Λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του περιφερειακού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) στη Νάουσα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Νάουσας (Σ.Ε.Υ.Ν.) κ. Χρήστος Φραγκότσης μιλάει στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των υδραυλικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας. Στη συνέντευξη αναφέρεται μεταξύ άλλων στις προκλήσεις του κλάδου και καταθέτει τις προτάσεις του για την περαιτέρω ενίσχυσή του.
– Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Σύνδεσμό σας. Πότε ιδρύθηκε, πόσα μέλη απαριθμεί και τι σας ώθησε να αναλάβετε τη θέση του προέδρου;
– Ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Νάουσας ιδρύθηκε το 1993, μετά από επίσκεψη του τότε προέδρου της ΟΒΥΕ Σπύρου Αναγνωστόπουλου στην πόλη μας. Υπήρξε συνάντηση με εφτά συναδέλφους, οι οποίοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της ίδρυσης του σημερινού Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Νάουσας.
Ο Σύνδεσμός μας σήμερα απαριθμεί 25 μέλη τα οποία είναι όλα ενεργά και στηρίζουν το Σύνδεσμο σε κάθε δράση του. Στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Συνδέσμου έχω συμμετοχή από το 2008, όταν προεκλέχτηκα στη θέση του γενικού γραμματέα. Από τότε και μέχρι σήμερα εκλέγομαι στη διοίκηση του Συνδέσμου και την υπηρετώ είτε από τη θέση του προέδρου είτε από τη θέση του γενικού γραμματέα.
Ο λόγος που με ώθησε να αναλάβω τη θέση του προέδρου είναι η πεποίθηση ότι, μέσα από τη συνεργασία και την ενότητα, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι διαθέτω αυτή την ικανότητα να ενώνω και να καθοδηγώ.
Στα αριστερά διακρίνεται ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, κ. Δημήτρης Βαργιάμης και στα δεξιά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Νάουσας κ. Χρήστος Φραγκότσης
– Πώς εκτιμάτε την κατάσταση της αγοράς των υδραυλικών έργων στην περιοχή της Νάουσας;
– Η αγορά της Νάουσας είναι μια μικρή αγορά, με την κατασκευή καινούργιων κατοικιών να είναι ελάχιστη έως μηδενική. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των κατοίκων, αλλά για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Η πόλη έχει χάσει πολλούς από τους νέους της.
Αυτό που μας σώζει είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης και οι ανακαινίσεις κατοικιών.
– Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Νάουσα το περιφερειακό συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ποια ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν;
– Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΟΒΥΕ που αποδέχτηκε την πρόσκληση του συνδέσμου μας να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΒΥΕ και το περιφερειακό συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν η θεώρηση των επαγγελματικών αδειών μας, η οποία έχει πάρει δύο παρατάσεις. Εδώ έχουμε το φαινόμενο ότι κάθε περιφέρεια ζητάει διαφορετικά δικαιολογητικά για τη θεώρηση των επαγγελματικών αδειών. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο κατέγραψε η διοίκηση της ΟΒΥΕ και για το οποίο θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί το θέμα χωρίς να κινδυνεύσουν οι αδειούχοι υδραυλικοί να επιβαρυνθούν με πρόστιμα για καθυστέρηση θεώρησης των αδειών τους.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα του συνεδρίου μας ήταν η υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών (ΥΔΚΕΕ), η οποία δήλωση είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχει ο κλάδος απέναντι στην παράνομη εργασία που μαστίζει το χώρο μας.
Συνεπώς, η ΥΔΚΕΕ θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υπογράφεται από όλα τα μέλη όλων των Συνδέσμων, να είναι μία και ενιαία και να την εκδίδει η Ομοσπονδία.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που απασχόλησε το περιφερειακό συνέδριο ήταν η ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο.
Αναμνηστική φωτογραφία από το περιφερειακό συνέδριο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) στη Νάουσα. Από αριστερά, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης, ο ταμίας του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Νάουσας (Σ.Ε.Υ.Ν.) κ. Φειδάντσης Δημήτριος, ο γενικός γραμματέας του Σ.Ε.Υ.Ν. κ. Χαλκιάς Βασίλης, ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ κ. Παπαδόπουλος Ιορδάνης και το μέλος του Σ.Ε.Υ.Ν. κ. Βεγιάζης Ανέστης.
– Ποια είναι η γνώμη σας για τη χρήση των «έξυπνων» συστημάτων και των συστημάτων αυτοματισμού στα υδραυλικά έργα;
– Η προηγμένη τεχνολογία και τα «έξυπνα» συστήματα αυτοματισμού έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας σε όλους του επαγγελματικούς κλάδους· συνεπώς η χρήση τους είναι αναπόφευκτη.
Κατά τη γνώμη μου, η ορθή χρήση των «έξυπνων» συστημάτων και αυτοματισμών στα υδραυλικά έργα προϋποθέτει σωστή κατάρτιση και εκπαίδευση των μελών του κλάδου μας.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του;
– Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση των υδραυλικών. Με τις σημερινές απαιτήσεις που υπάρχουν στον κατασκευαστικό τομέα, ο υδραυλικός θα πρέπει να έχει εξειδίκευση σε όλες τις μορφές θέρμανσης, στην ύδρευση και αποχέτευση, στην πυρόσβεση, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και στις εγκαταστάσεις αερίων όλων των ειδών.
Η ενδυνάμωση του κλάδου θα έρθει με τη διατήρηση και περιφρούρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων, καθώς επίσης με τη συμμετοχή στους συνδέσμους νέων παιδιών, τα οποία είναι η συνέχεια και το μέλλον του κλάδου.
– Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι και ποιες αναμένεται να είναι οι επόμενες δράσεις του Συνδέσμου;
– Ο βασικός στόχος μου είναι να παραμείνει ζωντανός και ενεργός ο Σύνδεσμος. Όσον αφορά τη συμμετοχή μου στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΥΕ, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ παραγωγική θητεία για τον κλάδο μου.
Για τις επόμενες δράσεις του Συνδέσμου μας δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Ωστόσο, αν και είμαστε μικρός σε μέγεθος σύνδεσμος, αποδείξαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε δράσεις που οδηγούν τον κλάδο μπροστά.