Κωνσταντίνος Φωσκόπουλος: «Η εταιρεία μεγαλώνει προοδευτικά, με μακροχρόνιες συνεργασίες, ικανοποιημένους πελάτες και επιτυχημένα έργα».

Στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «aquatherm Ελλάς» κ. Κωνσταντίνος Φωσκόπουλος, αναφέροντας τους σταθμούς της μακράς πορείας της εταιρείας, από την εποχή που παρήγαγε σωλήνες πολυπροπυλενίου στην Ελλάδα έως και σήμερα που διαθέτει σύγχρονες μηχανές παραγωγής σωλήνων και τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικές μηχανές παραγωγής εξαρτημάτων. Μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι η επιτυχία της δεν οφείλεται μόνο στην άμετρη και συνεχή προσπάθεια, αλλά και στην τήρηση των αυστηρών τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών ασφαλείας.

– Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας της από τότε έως σήμερα;

– Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πατέρα μου Βασίλειο Φωσκόπουλο το 1986, και η μετέπειτα πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση των σωλήνων πολυπροπυλενίου στην Ελλάδα, καθώς και με το εύρος των εφαρμογών που πλέον καλύπτει.
Οι σταθμοί της μακράς πορείας ήταν τα τεχνολογικά άλματα, όπως η κατασκευή σωλήνων ενισχυμένων με αλουμίνιο (stabi) το 1990, σωλήνων με υαλονήματα (faser) το 1998, καθώς και σωλήνων για τα δίκτυα πυρόσβεσης (red pipe) το 2000.
Άλλοι τεχνολογικοί σταθμοί ήταν οι προμονωμένοι σωλήνες κατά ΕΝ 253 (aquatherm ti) το 2004, το σύστημα επιτοίχιας θέρμανσης – δροσισμού (black system) το 2005, το τμήμα μεγάλων προκατασκευών μέχρι Φ630 (prefabrication) το 2008, οι σωλήνες με φραγή οξυγόνου για την προστασία των δικτύων θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού και ψύξης (blue pipe OT) το 2012, η ανωτέρων αντοχών πρώτη ύλη fusiolen RP το 2015, καθώς και το καινοτόμο σύστημα σύνδεσης σωλήνων πολυπροπυλενίου μεγάλων διατομών με τη χρήση ειδικών εξαρτημάτων push-fit χωρίς θερμική αυτοσυγκόληση, το 2020.

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία της εταιρείας;

– Η «aquatherm Ελλάς ABEE» είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος της παγκοσμίου φήμης μητρικής βιομηχανίας «aquatherm GmbH», η οποία δραστηριοποιείται επιτυχώς επί σειρά ετών στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας συστημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και πυρόσβεσης.
Η «aquatherm GmbH» κατέχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που οφείλεται στην άμετρη και εργώδη προσπάθεια, στην επαγγελματική καταξίωση, και στην έννομη και ηθική συμπεριφορά των στελεχών της.
Είναι γνωστό στο χώρο μας ότι όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα μας είναι ανθεκτικά απέναντι στην καταπόνηση του χρόνου και της χρήσης, λόγω της τήρησης αυστηρών τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών ασφαλείας, με πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης, διαπιστευμένους σε αντίστοιχους τομείς δραστηριότητας.
Η εταιρεία μας είναι αποκλειστικός εισαγωγέας για όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, και η στρατηγική της είναι προσανατολισμένη σε μακροχρόνιους στόχους. Αυτό απαιτεί ποιότητα και συνέπεια σε υλικά και υπηρεσίες, επιμονή στη τεχνική νομιμότητα και επαγγελματισμό. Τα παραπάνω είναι τα προαπαιτούμενα για τη θεμελίωση και ανάπτυξη σταθερών συνεργασιών με επαγγελματίες και οργανισμούς που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης.

– Ποιες ήταν εκείνες οι προϋποθέσεις που οδήγησαν σε αυτή την αντιπροσώπευση, και ποιες είναι οι απαιτήσεις που πρέπει να πληροίτε από την πλευρά σας ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος μιας εταιρείας με παγκόσμια εμβέλεια;

– Πριν την αποκλειστική αντιπροσώπευση, ο πατέρας μου Βασίλειος Φωσκόπουλος διατηρούσε μελετητικό γραφείο στην Φραγκφούρτη, κι εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σύστημα «aquatherm». Με την ιδιότητά του ως μηχανολόγος μηχανικός αντιλήφθηκε αμέσως τα τεχνικά προτερήματα του συστήματος και αποφάσισε να αφιερώσει την μετέπειτα επαγγελματική του καριέρα στην «aquatherm GmbH», μετακομίζοντας στην Ελλάδα, ώστε να εισαγάγει για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας τα καινοτόμα συστήματα της εταιρείας.
Όσον αφορά έμενα, γαλουχήθηκα και ταυτίστηκα με μια εταιρεία που είναι συνώνυμη με την ποιότητα και την καινοτομία, και η οποία παρόλο που εκτείνεται στον κόσμο, καταφέρνει να είναι μια πραγματική οικογένεια, στην οποία υπάρχει διάχυτη η ίδια ενέργεια και το ίδιο πάθος για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των προϊόντων της.

– Ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σημεία της «aquatherm Ελλάς ABEE» που διαφοροποιούν τα προϊόντα της σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα άλλων εταιρειών;

– Η «aquatherm GmbH» προμηθεύεται την πρώτη ύλη της με την καλύτερη σταθεροποίηση από τα κορυφαία πετροχημικά εργοστάσια της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, λόγω της μακροχρόνιας έρευνας και εμπειρίας 46 ετών, και δεδομένου ότι διαθέτει στο εργαστήριό της δείγματα πολλαπλών γενεών σωληνώσεων που έχει παράξει σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα σε δοκιμές πίεσης και θερμοκρασίας και με παρουσία επιθετικών χημικών, γνωρίζει όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή των σωλήνων πολυπροπυλενίου. Έτσι, με προσθήκες ειδικών σταθεροποιητών (π.χ. heat stabilizers, metal deactivators) παράγει τη δική της πρώτη ύλη «fusiolen PP-RP», με ανώτερη αντοχή σε καταπονήσεις.
Επιπλέον, στο νέο και υπερσύγχρονο εργοστάσιό της «aquatherm Züro» στο Attendorn Γερμανίας, διαθέτει τις πιο σύγχρονες μηχανές παραγωγής σωλήνων (extruder νέας τεχνολογίας), καθώς και τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικές μηχανές παραγωγής εξαρτημάτων διατομών από Φ20 έως Φ630mm.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η «aquatherm GmbH» διαθέτει το δικό της αυτόνομο εργοστάσιο στο Ennest Γερμανία, όπου κατασκευάζονται όλα τα μεταλλικά τμήματα των πλαστικών – ορειχάλκινων και πλαστικών – ανοξείδωτων εξαρτημάτων, σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρ, με ειδική πιστοποίηση κατά της διάβρωσης από το εξειδικευμένο ινστιτούτο USL και χωρίς να φέρουν βαρέα μέταλλα.

Το προϊόν «aquatherm black system» κέρδισε το «Plus X Award», ένα από τα σημαντικότερα βραβεία καινοτομίας. Πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε με το αποτέλεσμα και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στη διάκριση;

– Είμαστε ικανοποιημένοι που αυτό το σημαντικό βραβείο –που αποτελεί ξεχωριστή διάκριση– επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές ιδιότητες της θερμικής άνεσης, της υψηλής απόδοσης και ταυτόχρονα της σημαντικά μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης.

– Ποιο είναι το όραμα του ομίλου και ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας στην ελληνική αγορά;

– Το όραμα της εταιρείας είναι η συνεχής βελτίωση της προσφοράς στην τεχνολογία και η δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών υλικών και υπηρεσιών, σύμφωνα πάντοτε με την τεχνική νομιμότητα, με αυστηρές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Και απώτερος σκοπός είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του συνόλου των επαγγελματιών υδραυλικών της χώρας. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η εταιρεία μεγαλώνει προοδευτικά, με μακροχρόνιες συνεργασίες, ικανοποιημένους πελάτες και επιτυχημένα έργα.

Ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και πώς καταφέρατε να τις ξεπεράσετε;

– Για λόγους αυξημένης ασφάλειας, η εταιρεία προσαρμόστηκε άμεσα με τους κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό. Οι συναντήσεις μεταφέρθηκαν σε ψηφιακό επίπεδο και εφαρμόστηκε τηλεργασία όπου ήταν δυνατό. Η επιτυχία ήταν ότι ενώ τηρήσαμε τα μέτρα, δεν επηρεάστηκε το παραγωγικό και εμπορικό τμήμα της εταιρείας, καθώς ήταν πλήρως λειτουργικό, χωρίς καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών.

– Θεωρείτε ότι θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της αγοράς το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των μεμονωμένων κατοικιών και των κοινόχρηστων χώρων τους;

– Η τόνωση της αγοράς, με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας είναι μια επένδυση προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι ένας τομέας με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.

– Ποια είναι τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τις εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις;

– O κλάδος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις κτιριακές και ενεργειακές επενδύσεις, οπότε αποτελεί πρόβλημα κάθε παράγοντας που δρα ανασταλτικά σε αυτές. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί η απαξίωση των κατασκευών και της τεχνικής ορθότητας, από την οποία ζημιώνεται η ποιότητα, και –αναπόφευκτα– ο τελικός πελάτης.


– Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για το εγγύς μέλλον και πώς προβλέπετε ότι θα είναι η πορεία της εταιρείας το αμέσως επόμενο διάστημα;

– Με τις νέες καινοτομίες που παρουσίασε η «aquatherm» το 2020, με τις νέες συνεργασίες και τις προσθήκες στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με τη φετινή διευρυμένη λίστα επιτυχημένων έργων, μπορώ να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα.
Η «συνταγή», αν και «παλιά», είναι πετυχημένη: Ανάπτυξη και πρόοδος μέσω καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης με τον τεχνικό κόσμο, με καινοτομία, τεχνική ορθότητα και ποιότητα, τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε υλικά.

Ελέγξτε επίσης

Αλέξανδρος Πικιός: «Προτεραιότητα της Heatovent Hellas είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι νέες τεχνολογίες»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θ», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Heatovent Hellas κ. …

Τα Περιοδικά μας