Η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησε την αναβάθμιση των σωλήνων πολυαιθυλενίου, οι οποίοι απέκτησαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένες μηχανικές και φυσικές αντοχές
Από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας Palaplast
Τα πλαστικά είναι συνθετικά υλικά, τα οποία παράγονται από πολυμερισμό απλών οργανικών ενώσεων (υδρογονανθράκων). Αποτελούνται από μεγάλες αλυσίδες μορίων, οι οποίες ονομάζονται μακρομόρια και μπορούν να διακλαδίζονται ή να είναι ανεξάρτητες.
Θερμοπλαστικά υλικά είναι η ομάδα των πλαστικών με ανεξάρτητες αλυσίδες μακρομορίων, ανεπτυγμένων κυρίως στη μία διάσταση. Τα θερμοπλαστικά όταν θερμαίνονται γίνονται εύπλαστα και επομένως μπορούν να μορφοποιηθούν.
Τα κυριότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των σωλήνων είναι το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το πολυαιθυλένιο (PE) και το πολυπροπυλένιο (PP). Τα προϊόντα που προκύπτουν από τα θερμοπλαστικά υλικά παρουσιάζουν πολύ καλές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές ιδιότητες, πολύ καλή εμφάνιση και μικρό βάρος.
Κατηγορίες πλαστικών σωλήνων
Η ανάπτυξη των πλαστικών σωλήνων άρχισε από τη δεκαετία του 1950. Η ραγδαία εφαρμογή τους οφείλεται κυρίως στο συνδυασμό των καλών μηχανικών αντοχών, του μικρού βάρους και της ευκαμψίας που παρουσιάζουν. Οι παράμετροι αυτοί περιορίζουν κατά πολύ το κόστος της εγκατάστασης και συντήρησης ενός δικτύου πλαστικών σωλήνων συγκριτικά με δίκτυα άλλων υλικών.
Σωλήνες πολυαιθυλενίου PE
Τα πολυαιθυλένια διαχωρίζονται με βάση την ελάχιστη απαιτούμενη μακροχρόνια αντοχή τους (MRS) στις παρακάτω κατηγορίες:
lLDPE 32: Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (Low Density Polyethylene), με ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή (MRS/ Mpa) 3,2 και τάση σχεδιασμού (Desing Stress, σs) 2,5, κατάλληλο για άρδευση.
lMDPE 63: Μέσης πυκνότητας πολυαιθυλένιο (Medium Density Polyethylene), με ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή (MRS / Mpa) 6,3 και τάση σχεδιασμού (Desing Stress, σs) 5,0, κατάλληλο για άρδευση.
lHDPE 63: Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (High Density Polyethylene) 2ης γενιάς, με ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή (MRS / Mpa) 6,3 και τάση σχεδιασμού (Desing Stress, σs) 5,0, κατάλληλο για άρδευση.
lHDPE 80: Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (High Density Polyethylene)2ης γενιάς, με ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή (MRS / Mpa) 8,0 και τάση σχεδιασμού (Desing Stress, σs) 6,3, κατάλληλο για άρδευση ύδρευση, θέρμανση, αποχέτευση, αποστράγγιση, αέριο και ειδικές εφαρμογές (για οπτική ίνα, για μεταφορά ειδικών υγρών, αερίων κ.ά.).
lHDPE 100: Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (High Density Polyethylene) 3ης γενιάς, με ελάχιστη απαιτούμενη αντοχή (MRS / Mpa) 10,0 και τάση σχεδιασμού (Desing Stress, σs) 8,0, κατάλληλο για χρήσεις όπως το HDPE 80.
Φυσικά, όπως γίνεται αντιληπτό για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, το υλικό παραγωγής είναι αυτό που καθορίζει και τη χρήση των παραπάνω σωλήνων, ακολουθώντας πάντα τα πρότυπα παραγωγής.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησε την αναβάθμιση των σωλήνων πολυαιθυλενίου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλες μηχανικές και φυσικές αντοχές. Σωλήνες όπως Pex (δικτυωμένο), PERT και πολυστρωματικοί σωλήνες με ενίσχυση φιλμ αλουμινίου ή γυαλιού είναι ιδανικοί σε δίκτυα πόσιμου νερού και θέρμανσης.
Σωλήνες από πολυβινυλοχλωρίδιο
Το συγκεκριμένο υλικό χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, οι οποίες καθορίζουν τη χρήση του και είναι οι εξής:
α) Εύκαμπτο PVC.
β) Δύσκαμπτο PVC και αυτές καθορίζουν την χρήση του.
Το πολυβινυλοχλωρίδιο που προορίζεται για την παραγωγή σωλήνων χωρίζεται σε υποκατηγορίες οι οποίες είναι οι εξής:
- U-PVC: Μη πλαστικοποιημένο πολυβινυλοχλωρίδιο (Unplasticized Polyvinyl Chloride). Πρόκειται για δύσκαμπτο PVC που χρησιμοποιείται για ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, αποστράγγιση και ειδικές εφαρμογές στη βιομηχανία και στη μεταφορά υγρών.
- C-PVC: Χλωριωμένο πολυβινυλοχλωρίδιο (Chlorinated Polyvinyl Chloride). Πρόκειται για δύσκαμπτο PVC που χρησιμοποιείται για ύδρευση, θέρμανση, άρδευση, αποχέτευση, αποστράγγιση και ειδικές εφαρμογές στη βιομηχανία και στη μεταφορά υγρών.
- P-PVC: Πλαστικοποιημένο πολυβινυλοχλωρίδιο (Plasticized Polyvinyl Chloride). Πρόκειται για εύκαμπτο PVC που χρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές εφαρμογές.
- O-PVC: Προσανατολισμένο πολυβινυλοχλωρίδιο (Oriented Polyvinyl Chloride). Πρόκειται για PVC που χρησιμοποιείται για ύδρευση, άρδευση και ειδικές εφαρμογές στη βιομηχανία και στη μεταφορά υγρών.
Σωλήνες από πολυπροπυλένιο PP
Σ’ αυτήν την κατηγορία πλαστικών σωλήνων έχουμε τέσσερις τύπους πολυπροπυλενίου, ανάλογα με τρόπο που είναι δομημένο (πολυμερισμένο) το προπυλένιο, οι οποίοι είναι οι εξής:
PP-H: Ομοπολυμερές πολυπροπυλενίου (Polypropylene Homopolymer), το οποίο χρησιμοποιείται στην κτιριακή αποχέτευση.
PP-B ή PP-C: Συμπολυμερές πολυπροπυλενίου (Polypropylene Block Copolymer ή Polypropylene Copolymer), το οποίο δεν έχει εφαρμογή σε σωλήνες παρά μόνο σε εξαρτήματα άρδευσης.
PP-R: Τυχαίο συμπολυμερές πολυπροπυλενίου (Polypropylene Random Copolymer), το οποίο χρησιμοποιείται για ύδρευση, θέρμανση και ειδικές εφαρμογές στη βιομηχανία, στη μεταφορά υγρών κ.α.
PP-RCT: Τυχαίο συμπολυμερές πολυπροπυλενίου με τροποποιημένη κρυσταλλικότητα (Polypropylene Random Copolymer with modified crystallinity), το οποίο χρησιμοποιείται όπου και το PP-R, με τη διαφορά ότι έχει ανθεκτικότητα σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι αυτό.
Είναι γνωστό ότι έχουν θεσπιστεί διεθνή και εθνικά δεσμευτικά πρότυπα για τους πλαστικούς σωλήνες, τα οποία καθορίζουν τον τρόπο και τη συχνότητα που γίνεται ο έλεγχος των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων, καθώς επίσης και τα όρια και τις μεθόδους δοκιμών για τις διάφορες ιδιότητες που πρέπει να έχουν τα προϊόντα. Οι βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών σωλήνων, εφαρμόζοντας συνεχώς νέες τεχνικές διαδικασίες παραγωγής και ποιοτικών ελέγχων, παρέχουν προϊόντα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες διεθνείς ή επίσημες εθνικές προδιαγραφές ποιότητας, μηχανικών αντοχών και διαστάσεων.
Οι πλαστικοί σωλήνες έχουν αντικαταστήσει όλες σχεδόν τις άλλες κατηγορίες σωλήνων από αμίαντο, σίδηρο, τσιμέντο κλπ., σε όλα τα προαναφερόμενα πεδία εφαρμογής, γιατί παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα – χαρακτηριστικά και εξαλείφουν προβλήματα που υπήρχαν με τους παλιότερους σωλήνες σε θέματα υγιεινής, λειτουργικότητας, επισκευής και αντοχής.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των πλαστικών σωλήνων είναι τα εξής:
- Μικρό κόστος αγοράς, εγκατάστασης και επισκευής.
- lΜικρή απώλεια πίεσης χάρη στα λεία εσωτερικά τοιχώματα.
- Εξαιρετική αντοχή στη γήρανση και στη διάβρωση.
- Καλή έως εξαιρετική ευκαμψία.
- Αξιοπιστία και ευκολία συνδέσεων και πλήρη συμβατότητα σωλήνων και εξαρτημάτων.
- Εξαιρετική αντοχή σε όξινο και αλκαλικό περιβάλλον.
- Μεγάλη αντοχή στην κρούση και στην τριβή.
- Χαμηλά επίπεδα θορύβου.
- Απουσία επηρεασμού της ποιότητας τους υγρού που ρέει σ το εσωτερικό τους.
- Ευρεία εφαρμογή σε πολλά είδη υγρών.
- Μικρότερο βάρος που διευκολύνει τη μεταφορά.
- Μικρότερος όγκος που διευκολύνει την αποθήκευση.
Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα λύσεων που έχουν δώσει οι πλαστικοί σωλήνες στην ύδρευση, τη θέρμανση και την άρδευση, σε αντίθεση με άλλους σωλήνες που χρησιμοποιούνταν έως και κάποια χρόνια πριν.
Παράδειγμα χρήσης στην ύδρευση
Οι πλαστικοί σωλήνες –και πιο συγκεκριμένα σωλήνες από HDPE 2ης & 3ης γενιάς και οι σωλήνες από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC)– έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες, οι οποίοι βρέθηκε ότι είναι καρκινογόνοι. Επίσης, τα οικιακά δίκτυα που αποτελούνταν από μεταλλικούς σωλήνες γαλβανισμένους αντικαταστάθηκαν από σωλήνες PE ή PP.
Παράδειγμα χρήσης στη θέρμανση
Α) Πλαστικοί σωλήνες Pex, Pert, PP-R και PP-RCT έχουν αντικαταστήσει δίκτυα μεταλλικά με μαύρους σωλήνες ή και ακόμα δίκτυα τα οποία αποτελούνται από σύνθετα μέρη σωλήνων χαλκού και σιδήρου, στα οποία δημιουργούνται προβλήματα λόγω ηλεκτρόλυσης.
Β) Από άποψη λειτουργίας σε υψηλές θερμοκρασίες, η επιλογή πολυστρωματικών σωλήνων με φραγή οξυγόνου,παρέχει λύση στο πρόβλημα της οξείδωσης των μεταλλικών μερών ενός δικτύου θέρμανσης.
Γ) Η εφαρμογή των πλαστικών μας έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τρόπων θέρμανσης και ψύξης,
όπως είναι η υποδαπέδια θέρμανση σε κτίρια.
Παράδειγμα χρήσης στην άρδευση
Με τη χρήση των πλαστικών σωλήνων δόθηκαν λύσεις που συντέλεσαν στη μείωση της κατανάλωσης νερού (συστήματα άρδευσης με καταιονισμό και σταγόνα), αφού η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού παγκοσμίως γίνεται στην άρδευση. Η εφαρμογή τους συντέλεσε σημαντικά σε μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων και φυσικά στη στρεμματική αύξηση της καλλιέργειάς τους.
Φυσικά οι κύριοι παράγοντες εξάπλωσης των πλαστικών σωλήνων στην κτιριακή δόμηση είναι:
- Το κόστος αγοράς.
- Το κόστος και ο χρόνος εγκατάστασης.
- Το κόστος και ο χρόνος επισκευής.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι τα πλέον σημαντικότερα για την επιλογή πλαστικών σωλήνων σε εγκαταστάσεις θέρμανσης και ύδρευσης. Μια διαρροή ενός σιδηροσωλήνα εντός της τοιχοποιίας θα απαιτούσε ξήλωμα της τοιχοποιίας και η επισκευή θα απαιτούσε μεγάλο χρόνο και κόστος, ενώ τυχόν διαρροή σε πλαστικό σωλήνα (ο οποίος βρίσκεται μέσα στην τοιχοποιία αλλά εντός σωλήνα τύπου σπιράλ) θα κρατηθεί στο εσωτερικό του σωλήνα τύπου σπιράλ χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τοιχοποιία, ενώ η επισκευή – αντικατάστασή του γίνεται γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος, με εξαγωγή του προβληματικού σωλήνα και ταυτόχρονη τοποθέτηση καινούριου.
Τέλος, η χρήση των πλαστικών σωλήνων περιορίζει σημαντικά το χρόνο και το κόστος των εργασιών, παρέχοντας σιγουριά στους τεχνικούς και στους τελικούς χρήστες.