Τα ηλιακά θερμικά συστήματα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια. Η σωστή εγκατάσταση και η τακτική παρακολούθηση και συντήρηση των ηλιακών συστημάτων συμβάλλουν στη βέλτιστη απόδοσή τους.
Από το τεχνικό τμήμα της Thermic*
Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να εγκαθίστανται σε ταράτσες μονοκατοικιών και πολυκατοικιών, καθώς και σε στέγες είτε επίπεδες είτε κεκλιμένες. Πριν την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτείται στατικός έλεγχος της επιφάνειας όπου θα τοποθετηθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντέχει το βάρος του συστήματος.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί είναι αρκετές, με σημαντικότερη τη δυσκολία πρόσβασης, καθώς συνήθως δεν φτάνει ο ανελκυστήρας στην ταράτσα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι σκάλες είναι στενές.
Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε κεραμοσκεπή γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε ταράτσα, με τη διαφορά ότι απαιτείται αφαίρεση μερικών κεραμιδιών προκειμένου να βρεθεί δοκάρι στήριξης, ενώ παράλληλα πρέπει να ελέγχεται συνολικά η αντοχή της κεραμοσκεπής.
Επίπεδες στέγες
Ειδικά στις επίπεδες στέγες υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η απουσία φυσικού συστήματος αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συγκέντρωση νερού που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές και να προκαλέσει βλάβη στην ακεραιότητα της οροφής.
Επιπλέον, στην επίπεδη οροφή θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι τα πάνελ στερεώνονται σωστά και στην κατάλληλη γωνία, καθώς και να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο άνεμος. Για το λόγο αυτό απαιτείται να γίνει σωστή τοποθέτηση και ισχυρή στερέωση, για αποφυγή ζημιών και μακρά διάρκεια λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Συντήρηση
Για κάθε σύστημα παραγωγής ενέργειας απαιτείται παρακολούθηση και συντήρηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντοχή του στο χρόνο και η μέγιστη απόδοσή του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ηλιακών θερμικών συστημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα συγκεκριμένα συστήματα είναι αναξιόπιστα. Η εποπτεία, η αναγνώριση και η παρέμβαση είναι στην πραγματικότητα ένας κανόνας που πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα ενεργειακά συστήματα.
Από την άλλη πλευρά, τυχόν χαμηλή απόδοση των ηλιακών συστημάτων οφείλεται συνήθως σε τεχνολογικές αδυναμίες, στην παράλειψη των εργασιών συντήρησης ή σε λανθασμένη επιλογή ορισμένων παραδοσιακών υδραυλικών εξαρτημάτων. Αυτό, ωστόσο, δεν γίνεται αντιληπτό από το χρήστη, και οδηγεί στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι το ηλιακό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.
Για τον παραπάνω λόγο θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι και τακτική επιθεώρηση από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ θα ήταν σκόπιμο η οποιαδήποτε συντήρηση να συμφωνείται ήδη κατά την παράδοση του συστήματος.
Καλό θα ήταν να διενεργείται ένας πρώτος έλεγχος 6 μήνες μετά την αρχική εγκατάσταση, καθώς και εξειδικευμένος έλεγχος μία φορά το χρόνο. Γενικότερα, για τη σωστή λειτουργία των ηλιακών συστημάτων απαιτούνται πολυάριθμοι έλεγχοι.
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»
Το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» ήρθε με σκοπό να δώσει σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά και να συμβάλει στην πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Να σημειωθεί πως στην πρώτη φάση του προγράμματος αντικαταστάθηκαν συνολικά 68.000 παλαιοί ενεργοβόροι θερμοσίφωνες από ηλιακούς.
Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, και με την αντικατάστασή του από ηλιοθερμικό σύστημα, μπορεί να ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό το μέσο ενεργειακό κόστος κάθε ελληνικού νοικοκυριού που θα προβεί σε κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, όταν για την παραγωγή ζεστού νερού αξιοποιείται το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, επιτυγχάνεται:
- Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Περιορισμός της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
- Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.