Οι «πράσινες» υποδομές διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα οδηγούν σε μια νέα ενεργειακή εποχή

Το περιοδικό «Θ» έκανε ρεπορτάζ για τις επεκτάσεις του φυσικού αερίου στη χώρα μας και επικοινώνησε με τη «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου» (ΔΕΔΑ Α.Ε.), η οποία προχωρά σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με διαρκή επιδίωξη την αναβάθμιση των υποδομών διανομής αερίου, προχωρά σε σταδιακή αναβάθμιση των δικτύων της ώστε αυτά να είναι έτοιμα να δεχθούν βιομεθάνιο και «πράσινο» υδρογόνο, που θα διανέμονται ως «μείγμα οικολογικού αερίου» μαζί με το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της δημιουργίας πράσινων υποδομών, η ΔΕΔΑ Α.Ε. προχώρησε σε μια σημαντική συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο θα την υποστηρίξει τεχνικά προκειμένου να προετοιμαστεί το δίκτυό της για την υποδοχή και διανομή μείγματος φυσικού αερίου με αέριο καύσιμο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου» (ΔΕΔΑ Α.Ε.) ανέλαβε πρωτοβουλίες με στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου. Έτσι, έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόταση για υποχρέωση των διαχειριστών δικτύων διανομής να παραλαμβάνουν, να ελέγχουν και να διανέμουν υδρογόνο και βιομεθάνιο.

Α΄ εξάμηνο 2021

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, εγκρίθηκαν οριστικά και ξεκινούν να υλοποιούνται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021 επεκτάσεις του φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας:

– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα και Ορεστιάδα).

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια και Γιαννιτσά).

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (σε Χαλκίδα, Θήβα, Λαμία, Λιβαδειά, Καρπενήσι και Άμφισσα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρεις Περιφέρειες τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, με τη λήξη της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες θα γίνονται και οι συνδέσεις των καταναλωτών. Ο αριθμός των προβλεπόμενων συνδέσεων καταναλωτών είναι ο ελάχιστος που μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, οι συνδέσεις θα είναι πολλαπλάσιες.

Όπως δηλώνει η εταιρεία, σε όλους τους καταναλωτές παρέχεται έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.

Β΄ εξάμηνο 2021

Για το β’ εξάμηνο του 2021 και το 2022 προγραμματίζονται επεκτάσεις των δικτύων φυσικού αερίου σε άλλες τρεις Περιφέρειες:

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

– Στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Νέες θέσεις εργασίας

Τα οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια είναι πολλαπλά για τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι η διάδοση του φυσικού αερίου θα μειώσει σημαντικά το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας το οποίο είναι πολύ έντονο στη βόρεια Ελλάδα, δεδομένων και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.

Σύμφωνα με τη «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου» (ΔΕΔΑ Α.Ε.), από τη χρήση του φυσικού αερίου προκύπτουν οφέλη στον εμπορικό και στον βιομηχανικό τομέα. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος, αποδεσμεύοντας κεφάλαια για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα των προϊόντων τους. Για αυτό επιλέγουν φυσικό αέριο μεγάλες και ενεργοβόρες βιομηχανίες (για ένα μεγάλο εύρος βιομηχανικών εφαρμογών, όπως για παραγωγή ζεστού νερού και ατμού, για ξήρανση και για συμπαραγωγή), καθώς επίσης ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, καταστήματα, εστιατόρια, φούρνοι κ.ά.

Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Τα έργα επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, καθώς σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους (κατασκευαστικό μέρος, επίβλεψη έργου, εργασίες για εσωτερικές εγκαταστάσεις κ.ά.) δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας για διάφορες ειδικότητες, όπως είναι μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ά.

Καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, με τη διάδοση της χρήσης του επιτυγχάνεται περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.

Προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες τροφοδοσίας, μέσω του δικτύου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και με έξοδα του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline [TAP]), με μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (Compressed Natural Gas [CNG]) ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas [LNG]).

Το CNG λειτουργεί ως προπομπός των δικτύων φυσικού αερίου είτε ως αντικαταστάτης τους, σε περίπτωση που αυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Προκύπτει από τη συμπίεση του φυσικού αερίου σε συμπιεστές που λειτουργούν στο υφιστάμενο δίκτυο, παροχετεύεται σε ειδικές φιάλες / βυτία και στη συνέχεια μεταφέρεται στο χώρο της κατανάλωσης μέσω ειδικών ρυμουλκούμενων οχημάτων.

Σημειωτέον ότι κατά τη διανομή του φυσικού αερίου εφαρμόζονται οι πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Επενδύσεις ΔΕΔΑ Α.Ε. 2021 – 2025

Το εγκεκριμένο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναπτυξιακό πρόγραμμα της  «Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου» (ΔΕΔΑ Α.Ε.) προβλέπει για την περίοδο 2021 – 2025 τα εξής έργα:

– Δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά σε 34 πόλεις της χώρας.

– Κατασκευή συνολικά 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

– Τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα υλοποιηθούν από ίδια κεφάλαια της «Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου», από δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών.

Ελέγξτε επίσης

Σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή το φυσικό άεριο

Προς υπογραφή η σύμβαση μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι …

Τα Περιοδικά μας
Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.