Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΦίλιππος Μπούφης - 30 χρόνια Grundfos Hellas: «Παραμείναμε πιστοί στον σκοπό μας...

Φίλιππος Μπούφης – 30 χρόνια Grundfos Hellas: «Παραμείναμε πιστοί στον σκοπό μας να πρωτοπορήσουμε παγκοσμίως σε λύσεις για το νερό και το κλίμα»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων παρουσίας στην ελληνική αγορά, ο διευθυντής service της Grunfos Hellaς κ. Φίλιππος Μπούφης μας μιλά για τη συναρπαστική διαδρομή της παγκόσμιας εταιρείας αντλιών και τις βασικές αρχές της. Το νέο brand end-line «Δυνατότητα σε κάθε σταγόνα» και το μότο «Υποσχόμαστε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να προάγουμε τη ροή του νερού» είναι ίσως ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό της φιλοσοφίας της Grundfos.

Συνέντευξη στη Ράνια Μπιτζιλέκη (έντυπο τεύχος Απριλίου 2023)

Αν και είναι μια πολυεθνική εταιρεία, μέσω των τοπικών θυγατρικών καταφέρνει να προσφέρει λύσεις στην κοινωνία σε θέματα νερού και εξοικονόμησης ενέργειας, προσαρμοζόμενη στις ιδιαίτερες τοπικές απαιτήσεις και νοοτροπίες. Με έμφαση στη βιωσιμότητα και στις εποικοδομητικές συνεργασίες και με επίκεντρο τον άνθρωπο, η Grundfos έχει ταυτιστεί με τις έννοιες της αξιοπιστίας, της κατάρτισης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας.

Ο κ. Φίλιππος Μπούφης, βασικό στέλεχος της ελληνικής θυγατρικής από το 2002, βίωσε από «πρώτο χέρι» την εξέλιξή της και μας παρουσιάζει την ιστορία της. Μας μιλά για τις χρονιές-ορόσημα, αλλά και για τις νέες τάσεις και τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν στα επόμενα χρόνια.

– Κύριε Μπούφη, η Grundfos συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχτηκε στο πέρασμα των χρόνων;

– Όλα άρχισαν το 1945 στο Bjerringbro της Δανίας, από το υπόγειο μηχανουργείο στο σπίτι του ιδρυτή Poul Due Jensen, ο οποίος έλαβε μια παραγγελία για ένα μικρό αυτόματο εργοστάσιο ύδρευσης. Καθώς δεν μπορούσε να βρει μια ηλεκτρική αντλία ικανοποιητικής ποιότητας, αποφάσισε να αναπτύξει μία ο ίδιος. Ήταν η αρχή της δημιουργίας μίας εταιρείας που σύντομα κατάφερε να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα και να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.

Η Grundfos Ελλάς ιδρύθηκε το 1993. Την τρέχουσα χρονιά γιορτάζουμε τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων έχουμε καταφέρει να χτίσουμε ισχυρές σχέσεις με τους συνεργάτες μας, κάτι που μας έχει δώσει την ευκαιρία να έχουμε ηγετική θέση και να καθορίζουμε τις τάσεις που δημιουργούνται στον τομέα του νερού και της εξοικονόμησης ενέργειας.

– Ποια είναι τα βασικά αντικείμενα της δραστηριότητάς σας σήμερα και ποιο κρίνετε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σας;

– Υπάρχουν τέσσερα διακριτά τμήματα: α) του Οικιακού Τομέα (Domestic Building Services), β) του Εμπορικού Κτιρίου (Commercial Building Services), γ) της Βιομηχανία (Industry) και δ) των Επαγγελματικών Εφαρμογών (Water Utility). Ένα πέμπτο τμήμα, το Service & Solutions, έρχεται να καλύψει όλα τα προαναφερόμενα σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων ή προσφοράς βέλτιστων λύσεων.

– Ποια θα λέγατε ότι είναι τα ορόσημα που καθόρισαν την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας;

– Σίγουρα στα 30 χρόνια λειτουργίας μας υπάρχουν πολλά αξιοσημείωτα επιτεύγματα, χάρη στην προσπάθεια των συνεργατών μας. Αν θα πρέπει να επιλέξω, θα ανέφερα τη δημιουργία των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών μας το 2001. Χρονιά-ορόσημο αποτελεί και το 2019, όταν για πρώτη φορά καταφέραμε να βρεθούμε στην πρώτη θέση από άποψη κύκλου εργασιών. Γίναμε έτσι η μεγαλύτερη εταιρεία αντλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μία θέση που μέχρι σήμερα όχι μόνο διατηρούμε αλλά και την έχουμε ισχυροποιήσει. Για αυτό το λόγο νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι και ευγνώμονες προς όλους όσους μας στηρίζουν και μας τιμούν με τη συνεργασία τους.

– Σε ποιους απευθύνονται τα προϊόντα της Grundfos;

– Ξεκάθαρα σε όλη την κοινωνία, ώστε να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι παροχή καθαρού νερού, απομάκρυνση των ακαθάρτων και λυμάτων, θερμική άνεση το χειμώνα και κλιματισμό καλοκαίρι.

Απευθύνονται στους εγκαταστάτες υδραυλικούς που καλούνται να υλοποιήσουν τα προαναφερθέντα έργα, σε εργολάβους, τεχνικές εταιρείες και κάθε μεγέθους ξενοδοχεία, σε βιομηχανίες και δήμους, σε χονδρεμπόρους, σε καταστήματα και σε κάθε περίπτωση που αναζητείται λύση στον τομέα του νερού και της εξοικονόμησης ενέργειας.

– Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις σας με τους συνεργάτες και με τους πελάτες σας;

– Οι βασικές αρχές της Grundfos συνοψίζονται στις εξής:

* Βιωσιμότητα: Η Grundfos οργανώνει τις δραστηριότητές της με υπεύθυνο και ολοένα πιο βιώσιμο τρόπο. Κατασκευάζουμε προϊόντα και λύσεις που βοηθούν τους πελάτες μας να εξοικονομούν φυσικούς πόρους και να μειώνουν τις κλιματικές επιπτώσεις, και παίζουμε ενεργό ρόλο στην κοινωνία γύρω μας. Η Grundfos είναι μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, και γι’ αυτό φροντίζουμε τους συνανθρώπους μας και ειδικά αυτούς με ειδικές ανάγκες.

* Ανοιχτή και αξιόπιστη επικοινωνία: Στην Grundfos κάνουμε ό,τι λέμε και λέμε αυτό που κάνουμε. Η επικοινωνία μας είναι ανοιχτή και ειλικρινής μεταξύ μας και με τον κόσμο γύρω μας. Βάζουμε τα γεγονότα στο τραπέζι, ακόμα κι όταν αυτό δεν είναι ευχάριστο.

* Επικέντρωση στον άνθρωπο: Η Grundfos είναι οι άνθρωποί μας, οι οποίοι έχουν πάθος και δυνατότητες, διαθέτουν τη δύναμη να επηρεάσουν και πρέπει να απολαμβάνουν σεβασμό και εκτίμηση.

* Ανεξαρτησία: Βασικός μέτοχος της Grundfos –τώρα και στο μέλλον– είναι το Ίδρυμα Poul Due Jensen. Το κέρδος είναι ένα μέσο για την ανάπτυξη κι όχι ένας στόχος από μόνος του. Με αυτή την αρχή εξασφαλίζουμε μια υγιή οικονομική βάση ανά πάσα στιγμή.

* Συνεργασία: Η Grundfos δημιουργεί αξία μέσω στενών σχέσεων με πελάτες, προμηθευτές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είμαστε μια πολυεθνική εταιρεία που βασίζεται στην τοπική επιχειρηματικότητα, πιστεύοντας ότι η διαφορετικότητα οδηγεί την καινοτομία και την ανάπτυξη.

* Ακατάπαυστη φιλοδοξία: Στην Grundfos δεν σταματάμε ποτέ να προκαλούμε τον εαυτό μας για να δημιουργήσουμε καλύτερες λύσεις πιο γρήγορα. Είμαστε υπερήφανοι για την παροχή κορυφαίας ποιότητας σε ό,τι κάνουμε, είμαστε ηγέτες στο χώρο μας και καινοτομούμε για το μέλλον.

– Κατά πόσο επηρέασε η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση τη δραστηριότητά σας;

– Προφανώς από το Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με την Covid-19 και ακολούθησε η ενεργειακή κρίση, επικράτησαν ειδικές συνθήκες που μας προβλημάτισαν και μας δυσκόλεψαν, όπως άλλωστε έγινε συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Όμως στην Grundfos πιστεύουμε πάντα ότι σε δύσκολες περιπτώσεις βρίσκονται και οι αντίστοιχες ευκαιρίες. Αυτό που πράξαμε από την πρώτη στιγμή ήταν να ενεργήσουμε σε δύο βασικούς άξονες:

α) Να προστατέψουμε τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων μας, συναδέλφων και συνεργατών.

β) Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας εστιάζοντας στον τομέα του νερού και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Στην ουσία παραμείναμε πιστοί στο σκοπό μας, ο οποίος είναι να πρωτοπορούμε σε λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις για το νερό και το κλίμα και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Αυτός ο σκοπός υποστηρίζεται από τις εταιρικές μας αρχές και αξίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

– Διαπιστώσατε αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες το φετινό χειμώνα; Ποια προϊόντα κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον των πελατών σας;

– Δεν μπορώ να πω ότι είδαμε κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές. Το νερό είναι ένα αγαθό αναγκαίο. Επομένως, οι προϊοντικές λύσεις που διαθέτουμε είναι αναγκαίες και τις περισσότερες φορές επιτακτικές.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για κάποια διαφοροποίηση είναι ότι πλέον η εξοικονόμηση ενέργειας και ο τρόπος που μπορεί αυτή να επιτευχθεί έχουν μπει πολύ δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεών μας. Όλοι πλέον είναι πολύ πιο δεκτικοί στη νέα τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει τα παραπάνω, αφού με την ενεργειακή κρίση έγινε κατανοητό ότι η ενέργεια και γενικά οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

– Ποιες προϋποθέσεις έχει θέσει η Grundfos ως προς τον τομέα της βιωσιμότητας;

– Οι τέσσερις προϋποθέσεις – φιλοδοξίες μας που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητά μας ως προς τους τομείς στους οποίους θέλουμε να ηγηθούμε είναι οι εξής:

α) Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω εξυπνότερης και αποδοτικότερης τεχνολογίας αντλιών.

β) Εξοικονόμηση νερού μέσω της ανάπτυξης λύσεων αποδοτικής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης νερού.

γ) Ενσωμάτωση κυκλικών επιχειρηματικών αρχών σε όλη την εταιρεία μας.

δ) Παροχή πρόσβασης στο νερό σε άτομα που έχουν ανάγκη.

– Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πλέον «πράσινη» λύση θέρμανσης και ενέργειας που θα επικρατήσει στο μέλλον, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος;

– Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές είναι οι αντλίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, οι αρχές βιωσιμότητας και η επικέντρωση στο κοινό καλό της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά πώς επιχειρούμε και ποιες είναι οι επιπτώσεις όχι μόνο στη «γειτονιά» μας αλλά σε όλο τον πλανήτη. Η παγκοσμιοποίηση μάς έχει δείξει ότι πλέον ο πλανήτης είναι πολύ μικρός και οι πόροι πεπερασμένοι. Το περιβάλλον χρειάζεται την υποστήριξή μας, γιατί όλοι εμείς ζούμε σε αυτό.

– Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν στα επόμενα χρόνια;

– Σχετικά με τα αντλητικά συστήματα, θα δούμε επικέντρωση στην υψηλή ενεργειακή απόδοση και σε «έξυπνα» συστήματα που θα ρυθμίζουν την απόδοσή τους ανάλογα με τη ζήτηση. Θα δούμε επίσης συστήματα κινούμενα από τον ήλιο και τον άνεμο, συστήματα ανάκτησης ενέργειας και συστήματα επικοινωνίας με άλλα συστήματα, και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της διαβίωσης του τελικού χρήστη.

– Ποια είναι η προσωπική σας εξέλιξη μέσα στην εταιρεία;

– Ξεκίνησα τη συνεργασία μου με τη Grundfos το Σεπτέμβριο του 2002 ως μηχανικός πωλήσεων. Ήταν η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού που ακόμη συνεχίζεται. Ήταν χαρά μου να εργαστώ στους τέσσερις τομείς που προανέφερα, κερδίζοντας γνώση και χτίζοντας δυνατές σχέσεις με συναδέλφους και συνεργάτες.

Στην πάροδο του χρόνου βρέθηκα σε διάφορες θέσεις, όπως είναι αυτές των Sales Coordinator, Area Sales Manager και Sales Manager, ενώ το 2012 ανέλαβα τη διεύθυνση του Service, εν μέσω πλήθους οργανωτικών αλλαγών και φυσικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα μας για αρκετά χρόνια.

Η αποστολή ήταν αρκετά απαιτητική, αφού έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών – πελατών μας. Χρησιμοποιώ τον α’ πληθυντικό γιατί πρέπει να τονίσω ότι τέτοιες προσπάθειες μπορούν να είναι επιτυχείς μόνο με ομαδική εργασία. Και αυτό έγινε δημιουργώντας μία τεχνική ομάδα που αυτή τη στιγμή μάς κάνει υπερήφανους και δημιουργεί πιστούς και ευχαριστημένους συνεργάτες και τελικούς χρήστες, γιατί προσφέρει τη βέλτιστη λύση για κάθε πρόβλημα και κάθε ανάγκη.

Και φυσικά δε σταματάμε εδώ. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε την τεχνική μας κατάρτιση και την επικοινωνία. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη των ανθρώπων με την εκπαίδευση και ανάληψη πρωτοβουλιών, προσηλωμένοι στην ασφάλεια, στην υγιεινή καθώς και στην ψυχική υγεία.

– Τι σχεδιάζετε για τα επόμενα χρόνια και σε ποιον τομέα θα δώσει έμφαση η εταιρεία;

– Μέσω της ροής του νερού, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας αγγίζουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε μέρα. Επιχειρούμε καθημερινά με θεμέλιο τα λόγια του ιδρυτή μας Poul Due Jensen «Ο κόσμος είναι γεμάτος από προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν με το καλύτερο αποτέλεσμα».

Έτσι το νέο μας brand end-line “Possibility in every drop”, δηλαδή «Δυνατότητα σε κάθε σταγόνα», καθώς και η δέσμευσή μας «να σεβόμαστε, να  προστατεύουμε και να προάγουμε τη ροή του νερού», δίνουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα σχετικά με την ερώτησή σας.

Για εμάς στην Grundfos δεν υπάρχει μία μαγική λύση, ούτε ένα έξυπνο κόλπο που θα μας δώσει μεγαλύτερο κέρδος.

Εφαρμόζουμε τις αξίες μας και εργαζόμαστε προσηλωμένοι στο σκοπό μας, χτίζοντας σχέσεις με τους συνεργάτες και συναδέλφους μας. Όλα αυτά μαζί, μας επιτρέπουν να προχωρούμε και να εξελισσόμαστε, να βρίσκουμε νέες λύσεις και να συμβάλλουμε σε μία καλύτερη κοινωνία και ένα βιώσιμο περιβάλλον. Πιστεύω ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα που μπορούμε να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ