Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΦώτης Τσαπαδάς - Σ.Ε.Υ.Θ.: «Νέο αίμα στο Σύνδεσμό μας σημαίνει νέες ιδέες...

Φώτης Τσαπαδάς – Σ.Ε.Υ.Θ.: «Νέο αίμα στο Σύνδεσμό μας σημαίνει νέες ιδέες και εξέλιξη»

Με μακρά πορεία στον Κλάδο των Υδραυλικών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος για δεύτερη φορά σε αυτή τη θέση ευθύνης, μιλά για τα 100 χρόνια του Σ.Ε.Υ.Θ., τη σημερινή εικόνα του Συνδέσμου, τα ορόσημα στην πορεία του, αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο

Συνέντευξη στη Χριστίνα Ρωμηού (για το έντυπο τεύχος Οκτωβρίου 2023)

Έναν αιώνα μετά την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αγωνίζεται για την ικανοποίηση των επαγγελματικών, των οικονομικών και των κοινωνικών αιτημάτων του κλάδου. Και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Υ.Θ. δηλώνει περήφανος που, τόσα χρόνια μετά, η εγγραφή νέων μελών κινείται με ανοδική πορεία.

Ο κ. Φώτης Τσαπαδάς χαρακτηρίζει καίριας σημασίας τη σύνδεση του Σ.Ε.Υ.Θ. με τους απόφοιτους των τεχνικών σχολών, καθώς, όπως αναφέρει, από εκεί θα πρέπει να προκύψουν οι μελλοντικοί επαγγελματίες του κλάδου. Αρκεί και η Πολιτεία να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και τα κίνητρα, ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με ελεύθερα επαγγέλματα όπως είναι αυτό του υδραυλικού.

– Κύριε Τσαπαδά, φέτος έκλεισαν 100 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης. Πώς νιώθετε που, σε αυτή τη σημαντική επέτειο, οι συνάδελφοί σας επέλεξαν εσάς να είστε στο τιμόνι του Συνδέσμου, εκλέγοντάς σας πρόεδρο το 2021 για 2η φορά;

– Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην πορεία του Συνδέσμου. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που το πρωτοβάθμιο σωματείο μας κατάφερε να έχει αδιάλειπτη παρουσία στο χώρο, κατορθώνοντας να σταθεί όρθιο στις δύσκολες ιστορικές και πολιτικές στιγμές της χώρας. Επιπλέον, ξεπέρασε και τις «παιδικές ασθένειες» που περνά κάθε συλλογικό όργανο: την εσωστρέφεια, τις ατελέσφορες συγκρούσεις, τις κακές συγκυρίες.

Η τιμή να εκπροσωπώ το Σύνδεσμο ως πρόεδρος, είναι ούτως ή άλλως μεγάλη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η τιμή είναι σίγουρα μεγαλύτερη. Μεγάλη όμως είναι και η ευθύνη να πάμε τον κλάδο, το επάγγελμα και τον ίδιο τον Σύνδεσμο ένα βήμα παραπέρα. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός, διότι περιβάλλομαι από ένα πολύ άξιο διοικητικό συμβούλιο, και δίνουμε όλοι μαζί τον καλύτερο εαυτό μας για τους συναδέλφους.

– Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και το όραμα του Σ.Ε.Υ.Θ. Πώς και πότε δημιουργήθηκε, και ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός του;

– Στις 14 Ιουνίου 1923 μια ομάδα συναδέλφων ίδρυσαν τη «Συντεχνία Υδραυλικοσιδηρουργών Θεσσαλονίκης». Οι συνάδελφοι αυτοί ήταν οι Δ. Γρίβας, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Α. Πέτης, Ν. Νούκας, Ζ. Δραγούμης, Δ. Σκαμβελάκης, Σ. Σακελλαρίδης, Ν. Μαστρονικόλας, Γ. Κοκκώνης, Δ. Τρύφωνας, Ι. Σούρβαλης και Ν. Καρράς.

Κύριο μέλημά τους την εποχή εκείνη,ήταν να δημιουργήσουν μια συντεχνία, η οποία θα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει, να επιτύχει και να προσφέρει στα μέλη της καλύτερες τιμές στην προμήθεια πρώτων υλών.

Χωρίς να το γνωρίζουν, με την ίδρυση της Συντεχνίας, συνέβαλαν και οι ίδιοι στη μετέπειτα δημιουργία δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων σωματείων, γράφοντας τις δικές τους σελίδες στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Το 1932, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσέφερε ο νόμος 602/1915 περί συνεταιρισμών, ίδρυσαν το «Συνεταιρισμό Υδραυλικών Θεσσαλονίκης», που αποτέλεσε και τον πρώτο συνεταιρισμό υδραυλικών της χώρας.

– Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποια ορόσημα στην πορεία του Συνδέσμου όλα αυτά τα 100 χρόνια;

– Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Συνδέσμου ήταν το πανελλήνιο συνέδριο των υδραυλικών που διεξήχθη στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 1962 στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό διότι, στην προσπάθεια για την πραγματοποίησή του, πρωτοστάτησε και ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο αυτό οδήγησε στην ίδρυση της κλαδικής μας ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ). Αρκετά χρόνια νωρίτερα βέβαια, το 1938, ο Σύνδεσμος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή και η δράση μέσα από τέτοιους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς εγγυάται την αποτελεσματικότερη προαγωγή των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.ά. αιτημάτων μας. Για το λόγο αυτό, διαχρονικά, τα μέλη μας συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα των παραπάνω ομοσπονδιών.

– Το 2021 επανεκλεγήκατε πρόεδρος του Σ.Ε.Υ.Θ., και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων σας στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι έσπευσαν να ψηφίσουν. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

– Καταρχάς θεωρώ σημαντικό το ότι προσήλθαν περισσότεροι συνάδελφοι στην εκλογική διαδικασία, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Είναι κάτι που φανερώνει ενδιαφέρον και ανησυχία. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα συλλογικό όργανο, όπως είναι ο Σύνδεσμος, είναι η μειωμένη συμμετοχή.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε στις διοικητικές θέσεις, βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε τον Σύνδεσμο, τους συναδέλφους και τον κλάδο. Αυτή είναι η επιδίωξή μας και με αυτό το γνώμονα κινούμαστε.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη μελών του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλονίκης στην εταιρεία «CherBross» το Νοέμβριο του 2022

– Πόσα ενεργά μέλη έχει σήμερα ο Σ.Ε.Υ.Θ.; Υπάρχει κινητικότητα; Εντάσσονται νέα μέλη;

– Αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμος αριθμεί περί τα 400 ενεργά μέλη. Ο εμπλουτισμός του Συνδέσμου με νέους συναδέλφους είναι ζητούμενο, και αποτελεί εγγύηση της συνέχειάς του. Νέο αίμα σημαίνει νέες ιδέες και εξέλιξη. Το επίπεδο νέων εγγραφών στο Σύνδεσμο τα τελευταία χρόνια κινείται ανοδικά, και αυτό μας γεμίζει όλους με χαρά.

Είναι καίριας σημασίας η σύνδεσή μας με τη μεγάλη δεξαμενή των πιθανών μελών μας, που είναι οι απόφοιτοι των σχολών. Από εκεί θα προκύψουν οι μελλοντικοί επαγγελματίες του κλάδου. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει από την πολιτεία να δημιουργηθούν οι συνθήκες που ευνοούν την ενασχόληση με το ελεύθερο επάγγελμα, να δοθούν κίνητρα και να διαμορφωθεί σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

– Σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους παρατηρούμε υιοθέτηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως π.χ. αυτές που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Σύνδεσμος βοηθά τα μέλη του να καταρτιστούν καταλλήλως, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις νέες ανάγκες του οικιστικού –και όχι μόνο– τομέα;

– Ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και κινητικότητα, έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να είναι ενημερωμένα και όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένα στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Για το λόγο αυτό, σε κάθε ευκαιρία, διοργανώνει τεχνικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές αποστολές, σε συνεργασία και με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στον κλάδο. Εκεί οι συνάδελφοι έρχονται σε επαφή τόσο με νέα προϊόντα όσο και με πρακτικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.

– Τα χρόνια της κρίσης που προηγήθηκαν χαρακτηρίστηκαν από κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, που φυσικά έπληξε και τον κλάδο των υδραυλικών. Η σημερινή εικόνα είναι πιο αισιόδοξη;

– Ναι, η σημερινή εικόνα είναι αρκετά πιο αισιόδοξη, λόγω της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και λόγω του εκσυγχρονισμού και της ανακαίνισης παλαιών κατοικιών. Παρ’ όλα αυτά, οι αυξημένες τιμές και η αβεβαιότητα στο θέμα της ενέργειας κάνουν το καταναλωτικό κοινό πιο επιφυλακτικό στις νέες εγκαταστάσεις.

– Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υδραυλικοί της Θεσσαλονίκης;

–Κοινό πρόβλημα των συναδέλφων πανελλαδικά αποτελεί η παράνομη επαγγελματική δραστηριότητα. Πρόκειται για ζήτημα που ζημιώνει ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα. Αρχικά βγάζει εκτός οικονομικού ανταγωνισμού τους συναδέλφους που ασκούν νόμιμα την επαγγελματική τους δραστηριότητα και πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος του κλάδου. Σε δεύτερο επίπεδο, στερεί από το κράτος έσοδα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως η παράνομη επαγγελματική δραστηριότητα δεν εγγυάται την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ή των εργασιών που εκτελούνται από αυτοαποκαλούμενους υδραυλικούς. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να είναι ενημερωμένο και να επιλέγει για τις εργασίες του μόνο αδειοδοτημένους τεχνίτες. Από την άλλη, η ίδια η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι καταναλωτές.

– Ένα πάγιο αίτημα των εγκαταστατών υδραυλικών είναι η επαρκής επαγγελματική κατάρτιση. Έχουν γίνει βήματα ώστε να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημά σας;

– Δυστυχώς η επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της εκπαίδευσης παραμένει ελλιπής. Δεν δίνονται τα απαραίτητα εφόδια στους νέους που φοιτούν στις σχολές, ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Από την άλλη μεριά, πρέπει άμεσα να θεσπιστούν από την πολιτεία κανονισμοί όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης, και να υπάρξει σχετική πληροφόρηση μέσω της εκπαίδευσης.

Στιγμιότυπο από αιμοδοσία μελών του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλονίκης

– Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από πλευράς καταναλωτών για το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών ηλεκτρικών με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Έπεσαν στην αντίληψή σας περιπτώσεις ανάληψης των σχετικών εργασιών από μη πιστοποιημένους εγκαταστάτες; Τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό;

– Καταρχήν, το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών θερμοσίφωνων με ηλιακούς κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευέλικτο, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους προμηθευτές – εγκαταστάτες.

Όσον αφορά την τοποθέτηση από μη πιστοποιημένους εγκαταστάτες, αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη σωστή λειτουργία και τη διάρκεια ζωής των ηλιακών θερμοσίφωνων. Σε κάθε περίπτωση, το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να επιλέγει αδειούχους εγκαταστάτες και να ζητά την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης.

– Ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται δύσκολος. Λίγο πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του ήταν πάνω από το 1,5 ευρώ, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 1,40. Εσείς, ως πρόεδρος των θερμοϋδραυλικών, ποια μέθοδο θέρμανσης θα προτείνατε ως πιο συμφέρουσα;

– Ο ερχόμενος χειμώνας προβλέπεται όντως δύσκολος, όπως άλλωστε ήταν και ο προηγούμενος. Ωστόσο, ο πανικός δεν αποτελεί καλό σύμβουλο. Κάθε εγκατάσταση έχει τις ιδιαιτερότητές της και θα πρέπει οι καταναλωτές, ανάλογα με την περίπτωση, να αξιολογούν τα υπέρ και τα κατά, αφού συμβουλευτούν τους αδειούχους επαγγελματίες, έτσι ώστε να οδηγούνται στην καλύτερη επιλογή κάθε φορά.

Όλα αυτά, με την προσδοκία πως κάποια στιγμή οι τιμές θα σταθεροποιηθούν σε προσιτά επίπεδα, έτσι ώστε το καταναλωτικό κοινό να μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος ενέργειας.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ