Την έντονη διαμαρτυρία του για την καθυστέρηση αντιμετώπισης από την πολιτεία της μεγάλης οικονομικής πίεσης που ασκείται στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) από τη μη διαχειρίσιμη πλέον αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, διατύπωσε με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, για το σκοπό αυτό, στις 20 Απριλίου με τηλεδιάσκεψη.
Το Δ.Σ. της Ένωσης τονίζει ότι αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ύστερα και από την παροχή όλων των στοιχείων που του ζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη της 5ης Απριλίου. Οι Δ.Ε.Υ.Α. τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να μεταφέρουν το κόστος στους πολίτες, και έχουν ήδη ζητήσει τη μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% σε 6%. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά:
– Να αυξηθεί αναδρομικά η επιδότηση, από τον Ιανουάριο του 2022 (όπως έγινε με άλλους κλάδους), ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
– Να ρυθμιστούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, κατά το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
– Να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και να δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις σύνδεσης που υποβάλλουν οι Δ.Ε.Υ.Α., οι φορείς που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και οι ενεργειακές κοινότητες που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.
– Να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και οι δράσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση.