Λευτέρης Φωτόπουλος: “Η Calda Energy είναι οι άνθρωποί της”

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Calda Energy και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) κ. Λευτέρης Φωτόπουλος αναφέρεται στους παράγοντες που έχουν συντελέσει στην επιτυχημένη πορεία της Calda Energy. Παράλληλα, μιλά για τα επιδοτούμενα ενεργειακά προγράμματα που θεωρεί ότι θα επιφέρουν ένα κλίμα ανάκαμψης και αναπτέρωσης της αγοράς.

– Ποια πιστεύετε ότι είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την εταιρεία σας να πρωταγωνιστεί στο χώρο; Είναι αποτέλεσμα ενός οργανωμένου επιχειρηματικού σχεδίου που ακολουθεί η εταιρεία ή είναι ζήτημα ενός κλίματος εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια μεταξύ των πελατών σας;

– Δεν θα μετρούσαμε 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας –μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον– εάν δεν εφαρμόζαμε ένα καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Όμως στην Calda Energy δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Αγωνιζόμαστε διαρκώς, με αμετάβλητη αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουμε, ακολουθώντας πιστά το όραμά μας που δεν είναι άλλο από την ταύτιση του ονόματός μας με την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας.

Έχουμε παγιώσει ένα άψογο κλίμα εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας, που βασίζεται στην αυθεντική επικοινωνία, στις κοινές αξίες και στην ουσιαστική συνεργασία. Προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την τεχνογνωσία μας και σκεφτόμαστε συνεργατικά, αναζητώντας δημιουργικές λύσεις με στόχο το κοινό όφελος. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ισχυρό μείγμα που μας διαφοροποιεί στην αγορά.

– Ποιες είναι οι κατηγορίες των προϊόντων που διαθέτει η εταιρεία στην αγορά;

– Οι τρεις βασικοί προϊοντικοί πυλώνες της Calda Energy είναι ο κλιματισμός, η θέρμανση – δροσισμός επιφανειών και το αέριο. Στον κλιματισμό, μέσω της συνεργασίας μας με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην Ευρώπη, την Aermec, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά από fan coil, αερόψυκτες και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, καθώς και μονάδες ανάκτησης θερμότητας και επεξεργασίας αέρα, καλύπτοντας από τη μικρότερη οικιακή έως και την μεγαλύτερη εμπορική και βιομηχανική εφαρμογή.

Στον τομέα της θέρμανσης – δροσισμού επιφανειών, η εταιρεία διαθέτει συμβατικά συστήματα θέρμανσης δαπέδου του γερμανικού οίκου DIA NORM, καθώς και συστήματα ξηράς δόμησης χαμηλού προφίλ του αυστριακού οίκου Variotherm για δάπεδο, τοίχο και οροφή.

Όσον αφορά το αέριο η εταιρεία μας, όντας ο παλιότερος και πιο παραδοσιακός συνεργάτης της Bosch στην ελληνική αγορά από το 1994, προσφέρει πλήρη γκάμα επίτοιχων και επιδαπέδιων λεβήτων φυσικού αερίου και υγραερίου, με τεχνολογία συμπύκνωσης, για οικιακές και εμπορικές εφαρμογές.

Εγγύησης για όλα τα παραπάνω αποτελεί το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας, το οποίο εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανημάτων, παρέχει άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση βλάβης και συνάπτει ευέλικτα συμβόλαια συντήρησης.

Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς για εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις, η Calda Energy έχει συμπεριλάβει στη δομή της ένα νέο τομέα ο οποίος συνδυάζει το προϊοντικό πορτφόλιο και τις υπηρεσίες της εταιρείας και είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

– Με ποια προϊόντα πιστεύετε ότι σας έχουν συνδέσει οι πελάτες και γιατί;

– Ιστορικά, θα έλεγε κανείς ότι η αγορά μάς έχει συνδέσει με την ενδοδαπέδια θέρμανση και το φυσικό αέριο, δεδομένου ότι ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες από το 1993 που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο. Το υψηλό υπόβαθρο τεχνογνωσίας, η αξιοπιστία των προσφερόμενων λύσεων και η συνέπεια πιστεύω ότι ήταν πάντα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την εταιρεία. Πιστοποίηση των παραπάνω είναι η σημαντική εγκατεστημένη βάση τόσο στον τομέα του αερίου –που ξεπερνά τις 25.000 μονάδες– όσο και στη θέρμανση δαπέδου –που ξεπερνά τα 300.000m2.

Όσον αφορά τη νεότερη ιστορία μας, πιστεύω ότι τα προϊόντα κλιματισμού του οίκου Aermec είναι πλέον συνυφασμένα με το όνομά μας. Από το 1999, όταν ακόμη η δραστηριότητα της εταιρείας ήταν αμιγώς επικεντρωμένη στον τομέα της θέρμανσης, και παρακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής, ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία η οποία σφραγίστηκε το 2011 με την αποκλειστική αντιπροσώπευση του οίκου στην ελληνική αγορά.

Σήμερα ο τομέας του κλιματισμού ξεπερνά το 50% των δραστηριοτήτων της εταιρείας, και υπάρχει μια σημαντική εγκατεστημένη βάση που ξεπερνά τα 40MW σε αερόψυκτες αντλίες θερμότητας και 15MW σε γεωθερμικές εφαρμογές και προσεγγίζει τις 30.000 μονάδες fan coil.

– Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων σας έναντι των άλλων;

– Η εταιρεία εστίαζε πάντα στην επιλογή αξιόπιστων συνεργασιών, προσφέροντας προϊοντικές λύσεις που χαρακτηρίζονταν από την ποιότητα και το εύρος των εφαρμογών που μπορούν να καλύψουν. Φυσικά είναι αδύνατο να σας παρουσιάσω μέσα σε λίγες λέξεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα όλων των προϊοντικών κατηγοριών της εταιρείας. Θα εστίαζα όμως επιλεκτικά σε δύο από αυτές: α) στα καινοτόμα και τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα της εταιρείας Aermec, που καλύπτουν ακόμη και τις πιο ιδιαίτερες εφαρμογές, όπως είναι τα fan coil με ενσωματωμένη UVC λάμπα για αυξημένες απαιτήσεις ποιότητας αέρα, και β) τα συστήματα ξηράς δόμησης της Variotherm με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό.

Θα πρέπει όμως να πούμε ότι κανένα προϊόν, όσο καλό και να είναι, δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του στην αγορά. Πρέπει να πλαισιώνεται και να υποστηρίζεται από την κατάλληλη ομάδα, κάτι που εμείς διαθέτουμε και που είναι ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας.

– Ποια είναι η κουλτούρα που διέπει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας;

– Η Calda Energy είναι οι άνθρωποί της. Είναι μια ισχυρή οικογένεια που στηρίζεται σε γερές σχέσεις εμπιστοσύνης, με αμφίδρομες δεσμεύσεις και προσωπική υπευθυνότητα. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, προωθείται ένα ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και ενισχύεται η αξία της διαφορετικότητας, καθώς μέσα από την ποικιλία θέσεων και απόψεων προκύπτουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στο επίκεντρο όλων των ενεργειών μας βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος. Θέλουμε να προσφέρουμε εξαιρετικής ποιότητας εξυπηρέτηση, με χαμόγελο, σεβασμό και ενδιαφέρον για τις ανάγκες των συνεργατών μας, έτσι ώστε να διατηρούμε στο ακέραιο τη σχέση εμπιστοσύνης και πίστης που έχουμε δημιουργήσει.

– Να αναμένουμε νέα προϊόντα και σε ποιον τομέα; Σκέφτεστε το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας;

– Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεδομένου ότι η τεχνολογική εξέλιξη είναι διαρκής και τα δεδομένα της αγοράς μεταβάλλονται συνεχώς, η αναζήτηση νέων ενδεχόμενων συνεργασιών με γνώμονα την ενίσχυση της δραστηριότητας της εταιρείας, φυσικά και δεν αποκλείεται.

Σε προϊοντικό επίπεδο, οι μεγαλύτερες αλλαγές προκύπτουν ως επί το πλείστον στον τομέα του κλιματισμού, λόγω της απαίτησης για εναρμόνιση με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όπως είναι η Οδηγία οικολογικού σχεδιασμού και ο Κανονισμός F-Gas για μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων φθοριούχων υδρογονανθράκων.

Ένα νέο προϊόν, που παρουσιάστηκε προσφάτως από την Aermec στην ψηφιακή Mostra Convegno, είναι η εξασωλήνια αντλία θερμότητας για ταυτόχρονη ψύξη, θέρμανση και παραγωγή ζεστών νερών χρήσης, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα μοναδικό προϊόν στην αγορά και βρίσκει άψογη εφαρμογή σε εμπορικές εφαρμογές όπως είναι τα ξενοδοχεία.

– Πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί το μέλλον για τον κλάδο έπειτα από την επιδημιολογική κρίση;

– Κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι μετά από αυτή την πρωτοφανή επιδημιολογική και οικονομική κρίση που βιώσαμε, θα ακολουθήσει μία ψυχολογική και οικονομική ανάκαμψη με διάρκεια τουλάχιστον για μια πενταετία. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η βιωσιμότητα των στόχων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Έτσι, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που προσφέρουν σημαντικά κίνητρα και οφέλη τόσο στον οικιακό όσο και στον τριτογενή τομέα, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον. Παράλληλα, θα βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν ανάγκες νέων κτιριακών υποδομών που θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας θα πρέπει να επιδείξουν στο εξής άμεσα αντανακλαστικά ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μέσα σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον τεχνολογικών και οικονομικών εξελίξεων και ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, ο ρόλος τους μεταβάλλεται σε σημαντικό βαθμό. Καλούνται να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις υπηρεσιών, τεχνικά άρτιες, που να συναντούν τις σύγχρονες ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας, με σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

– Πιστεύετε ότι τα νέα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα συντελέσουν θετικά για τον κλάδο;

– Ανέκαθεν, τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, πέραν του αναμφισβήτητου οφέλους στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων αλλά και στο περιβάλλον, αποτελούσαν ένα σοβαρό κίνητρο κινητοποίησης των καταναλωτών, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη του κλάδου.

Τόσο η παλαιότητα όσο και η υψηλή κατανάλωση ενέργειας του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα, δημιουργούν την ανάγκη μεγάλης έκτασης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, που χωρίς τα επιδοτούμενα προγράμματα δεν θα υλοποιούνταν σε σημαντικό βαθμό.

Σε επίπεδο τεχνολογιών, ο κλάδος έχει να επιδείξει πληθώρα προϊοντικών λύσεων, ενεργειακά αποδοτικότερων, που συνεισφέρουν σημαντικά στους στόχους αυτών των προγραμμάτων. Οι αερόψυκτες και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, τα ηλιοθερμικά συστήματα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και για υποστήριξη θέρμανσης, ο μηχανικός αερισμός, η θέρμανση επιφανειών, οι τοπικές κλιματιστικές μονάδες fan coil για ψύξη και θέρμανση, καθώς και οι διατάξεις αυτοματισμών που ενσωματώνουν όλες τις σύγχρονες μεθόδου ψηφιακής τεχνολογίας, είναι παρεμβάσεις οι οποίες κινητοποιούν σημαντικά κεφάλαια στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν μεγάλη υπεραξία στα κτήρια.

Η εταιρεία μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον των ωφελούμενων των προγραμμάτων, παρέχοντας λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε εφαρμογής, μέσω των συνεργατών μας σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), θα ήθελα να πω ότι, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο, καταβάλλονται διαρκείς και συντονισμένες προσπάθειες, που στόχο έχουν την περαιτέρω βελτίωση των όρων και προδιαγραφών αυτών των προγραμμάτων.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.: Επανεκλογή του Βασίλειου Γιωτόπουλου στην προεδρία

Την Τρίτη 14 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.», με …

Τα Περιοδικά μας