Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜαρίνος Καλλιντέρης - «Θερμογκάζ Α.Ε.»: «Όραμά μας είναι να διατηρήσουμε ένα ιδανικό...

Μαρίνος Καλλιντέρης – «Θερμογκάζ Α.Ε.»: «Όραμά μας είναι να διατηρήσουμε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον και να παραμείνουμε ηγέτες στις τεχνολογικές εξελίξεις»

Για τη «δικαίωση» της Θερμογκάζ Α.Ε. να επικεντρωθεί στις αντλίες θερμότητας, καθώς και για τις σημαντικές συνεργασίες –όπως αυτή με την Vaillant– μας μιλά ο μηχανολόγος μηχανικός MSc και υπεύθυνος πωλήσεων κ. Μαρίνος Καλλιντέρης, ενώ εξηγεί πώς μπορούμε να επιτύχουμε μείωση των δαπανών θέρμανσης ανεξάρτητα από το κόστος του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας

Συνέντευξη στη Χριστίνα Ρωμηού (από το έντυπο τεύχος Σεπτεμβρίου 2023)

Με βασικό της στόχο να προσφέρει στον καταναλωτή την καλύτερη λύση από τεχνική, οικονομική, αλλά και περιβαλλοντική άποψη, η Θερμογκάζ Α.Ε δραστηριοποιείται από το 1975 στον κλάδο της εισαγωγής και της  εμπορίας εφαρμογών θέρμανσης. Έχοντας αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες μέσω της αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα κορυφαίων εργοστασίων, διαθέτει στην εγχώρια αγορά μια ευρεία γκάμα προϊόντων που καλύπτουν την οικιακή και επαγγελματική θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού με καύση αερίου ή πετρελαίου, αντλίες θερμότητας, καθώς και συστήματα αερισμού, γεωθερμίας και ηλιοθερμίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Θερμοϋδραυλικό» ο κ. Καλλιντέρης, μιλά για τα προϊόντα που ζητά σήμερα ο αγοραστής, τις νέες μορφές ενέργειας που αναδύονται στην αγορά, ενώ εξηγεί και το πώς μπορεί ο καταναλωτής να κάνει την καλύτερη επιλογή σε ψύξη και θέρμανση ανάλογα με τις ανάγκες του.

– Κύριε Καλλιντέρη, περιγράψτε μας το προφίλ της εταιρείας σας. Ποια είναι η φιλοσοφία της και ποια είναι η θέση της στην αγορά μετά από 45 και πλέον χρόνια λειτουργίας;

– Το όνομα της Θερμογκάζ είναι συνυφασμένο με την αντιπροσώπευση προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά και με το υψηλό επίπεδο υποστήριξης που παρέχει στους συνεργάτες της.

Η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στη συνεχή υποστήριξη των συνεργατών της, πριν και μετά την πώληση, ώστε να διασφαλιστεί η άρτια εγκατάσταση των προϊόντων μας, καθώς και η σωστή υποστήριξη των τελικών χρηστών.

Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των συνεργατών μας μέσω σεμιναρίων, είτε διαδικτυακών είτε διά ζώσης, και, επιπλέον, μέσω της καθημερινής τριβής που έχουμε μαζί τους με σκοπό τη σωστή επιλογή των προϊόντων μας.

Ο πιο σημαντικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε τη βέλτιστη τεχνοοικονομικά και περιβαλλοντικά λύση στους συνεργάτες μας, στην αγορά και στην κοινωνία.

– Ποιες είναι οι κατηγορίες των προϊόντων σας και σε ποιους τομείς επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας κατά το τρέχον διάστημα;

– Όλα τα προϊόντα που αντιπροσωπεύουμε χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα και υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα. Οι κατηγορίες των προϊόντων μας είναι: αντλίες θερμότητας, λέβητες αερίου, μονάδες αερισμού, ενδοδαπέδια θέρμανση, τερματικές μονάδες αέρα – νερού (fan coil), ηλιοθερμικά συστήματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά συστήματα, κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, μονάδες αφύγρανσης και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Τα παραπάνω προϊόντα βρίσκουν εφαρμογή σε κατοικίες, στον εμπορικό τομέα –κυρίως σε ξενοδοχεία, καταστήματα και κτίρια γραφείων– αλλά και στη βιομηχανία.

– Σε ποια κατηγορία προϊόντων εντοπίζεται σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ζήτησης;

– Έπειτα από 50 περίπου χρόνια κυριαρχίας των λεβήτων στον τζίρο της εταιρείας μας, περνάμε σε μία νέα εποχή όπου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι αντλίες θερμότητας, έχοντας φτάσει και ξεπεράσει τον τζίρο των λεβήτων. Αυτό αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της Θερμογκάζ και επιβεβαίωση για την επιλογή της να ασχοληθεί ενεργά με τις αντλίες θερμότητας τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τη Vaillant που αποτελεί κορυφαίο κατασκευαστή λεβήτων και αντλιών θερμότητας, επιλέξαμε και τις αντλίες θερμότητας της σουηδικής εταιρείας Nibe, η οποία είναι ίσως ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κατασκευαστής.

– Τα τελευταία χρόνια το κράτος προωθεί διάφορους κανονισμούς και νόμους που έχουν να κάνουν με το αποτύπωμα των υποδομών στο περιβάλλον και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Ποια είναι η ανταπόκριση της εταιρείας σας σε αυτές τις εξελίξεις;

– Η ΕΕ και το κράτος, όπως αναφέρατε, έχουν θεσπίσει νόμους έτσι ώστε να βελτιωθούν ενεργειακά τα κτίρια, τόσο των νεόδμητα όσο και των υφιστάμενα.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει εκδώσει κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρήση ψυκτικών μέσων τα οποία συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πέρα από κανονισμούς, δημιουργεί πολλούς περιορισμούς, διότι απαιτεί προϊόντα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η Θερμογκάζ έχει ήδη διαθέσει τα τελευταία τρία χρόνια στην ελληνική αγορά τις αντλίες θερμότητας της Vaillant με το οικολογικό ψυκτικό μέσο R290  το οποίο έχει πολύ χαμηλό δυναμικό συμβολής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (Global Warming Potential [GWP]). Οι συγκεκριμένες αντλίες, με GWP 3,  ικανοποιούν με το παραπάνω τις απαιτήσεις που έχουν οι νομοθέτες, τόσο σε ενεργειακό όσο και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο.

– Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικές από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που είχατε μέχρι τώρα ή που έχετε αυτή τη στιγμή;

– Η πρώτη και σημαντικότερη έως σήμερα συνεργασία της Θερμογκάζ, εδώ και 50 περίπου χρόνια, είναι με τη γερμανική Vaillant, αρχικά μόνο για τους λέβητες και έπειτα για τις αντλίες θερμότητας.

Στη συνέχεια, πριν από 15 χρόνια, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε στις αντλίες θερμότητας με τη σουηδική Nibe. Στην πορεία προστέθηκαν νέες συνεργασίες, όπως με τη σέρβικη εταιρεία Termovent, η οποία είναι μέλος του ομίλου Arbonia και δραστηριοποιείται στους τομείς των κεντρικών κλιματιστικών μονάδων και της αφύγρανσης εσωτερικής πισίνας, και με την ιταλική Sabiana, που κι αυτή είναι μέλος του ομίλου Arbonia και δραστηριοποιείται στον τομέα των τερματικών μονάδων θέρμανσης / ψύξης (fan coil).

Πέρα από τους παραπάνω μεγάλους οίκους του εξωτερικού, τους οποίους επιλέξαμε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα των συστημάτων τους, έχουμε επιλέξει με τα ίδια ακριβώς κριτήρια το καταξιωμένο ελληνικό εργοστάσιο της Calpak, τα προϊόντα της οποίας είναι εφάμιλλης ποιότητας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και έχουν πολύ υψηλή απόδοση, πιστοποιημένη κατά Solar Keymark.

– Τα τελευταία χρόνια  άρχισε να αξιοποιούνται νέες μορφές ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα η γεωθερμία. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις «παραδοσιακές» μορφές ενέργειας;

– Η εταιρεία μας έχει συνδράμει στην κατασκευή γεωθερμικών συστημάτων σε κατοικίες, αλλά και σε ξενοδοχεία.

Είναι πολύ σημαντική η επιλογή και διαστασιολόγηση του γεωθερμικού πεδίου, ώστε να κατασκευαστεί ένα αποδοτικό σύστημα με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας αντλούν ενέργεια από ένα περιβάλλον –από το υπέδαφος ή τον υδροφόρο ορίζοντα– το οποίο έχει σχεδόν σταθερή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αυτό οδηγεί σε σταθερά υψηλό βαθμό απόδοσης του συστήματος σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας αέρα / νερού. Αυτή η διαφορά φαίνεται πιο έντονα σε περιοχές που έχουν χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, με συνέπεια τη μεγαλύτερη απαίτηση των κτιρίων για θερμικό φορτίο.

Ένα γεωθερμικό σύστημα δεν έχει εξωτερικές συσκευές, οπότε δεν υπάρχει καμία όχληση στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο εξοπλισμός τοποθετείται εσωτερικά στο κτίριο, οπότε προστατεύεται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να υφίσταται ελάχιστες φθορές στον χρόνο.

Ειδικά τα ξενοδοχεία που έχουν υδροφόρο ορίζοντα σε μικρό βάθος, μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα με την εγκατάσταση μεγάλης ισχύος γεωθερμικών αντλιών θερμότητας., με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε εύκολα ανάκτηση θερμότητας κατά τη συνδυασμένη λειτουργία της ψύξης και της θέρμανσης των πισίνων ή της παραγωγής του ζεστού νερού χρήσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

– Μέσα στο καλοκαίρι «έτρεξε» ακόμα ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση  των νοικοκυριών και την εξοικονόμηση ενέργειας: το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Ωφελήθηκε από αυτό ο κλάδος σας;

– Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη· και εμείς, ως επίσημοι διανομείς της Calpak, βλέπουμε μία αυξημένη ζήτηση ηλιακών θερμοσιφώνων. Ωστόσο η αποτίμηση του προγράμματος θα γίνει στο τέλος του έτους.

– Πώς το αξιολογείτε; Πιστεύετε ότι ήταν επαρκές ή θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι;

– Μέσω του προγράμματος προβλέπεται η εγκατάσταση 100.000 ηλιακών θερμοσιφώνων, αλλά οι αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες. Συνεπώς φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για επανάληψη του προγράμματος, κάτι που θα βοηθούσε περισσότερα νοικοκυριά να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

– Εάν κοιτάξει κανείς το προφίλ της εταιρείας σας, θα διαπιστώσει ότι προσφέρετε στην αγορά πολλές λύσεις ψύξης και θέρμανσης. Τι θα προτείνατε σε κάποιον που αναρωτιέται τι σύστημα είναι καλύτερο να επιλέξει;

– Όντως, η εταιρεία μας διαθέτει πληθώρα συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Η λύση δεν είναι πάντα μία, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολύπλευρες και οι πόροι περιορισμένοι. Γι’ αυτό η εταιρεία μας διαθέτει μία μεγάλη ομάδα μηχανικών, με την βοήθεια των οποίων αναλύονται και μελετώνται τα δεδομένα κάθε έργου και ο εκάστοτε συνεργάτης μπορεί να επιλέξει και να προσφέρει τη βέλτιστη λύση στον ιδιοκτήτη ή επενδυτή του έργου.

Παρά ταύτα, σπάνια πλέον –και μόνο λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού– η λύση δεν περιλαμβάνει αντλία θερμότητας. Η αντλία θερμότητας αποτελεί συνήθως τον πυρήνα της λύσης και, από εκεί και πέρα, προσφέρεται μια πληθώρα επιλογών τερματικών στοιχείων –fan coil, ενδοδαπέδια συστήματα, δοχεία ζεστού νερού χρήσης κλπ.– για την αξιοποίηση της θερμότητας ή της ψύξης της.

– Για τον χειμώνα που έρχεται, πολλοί έχουν εκφράσει φόβους ότι οι τιμές ενέργειας που αποκλιμακώθηκαν εν μέρει το καλοκαίρι θα τραβήξουν πάλι την «ανηφόρα». Τι έχετε να προτείνετε εσείς στον καταναλωτή ως ιδανική επιλογή θέρμανσης;

– Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει μακροπρόθεσμα πώς θα κινηθούν οι τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το  σίγουρο όμως είναι ότι ο εκσυγχρονισμός ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξεως του 50%.

Πρακτικά, η αντικατάσταση ενός παλαιού συμβατικού λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου από έναν σύγχρονο λέβητα φυσικού αερίου ή από μία αντλία θερμότητας οδηγεί σε μεγάλη μείωση των δαπανών θέρμανσης, ανεξάρτητα από το κόστος του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για αυτές τις αντικαταστάσεις ο νέος λέβητας φυσικού αερίου αποτελεί μία εξαιρετική λύση σε σχέση με το χαμηλό κόστος κτήσης. Ωστόσο η αντλία θερμότητας αποτελεί τη βέλτιστη λύση, ειδικά εάν αυτή συνδυαστεί και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, μέσω του φωτοβολταϊκού, υπάρχει δυνατότητα να παράγεται η συνολική ηλεκτρική ενέργεια του νοικοκυριού, ώστε να έχουμε σχεδόν μηδενικό ενεργειακό κόστος.

– Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμα της Θερμογκάζ Α.Ε. για τη συνέχεια;

– Από την ίδρυση της εταιρείας, βασικός και σταθερός στόχος ήταν η εφαρμογή των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων στον τομέα της θέρμανσης και του κλιματισμού, καθώς και η εισαγωγή και διανομή προϊόντων υψηλής ποιότητας και μεγάλης ενεργειακής απόδοσης.

Το όραμα που έχουμε ως εταιρεία είναι να διατηρούμε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, και μέσω της καταξιωμένης ομάδας μας να παραμένουμε ηγέτες στις τεχνολογικές εξελίξεις της αγοράς, ώστε να προσφέρουμε τις βέλτιστες λύσεις στο δίκτυο των συνεργατών μας αλλά και στους χιλιάδες τελικούς αποδέκτες των προϊόντων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ