Οι ανακατατάξεις στις τιμολογιακές πολιτικές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας (με τις μεγάλες αυξήσεις των τελευταίων μηνών), έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προβληματίζονται ιδιαίτερα, με ποιο μέσο θα καλύψουν πιο οικονομικά τις ανάγκες τους κυρίως για τη θέρμανση, αυτή την περίοδο, αλλά και για ψύξη σε μερικούς μήνες.
Άρθρο του κ. Αχιλλέα Γεωργαντζά* (έντυπο τεύχος Δεκεμβρίου 2021)
Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αυτή τη στιγμή καταλήγουν στη λύση του κλιματισμού για τη θέρμανσή τους. Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας οικιακού τύπου (split unit) δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει τον έλεγχο κάθε χώρου ή δωματίου σε ποσοστό έως + 90%, και κατά συνέπεια του επιτρέπει να προσδιορίσει την ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ορίζοντας ο ίδιος το τελικό κόστος που θα καταβάλει στον εκάστοτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των αναγκών του και της οικονομικής δυνατότητας που έχει.
Οι τοπικές κλιματιστικές μονάδες οικιακού τύπου (split) έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορούν να καθαρίζουν τον αέρα στον εσωτερικό χώρο που διαχειρίζονται, εφόσον, βέβαια, διαθέτουν τα ανάλογα φίλτρα. Γι’ αυτό και ο καταναλωτής πρέπει να δίνει έμφαση στις προδιαγραφές του μηχανήματος που τελικά θα επιλέξει για τον κλιματισμό του χώρου του.
Όταν τηρείται η περιοδικότητα και γίνεται σωστά η συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων, η λειτουργία τους είναι ασφαλής και δεν ρυπαίνει ούτε μολύνει τον αέρα του εσωτερικού χώρου. Η σωστή διαδικασία συντήρησης περιλαμβάνει:
- Το χημικό καθαρισμό της εσωτερικής μονάδας, με πιστοποιημένα χημικά.
- Το χημικό καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας, με πιστοποιημένα χημικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει διάβρωση ή αλλοίωση που μπορεί να υποβαθμίσει την ενεργειακή κλάση του μηχανήματος.
- Συντήρηση μόνο από αδειοδοτημένους και πιστοποιημένους τεχνικούς.
- Συντήρηση οπωσδήποτε δύο φορές ετησίως, εφόσον το σύστημα λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου.
Κριτήρια επιλογής
Ο καταναλωτής μπορεί να κάνει την επιλογή της κλιματιστικής μονάδας που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του, λαμβάνοντας υπόψη του καταρχάς τις ενδείξεις των 470 btu / τ.μ. ή των 0,14 Kw / τ.μ. Για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο μηχανικό ή τεχνικό, γιατί κάθε κτίριο ή όροφος έχει διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τον προσανατολισμό του.
Σήμερα, όλες οι σύγχρονες κλιματιστικές μονάδες είναι πλέον τεχνολογίας inverter (σ.σ. Το κλιματιστικό στην αρχή λειτουργεί στο φουλ μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας το επίπεδο θερμοκρασίας πολύ κοντά σε αυτό που έχουμε θέσει εξαρχής), οπότε μπορούν να λειτουργούν τόσο σε χαμηλές όσο και υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Για ιδιαίτερες θερμοκρασιακές απαιτήσεις, όμως, η καθοδήγηση από μηχανικό είναι απαραίτητη.
Η λειτουργία κλιματιστικής μονάδας με ταυτόχρονη χρήση τζακιού μπορεί να γίνει με ασφάλεια, μόνο εάν υπάρχει σωστή παροχή φρέσκου αέρα και εφόσον το τζάκι είναι ελεγχόμενης καύσης.
Για να έχουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η κλιματιστική μονάδα πρέπει να ρυθμίζεται έως τους 23ο C τη χειμερινή περίοδο και έως τους 24ο C το καλοκαίρι. Κατά τη ρύθμιση του κλιματιστικού σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, οφείλουμε επίσης να μην ξεπερνάμε τη διαφορά των 12ο C από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι τα παλιού τύπου κλιματιστικά που δεν είναι τεχνολογίας inverter, καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, γι’ αυτό και ο καταναλωτής πρέπει να προσαρμόσει τις ώρες λειτουργίας τους ανάλογα με τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητές του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σχεδιάσει την αντικατάστασή τους σε βάθος χρόνου, με νέας τεχνολογίας κλιματιστικά inverter ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α++.
*Ο κ. Αχιλλέας Γεωργαντζάς είναι μηχανολόγος μηχανικός, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος (Σ.Ε.Ψ.Κ.Ε.Ε.).