Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Δημήτρης Βαργιάμης μιλάει για τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των υδραυλικών.
Συνέντευξη στο Γιώργο Μουσλή
Λίγες μέρες πριν την ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ), ο πρόεδρός της και γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Δημήτρης Βαργιάμης μιλάει στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» για τις σημαντικότερες δράσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, στέκεται στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής και προτείνει λύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του κλάδου.
– Μετράτε κ. Βαργιάμη, ήδη 10 χρόνια στο τιμόνι της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος, και θα θέλαμε από εσάς μια συνοπτική περιγραφή των δράσεων της ΟΒΥΕ.
– Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνετε μέσω του περιοδικού να απευθυνθώ στους συναδέλφους, στους καταναλωτές και σε όλη την χώρα. Όπως σωστά αναφέρατε, βρισκόμαστε σχεδόν 10 χρόνια στο τιμόνι της ομοσπονδίας, η οποία αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα πριν αναλάβουμε. Πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο που η ομοσπονδία έχει οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια, και κυρίως έχει χτίσει ένα όραμα για τον τεχνικό κόσμο του κλάδου, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο επίτευγμα της δεκαετούς πορείας μας.
Είμαστε σίγουροι ότι από εδώ και πέρα η πορεία της θα είναι καλύτερη, γιατί έχει αποκτήσει σταθερές βάσεις και συμμετέχουμε όλοι μας στα θέματα του διοικητικού συμβουλίου.Η τελευταία τριετία ήταν ιδιαίτερη, καθώς η ομοσπονδία έκανε μια μεγάλη υπέρβαση μέσα από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποίησε, το οποίο της δίνει μια επιχειρησιακή ικανότητα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Επίσης έχουμε βάλει τις βάσεις ούτως ώστε η ομοσπονδία και ο κλάδος να αποκτήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε μέσω της εκπαίδευσης αλλά και της διά βίου μάθησης, ούτως ώστε να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να αποκτήσουμε κι εμείς μια νέα κουλτούρα στο επάγγελμά μας.
– Σε πρόσφατες δηλώσεις σας είχατε αναφέρει ότι βασικός στόχος της ομοσπονδίας είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο για αυτοαπασχολούμενους όσο και για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Με ποιους τρόπους προτίθεστε να βοηθήσετε τους επαγγελματίες του χώρου;
– Ο συνδικαλισμός έχει διαχρονικά ένα ρόλο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, ένα ρόλο με σημαντική αξία τον οποίο επικροτούμε και υπηρετούμε. Σήμερα οφείλει να έχει ως προς τα μέλη του ένα διττό ρόλο: αυτόν της συμβουλευτικής και του εκπαιδευτικού προσανατολισμού. Για να υλοποιήσουμε το στόχο αυτό, θα πρέπει να αποκτήσουμε επιχειρησιακή ικανότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως συνδικαλιστικές οντότητες.
Ας μην ξεχνάμε πως ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και δομές στις τάξεις τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε, του σκληρού ανταγωνισμού και της χαώδους κατάστασης στο χώρο της αγοράς. Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω προκειμένου να παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τα μέλη μας και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ώστε να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, δημιουργούμε ήδη δράσεις και ερ-
γαλεία προκειμένου να πάμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις.Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το εργαστήριο παρακολούθησης πρόγνωσης και αλλαγών στα επαγγέλματα, ένα εμβληματικό
έργο του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που αφορά είκοσι επαγ-γέλματα, ένα από τα οποία είναικαι ο κλάδος των υδραυλικών. Επίσης έχει ολοκληρωθεί το ε-
παγγελματικό περίγραμμα του κλάδου, ένα σημαντικό εργαλείο που αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία των εκπαιδευτικών οδηγών.
Θέλω να αναφέρω επίσης ότι μέσω του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ φτάνουμε προς το τέλος της κατάρτισης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, και θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να πραγματοποιούμε σε όλη τη χώρα σεμινάρια κοστολόγησης, για να μπορούμε να προσδιορίζουμε το κόστος των εργασιών μας και να ανταπεξέλθουμε στην αγορά εργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από
τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι δεν έχουν σωστή κοστολόγηση εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπα-ϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες από αυτές κλείνουν για αυτόν ακριβώς το λόγο.
– Η παράνομη επαγγελματική δραστηριότητα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο. Τι βήματα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;
– Κατ’ αρχήν, η παραοικονομία επηρεάζει όλη τη χώρα. Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η ομοσπονδία προτείνει, διεκδικεί αλλά δεν αποφασίζει. Προκειμένου να μειωθεί η παράτυπη επαγγελματική δραστηριότητα, με στόχο να εξαλειφθεί, απευθυνόμαστε στο καταναλωτικό κοινό για να το προστατέψουμε, διότι οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και ύδρευσης εμπεριέχουν αρκετούς κινδύνους.
Η ομοσπονδία έχει προτείνει τη θέσπιση κανονισμών στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης, αποχέτευσης και καθαρισμού δικτύου θέρμανσης. Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου που δεν έχουμε κανονισμούς για αυτές τις εγκαταστάσεις· για αυτό κι εμείς διεκδικούμε κανονισμούς για αυτές. Πρέπει επίσης να τροποποιηθεί ο τεχνικός κανονισμός εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις και έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για αυτά τα ζητήματα. Πάγιο αίτημά μας, ανεξαρτήτως κυβερνητικής αρχής, είναι και θέσπιση εκλεκτικών μηχανισμών ανά περιφερειακή ενότητα μέσα από τα επιμελητήρια.
Το φαινόμενο της παράνομης δραστηριότητας θα πρέπει να σταματήσει, διότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και ένα επικίνδυνο σύστημα για τον τομέα της δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας. Ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη της αδήλωτης επιχειρηματικής δρα στηριότητας είναι η διαχείριση και αξιοποίηση των μητρώων των τεχνικών επαγγελμάτων,που παρότι έχει θεσπιστεί μέσω του νόμου 3982/2011 δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.
Πρόκειται για μητρώα τεχνικών επαγγελμάτων τα οποία θα λειτουργούν ως προστασία των επαγγελμάτων, αλλά εμείς έχουμε να προτείνουμε κάτι διαφορετικό: Με τα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν, μπορούν τα μητρώα να λειτουργήσουν μέσα από τα επιμελητήρια, με τη συνδρομή των κλαδικών οργανώσεων. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει έναρξη άσκησης επαγγέλματος (το οποίο είναι αδειοδοτούμενο) στην Εφορία. Κανένας νόμος όμως δεν υποχρεώνει αυτούς που εργάζονται, να καταθέτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μια υπηρεσία τις άδειες που απαιτεί ο νόμος.
Το επάγγελμα του υδραυλικού είναι ρυθμιζόμενο· άρα αυτοί που το ασκούν, οφείλουν να έχουν άδειες. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα πάμε σε οργανωμένα επαγγέλματα, που σημαίνει οργανωμένη κοινωνία και κατ’ επέκταση οργανωμένη χώρα. Αυτά ισχύουν εδώ και 10ετίες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Όταν υπάρξει αυτή η οργάνωση, θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα με τα νέα παιδιά που δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα, ανοίγει ο δρόμος της παράτυπης εργασίας.
– Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ομοσπονδίας. Ποιες είναι οι τελευταίες θεσμικές εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν;
– Κατ’ αρχάς θα συζητηθούν ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός, το πρόγραμμα δράσεων κλπ. Σε αυτές τις συνελεύσεις προσπαθούμε να κατανοήσουμε και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται στην περιφέρεια.
Ωστόσο αυτό δεν γίνεται μόνο μέσα από τη γενική συνέλευση· κατά τη διάρκεια της θητείας μας έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα δύο φορές. Έχουμε καταγράψει τα προβλήματα, και πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, και θα μπορέσουμε να βγάλουμε νέες προτάσεις μέσα από νέες ιδέες και αντιλήψεις, για να βοηθήσουμε τον κλάδο που διαχειρίζεται το νερό, την ενέργεια και τα λύματα.
Στη γενική συνέλευση θα υπάρχουν και πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες θα ενημερώσουν τους συναδέλφους για νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για τα νέα προϊόντα. Κάτι που καταφέραμε να πετύχουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι φέραμε κοντά τις επιχειρήσεις παραγωγής με τις επιχειρήσεις που μας παρέχουν τα προϊόντα. Οι επιχειρήσεις είναι κομμάτι του κλάδου και θέλουμε τα προϊόντα τους. Η πορεία μας είναι κοινή και στον τομέα της ενημέρωσης γύρω από τις νέες τεχνολογίες. Οι επιχειρήσεις έχουν συμβάλει αρκετά, καθώς μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια μάς βοήθησαν να μεταφέρουμε γνώση στους συναδέλφους μας.
– Ποιο είναι το όραμά σας και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σε περίπτωση που επανεκλεγείτε;
– Το προσωπικό όραμα είναι ενσωματωμένο στο όραμα αυτή της διοίκησης που φτάνει στο τέλος της θητείας της. Βρισκόμαστε στην εποχής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και οφείλουμε στη νέα αυτή τριετία να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες, τόσο στις διαδικασίες της ομοσπονδίας όσο και στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.
Ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη τριετία να επικεντρωθούμε σε δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, και νομίζω ότι έχουμε τις γνώσεις και υπάρχει ένα θετικό κλίμα από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προκειμένου να πάμε προς ένα ποιοτικότερο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω ότι ο μόνος υπουργός που κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση –στην οποία συμμετείχα και εγώ ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ– για να δούμε το θέμα της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ήταν ο κ. Πιερρακάκης. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής διαχείρισης της υπεύθυνης δήλωσης καλής εκτέλεσης.
Είναι κάτι που θα δώσει μια άλλη διάσταση και άλλο περιεχόμενο στο επάγγελμά μας, προστατεύοντας τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Και βέβαια στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο οργανωμένο επάγγελμα μέσα σε μια υπεύθυνη κοινωνία, με εγκαταστάσεις ασφαλέστερες και ποιοτικότερες. Πλέον έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη βούληση να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε νομοθετικές αλλαγές στο επάγγελμά μας, εάν υπάρξει φυσικά και βούληση από την πλευρά της πολιτείας.
Εμείς έχουμε προχωρήσει σε διαδικασίες ηλεκτρονικής κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης καλής εκτέλεσης, και αναφέρω το παράδειγμα του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης (ΣΕΥΘ), του οποίου είμαι μέλος. Κάθε εγκατάσταση θα πρέπει να καταγράφεται, και θα πρέπει να υποχρεώνεται αυτός που την πραγματοποιεί να στέλνει ηλεκτρονικά στοιχεία για να αντιμετωπιστεί η παράνομη εργασία.
Πρέπει να βοηθήσουμε την πολιτεία να αποκτήσει πόρους για να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οικονομικά της ελληνικής πολιτείας. Το θέλει ο κλάδος και εμείς. Σκοπός είναι να κατοχυρώσει νομοθετικά η πολιτεία τέτοιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να μειώσουμε την παράτυπη επαγγελματική δραστηριότητα και να την εξαλείψουμε στο τέλος.