Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧρήστος Γιώτης (Σωλήν ΑΒΕΕ): «Φιλοσοφία μας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε...

Χρήστος Γιώτης (Σωλήν ΑΒΕΕ): «Φιλοσοφία μας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε έργο»

Ο εμπορικός διευθυντής της «Σωλήν ΑΒΕΕ» αναλύει τους στόχους που θέτει για το εγγύς μέλλον η εταιρεία –η οποία ιδρύθηκε το 1986– και περιγράφει τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό της, αλλά και τις καινοτόμες λύσεις που προτείνει.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Ρωμηού (έντυπο τεύχος Ιουνίου 2023)

Έχοντας ως γνώμονα την παροχή λύσεων για κάθε έργο και κάθε ανάγκη, η αμιγώς ελληνική εταιρεία «Σωλήν ΑΒΕΕ», που δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 35 χρόνια στην παραγωγή πλαστικών σωλήνων, καθώς και στον τομέα των συστημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης, επιδιώκει συνεχώς τη διάθεση των προϊόντων της σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο εμπορικός διευθυντής κ. Χρήστος Γιώτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θερμοϋδραυλικό», η εταιρεία φροντίζει να διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων με διεθνή πιστοποιητικά και διαρκείς ποιοτικούς ελέγχους, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές της, όπως είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή της, καθώς και ο συνεχής εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της και των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί.

– Κύριε Γιώτη, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, περιγράψτε μας πώς ξεκίνησε την πορεία της η «Σωλήν ΑΒΕΕ» και τη θέση που κατέχει σήμερα στην ελληνική αγορά.

– Η εταιρεία «Σωλήν ΑΒΕΕ» ιδρύθηκε το 1986 με κύριο αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών σωλήνων πολυβουτυλενίου και σπιράλ προστασίας, ολοκληρωμένων συστημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης, καθώς και σειράς εξαρτημάτων.

Στα σχεδόν 40 χρόνια της πορείας της «Σωλήν ΑΒΕΕ», η εταιρεία κατάφερε να παράγει τη μεγαλύτερη γκάμα πλαστικών και σύνθετων σωλήνων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας να προσφέρει τους πελάτες της την ιδανική λύση για κάθε περίπτωση.

Αναπτύξαμε σημαντική εμπειρία στην παραγωγή μια μεγάλης γκάμας προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει επενδύσει σε ολοκληρωμένα συστήματα με έμφαση την ενδοδαπέδια θέρμανση υγρής και ξηρής δόμησης, καθώς και σε άλλα συστήματα με εφαρμογές στην ύδρευση και στην αποχέτευση.

Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε έργο.

– Ποιες είναι οι υποδομές της «Σωλήν ΑΒΕΕ»;

– Η «Σωλήν ΑΒΕΕ» είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με κεντρικά γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους στην Αθήνα, ενώ στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο και οι βασικοί αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι καταλαμβάνουν έκταση 18.000 τ.μ. σε μια συνολική ιδιόκτητη έκταση 33.000 τ.μ.

Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει 18 γραμμές παραγωγής, 15 ιδιόκτητα οχήματα και 3 κέντρα διανομής, ενώ το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από 80 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

– Σε ποιους τομείς της αγοράς απευθύνεστε και ποιο είναι το δίκτυο των συνεργατών σας;

– Η «Σωλήν ΑΒΕΕ» απευθύνεται σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και κλιματισμού, με ένα ευρύτατο ενεργό πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει δίκτυο πωλήσεων με εξειδικευμένους μηχανικούς πωλήσεων, οι οποίοι καλύπτουν όλη την επικράτεια. Επίσης, έχει σημαντική παρουσία και εκτός Ελλάδος με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.

– Πώς διασφαλίζετε την ποιότητα των προϊόντων σας; Τι ελέγχους πραγματοποιείτε;

– Τα προϊόντα της «Σωλήν ΑΒΕΕ» κατέχουν τα πιο έγκυρα διεθνή πιστοποιητικά –SKZ, WRAS, MPA NRW– ενώ η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το ISO 9001:2015. Από τους φορείς πιστοποίησης γίνονται έλεγχοι κάθε χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται συνεχώς η υψηλή ποιότητα.

Εκτός από τις διεθνείς πιστοποιήσεις, διαθέτουμε και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο ποιοτικού ελέγχου από το οποίο διενεργούνται καθημερινά έλεγχοι, τόσο αυτοματοποιημένοι online όσο και από τους χειριστές μας.

– Θα θέλαμε να μας περιγράψετε ένα προϊόν που παράγετε κατ’ αποκλειστικότητα: το Solidrains Systems, το οποίο διαθέτει και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πώς ακριβώς λειτουργεί, ποια είναι η χρησιμότητά του και γιατί να το επιλέξει κανείς;

– Πράγματι, το Solidrains είναι ένα επαναστατικό σύστημα αποχέτευσης μπάνιου που αποτελείται από εύκαμπτους ελικοειδείς εξωτερικά αλλά λείους εσωτερικά σωλήνες PVC καθώς και από εξαρτήματα PVC. Το σύστημα παρέχει υψηλές προδιαγραφές αντοχής και στεγανότητας για τις συνθήκες λειτουργίας ενός αποχετευτικού δικτύου οικιακών ή βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Οι σωλήνες είναι κατάλληλοι για υγρά με σύσταση λυμάτων μπάνιου. Το σύστημα Solidrains διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η «Σωλήν ΑΒΕΕ»  είναι η μοναδική εταιρεία που το παράγει. Αυτό για τον εγκαταστάτη σημαίνει:

* Γρήγορη τοποθέτηση.

* Εύκολο στοκ.

* Αξιόπιστη κατασκευή.

* Εύκολη μεταφορά.

Και μια και συζητάμε για καινοτομίες, θα ήθελα να αναφερθώ και στο σύστημα Saniflex για σύνδεση παροχής ζεστού και κρύου νερού στο μπάνιο.

Αυτό το πρωτοποριακό σύστημα περιλαμβάνει ορειχάλκινο χρωμιωμένο ταχυσύνδεσμο, ο οποίος, σε συνδυασμό με σωλήνα PEX-b ειδικής διάστασης (10×1,4) και κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, υποκαθιστά τους εύκαμπτους σωλήνες σύνδεσης ζεστού – κρύου στα μπάνια.

Το σύστημα αυτό προσφέρει ευκολία στοκ, διαχρονική αντοχή, ταχύτητα εγκατάστασης και καλή αισθητική, μια και ο σωλήνας «ντύνεται» με σπιράλ άσπρο, χρυσαφί ή ασημί. Οι ταχυσύνδεσμοι διατίθενται σε διαστάσεις 3/8″, 1/2″ και 3/4″, με αρσενικό ή θηλυκό σπείρωμα. Είναι κατάλληλο για υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, καθώς διαθέτει πλαστικό σωλήνα με πιστοποιητικό SKZ για την αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, καθώς και πιστοποιητικό WRAS για την καταλληλότητά του σε δίκτυα πόσιμου νερού.

Το σύστημα Saniflex  τοποθετείται εναλλακτικά των γνωστών σπιράλ σύνδεσης και δεν απαιτείται πλέον από τον εγκαταστάτη να κρατάει στοκ από όλες τις διαστάσεις των σπιράλ, ούτε να ξοδεύει χρόνο να μετρά πρώτα και μετά να επιστρέφει για την εγκατάσταση. Τη μεγάλη αυτή διευκόλυνση στο έργο του υδραυλικού την περιγράφουμε με 3 λέξεις: «Μετράς – Κόβεις – Συνδέεις».

– Από τα υλικά που χρησιμοποιείτε, ποιο θεωρείτε ότι είναι το ιδανικό από άποψη λειτουργικότητας και αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις;

– Η εταιρεία «Σωλήν ΑΒΕΕ», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, παράγει σωλήνες όλων των τεχνολογιών και υλικών, και συγκεκριμένα:

* Σωλήνες με την εμπορική ονομασία «Octatherm», που παράγονται από ειδικού τύπου πολυαιθυλένιο αυξημένων θερμοκρασιών.

* Σωλήνες με την εμπορική ονομασία «Retiflex», που παράγονται από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο και δικτυώνονται με τη μέθοδο των σιλανίων (PEX-b), βάσει των προδιαγραφών DIN 16892-16893, EN ISO 15875.

* Σωλήνες με την εμπορική ονομασία «Al-Pert-Sol», που είναι σύνθετοι σωλήνες που παράγονται με τη μέθοδο overlapping (επικάλυψη). H εσωτερική και η εξωτερική στρώση του σωλήνα αποτελείται από το πολυμερές PE-RT (type II), ενώ η ενδιάμεση στρώση από αλουμίνιο.

* Σωλήνες πολυβουτυλενίου (Pb) με την εμπορική ονομασία «Flexitherm».

* Σωλήνες ύδρευσης PE80/PE100 με την εμπορική ονομασία «Aquaflex».

* Σωλήνες με την εμπορική ονομασία «Solisan», που παράγονται από πολυπροπυλένιο Random type 3 (PP-R 80).

Αυτές οι τεχνολογίες σωλήνων καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υδραυλικών, γιατί η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κανένα έργο δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο· και στόχος των μηχανικών και εγκαταστατών είναι να προδιαγράφουν το πιο κατάλληλο υλικό για τη χρήση που θα καλύψει.

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια ο πολυστρωματικός σωλήνας με αλουμίνιο έχει αρχίσει να αντικαθιστά τους μεταλλικούς σωλήνες, καθώς έχει παρόμοιες μηχανικές ιδιότητες με αυτούς αλλά πολύ χαμηλότερο κόστος, ενώ παρέχει και διευκόλυνση στη δουλειά των εγκαταστατών.

Η «Σωλήν ΑΒΕΕ» συνεχίζει να επενδύει στην κατηγορία αυτή με νέες γραμμές παραγωγής, αλλά και με παραγωγή μόνωσης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα των πολυστρωματικών σωλήνων.

Όμως, όπως προανέφερα, τα έργα διαφέρουν μεταξύ τους, και γι’ αυτό το λόγο η «Σωλήν ΑΒΕΕ» διαθέτει όλες τις τεχνολογίες σωλήνων με την ίδια υψηλή ποιότητα, έτσι ώστε να παρέχει την ευελιξία στον εγκαταστάτη να επιλέξει το υλικό που χρειάζεται.

– Πώς ανταποκρίνεται η εταιρεία σας στη σύγχρονη απαίτηση για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος;

– Η «Σωλήν ΑΒΕΕ» χρησιμοποιεί μηχανές Α΄ ενεργειακής κλάσης, επενδύει συνεχώς στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες της, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Παράγει αποστάτες χρησιμοποιώντας υλικό scrap και έχει εγκαταστήσει στο εργοστάσιο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών μας.

– Η εταιρεία σας, τα τελευταία χρόνια, έχει επεκταθεί και στις εξαγωγές. Σε ποιες αγορές του εξωτερικού δραστηριοποιείστε κυρίως και πού βλέπετε περιθώρια ανόδου;

– Οι εξαγωγές αποτελούν για την «Σωλήν ΑΒΕΕ» ένα πολύ σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, με σημαντική συμμετοχή στον τζίρο της εταιρείας.

Η ζήτηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό είναι και μια απόδειξη ότι τα προϊόντα που παράγονται στα ελληνικά εργοστάσια δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα αντίστοιχα ξένα. Αυτό το γνωρίζουν πελάτες μας από τις αγορές της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά ακόμα και στη μακρινή Νότια Αμερική, περιοχή για την οποία προσβλέπουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών μας δρασηριοτήτων.

– Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι εξαγωγές στον κύκλο των εργασιών σας;

– Σήμερα, πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών της «Σωλήν ΑΒΕΕ» αφορά τις εξαγωγές. Στόχος της εταιρείας, εκτός βέβαια από τη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στην ελληνική αγορά, είναι η επέκταση των εξαγωγών και σε άλλες χώρες που προμηθεύονται σωλήνες από ευρωπαϊκά εργοστάσια.

– Εκτός από τους πλαστικούς σωλήνες, η εταιρεία σας παράγει επίσης εξαρτήματα και συστήματα ολοκληρωμένων συστημάτων θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός σε αυτό τον τομέα και πώς αντεπεξέρχεστε σε αυτόν;

– Ο ανταγωνισμός στα εξαρτήματα και στα ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πολύ έντονος. Σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από χώρες της Άπω Ανατολής, με όλα τα γνωστά θέματα τιμής προς ποιότητα, αλλά και από χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Ιταλία, οι οποίες έχουν παράδοση στην παραγωγή εξαρτημάτων.

Όσον αφορά τη «Σωλήν ΑΒΕΕ», επικεντρωνόμαστε στην παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων, τα οποία αποτελούν μια πρωτοποριακή εναλλακτική λύση για τον εγκαταστάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ