμματέα) και Θωμά Λόζογλου (ψηφολέκτη), κατόπιν ομόφωνης πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΒΥΕ, ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις της Ομοσπονδίας και επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης σε πολλά επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος τόσο στην Ομοσπονδία όσο και στον κλάδο.

Στη συνέχεια των εργασιών ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων, οι οποίοι ήταν o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο αντιπρόεδρος του Β.Ε.Α. κ. Κωνσταντίνος Δαμίγος, ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κ. Γεώργιος Βλασόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ, κ. Θεόδωρος Καράμπελας, ο πρώην πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Ηλίας Χούντας και ο επίτιμος πρόεδρός της κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος.

Ειδικούς χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Grundfos, Daikin και ΧΑΛΚΟΡ, εταιρείες που ήταν μεταξύ των χορηγών που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της ΟΒΥΕ.

Εν συνεχεία έγινε η παρουσίαση του προγραμματισμού δράσεων, του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, του προϋπολογισμού του 2018 και η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τη διοίκηση και τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, οι οποίες συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα με τις ψηφοφορίες έγκρισης του προγραμματισμού δράσης, του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, καθώς και του προϋπολογισμού, οι οποίες ψηφοφορίες ήταν θετικές.

Κατά το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης διατύπωσε πρόταση του προεδρείου της ΟΒΥΕ για την έκδοση ψηφίσματος από τη γενική συνέλευση, πρόταση που ενέκρινε ομόφωνα το σώμα με ανάταση του χεριού.