ΕΥΔΑΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Αθηναίων για βιώσιμη διαχείριση του νερού

Την πιλοτική τοποθέτηση δημόσιων κρηνών σε τρία κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, καθώς και τη διερεύνηση της αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου που βρίσκεται στην περιοχή της Δεξαμενής στο Κολωνάκι, συμφώνησαν με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση του νερού ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Ειδικότερα, στόχος είναι η αύξηση κατά 20% των σημείων πρόσβασης σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Αυτό το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ξεκινάει η εγκατάσταση τριών δημοσίων κρηνών:

α) στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης, β) στην Πλατεία Ασωμάτων και γ) στην είσοδο του σταθμού «Κεραμεικός» του μετρό.
Όσον αφορά την αξιοποίηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου για τις ανάγκες του δήμου Αθηναίων, διερευνάται η δυνατότητα αξιοποίησης του νερού που αντλείται από τους άξονες του Αδριάνειου Υδραγωγείου για υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος και που περιλαμβάνουν ενδεικτικά την άρδευση χώρων πρασίνου και το πλύσιμο δρόμων, κάδων και απορριμματοφόρων.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο αι μ.Χ. από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας.

Η σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό μέχρι και τους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία προανήγγειλε παρόμοιες ενέργειες και με άλλους δήμους της Αττικής.