Γενική Συνέλευση ΟΒΥΕ: Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

Με τα μελανότερα χρώματα παρουσίασε την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γεώργιος Καββαθάς.

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπενθύμισε πως βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρήσεων (COSME), βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κινδυνεύουν να κλείσουν.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους συμβούλους, στους οποίους θα απευθύνονται οι μικροεπιχειρηματίες για να μάθουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε να διατηρήσουν την επιχείρησή τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο.

Ο κ. Καββαθάς κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, σημειώνοντας ότι τα χρέη έχουν φτάσει τα 12 δισ. ευρώ και ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη περίπου 300.000 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Δαμίγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική συγκυρία τονίζοντας πως έχουν πληγεί όλοι οι τεχνικοί κλάδοι, ενώ έφερε ως αποδεικτικό στοιχείο την πολύ χαμηλή αντιπροσώπευση που έχουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κ. Γεώργιος Βλασόπουλος ζήτησε να επιστρέψει η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων και να ενταχθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις σε προγράμματα επιδότησης, ενώ συμφώνησε με τον κ. Βαργιάμη στην πρόταση δημιουργίας ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΥΔΑΠ κ. Θεόδωρος Καράμπελας, ο πρώην πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Ηλίας Χούντας και ο επίτιμος πρόεδρός της κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος εξέφρασαν ο καθένας από την πλευρά του τις ανησυχίες τους για το μέλλον του κλάδου των υδραυλικών.

Οι παρεμβάσεις των σωματείων

Το δικό τους στίγμα στη γενική συνέλευση έδωσαν οι ομιλητές αντιπρόσωποι των σωματείων υδραυλικών, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του κλάδου και την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ κατέθεσαν και προτάσεις για να βγει ο κλάδος από το αδιέξοδο.

Αυτό όμως που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συνέδρων και αποτέλεσε και σημείο τριβών μεταξύ τους ήταν η «μαύρη» αδήλωτη εργασία από πρώην συναδέλφους τους.