Η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) πληροφορήθηκε πρόσφατα από μέλη της ότι σημειώνονται αυξημένα κρούσματα λεγεωνέλλας σε τουριστικές περιοχές της χώρας, και έσπευσε να γνωστοποιήσει το ζήτημα στις αρμόδιες για τη δημόσια υγεία αρχές.
Με επιστολή της προς τους γενικούς γραμματείς «Δημόσιας Υγείας», «Υπηρεσιών Υγείας» και «Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η ΟΒΥΕ όχι μόνο ενημερώνει για τα κρούσματα, αλλά και διατυπώνει τις προτάσεις της για την πρόληψη της ασθένειας στις τουριστικές δομές.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η υποχρέωση ελέγχου των εγκαταστάσεων όλων των τουριστικών μονάδων ανά εξάμηνο. Ειδικότερα, ζητείται η θέσπιση διάταξης που θα υποχρεώνει όλες τις τουριστικές μονάδες (ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο, airbnb και ξενοδοχεία), πριν από την έναρξη αλλά και στο τέλος της τουριστικής περιόδου να προχωρούν σε πρακτικό και ποιοτικό έλεγχο των εγκαταστάσεών τους και να καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ ν. 4712/2020) στις αρμόδιες αρχές ελέγχου. Την ΥΔΚΕ πρέπει να παραλαμβάνουν από αδειούχο τεχνικό (σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 1 του ν. 4712/2020) ή από πρόσωπο που έχει το έννομο δικαίωμα έκδοσης και υπογραφής ΥΔΚΕ.
Επίσης, στις εγκαταστάσεις που παρέχουν ζεστό νερό χρήσης σε θερμοκρασίες από 25 – 40ο C -θερμοκρασίες ιδανικές για την επιβίωση των βακτηριδίων- είναι ανάγκη να γίνεται τακτική συντήρηση και γενικός έλεγχος τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και να εκδίδεται ΥΔΚΕ από αδειούχο τεχνικό, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση βακτηριών όπως της λεγεωνέλλας.
Η ΟΒΥΕ καταλήγοντας τονίζει ότι βρίσκεται στη διάθεση κάθε δημόσιας αρχής για διάλογο και ενημέρωση με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγιεινής, και κοινοποιεί την επιστολή της στα υπουργεία «Ανάπτυξης και Επενδύσεων» και «Τουρισμού», καθώς και στον ΕΟΤ.