Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΝίκος Τζάνος - NOVART AEBE: «Μετά από 50 χρόνια λειτουργίας οι πελάτες...

Νίκος Τζάνος – NOVART AEBE: «Μετά από 50 χρόνια λειτουργίας οι πελάτες γίνονται συνεργάτες και τα προϊόντα γίνονται λύσεις»

Μια από τις «δυνατές» εγχώριες εταιρείες στον τομέα των υδραυλικών και των συστημάτων θέρμανσης, με ιστορία 47 ετών, είναι η Nοvart ΑΕΒΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Τζάνος περιγράφει στο «Θερμοϋδραυλικό» τη σημασία που έχουν οι πολυετείς εκτός συνόρων συνεργασίες, η προσήλωση στις νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά και η καινοτομία, σε συνδυασμό πάντα με την ποιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Ρωμηού (από την έντυπη έκδοση Απριλίου 2024)

Η εταιρεία Novart AEBE έχει καταφέρει να διατηρεί και να εξελίσσει σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό επί σχεδόν μισό αιώνα. Και, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Νίκος Τζάνος, σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η ποιότητα και η επένδυση στη σχέση της με τους πελάτες – συνεργάτες της.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο κ. Νίκος Τζάνος μιλά για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην εξέλιξη της Novart AEBE μεγάλα εργοστάσια της Ευρώπης (όπως η Sanha, η Golan Plastics, το Stelrad Group, η Innova, η Austria Email, η Brugg), καθώς και για τη συμβολή της Νοvart στον κτιριακό εξοπλισμό με εξελιγμένα πακέτα προϊόντων που δίνουν πολλαπλές λύσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα, αναφέρει ποιες είναι οι πιο συμφέρουσες λύσεις στον τομέα της θέρμανσης και στον αερισμό πολυσύχναστων χώρων, καθώς και πώς αντιμετωπίζει η Novart AEBE το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων και καταρτισμένων τεχνικών.

Νέα γραφεία και εκθεσιακός χώρος στα Γλυκά νερά (υππο κατασκευή)

– Κύριε Τζάνο, πείτε μας κατ’ αρχάς λίγα λόγια για την πορεία και την εξέλιξη της Novart, από το 1977 που ξεκίνησε έως σήμερα.

– Η ιστορία της Nοvart ξεκίνησε πριν από 47 χρόνια ως γραφείο αντιπροσωπειών, και σύντομα εξελίχθηκε σε εισαγωγική χονδρεμπορική εταιρεία στα υδραυλικά και τα είδη θέρμανσης.

Πάντα πίστευα ότι η αποστολή μας έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από το κλασικό «αγοράζω – πουλάω – βγάζω κέρδος». Όχι απλά καλή τιμή, αλλά και αδιαπραγμάτευτη ποιότητα. Όχι απλά πώληση, αλλά ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση και υποστήριξη του πελάτη. Όχι απλά κέρδος, αλλά ουσιαστική συμβολή στην αναβάθμιση των προσφερόμενων λύσεων, με γνώμονα το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ως εκ τούτου, διαχρονικά, αλλά και με ιδιαίτερα αυξημένη ένταση τα τελευταία χρόνια, επενδύουμε στις σχέσεις με τους πελάτες και συνεργάτες μας και με τα εργοστάσια που αντιπροσωπεύουμε. Διανύοντας την 5η δεκαετία λειτουργίας μας, οι πελάτες γίνονται συνεργάτες και τα προϊόντα γίνονται λύσεις.

Τα μεμονωμένα προϊόντα δίνουν τη θέση τους σε «πακέτα» προϊοντικών λύσεων, σε συνδυασμό με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υποστήριξης, ώστε να καλύπτουμε το συνεργάτη μας όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται.

– Σίγουρα θα υπήρξαν αρκετά σημεία-σταθμοί στη σχεδόν 50 χρόνων ιστορία της Novart. Ποια είναι τα πιο σημαντικά για εσάς;

– Είναι όντως αρκετά· άλλα με μεγάλη συναισθηματική αξία και άλλα με ουσιαστική επιρροή στην εξέλιξή μας. Θα σας αναφέρω συνεργασίες με εργοστάσια που μας εμπιστεύθηκαν από την αρχή, αλλά και στην πορεία, με αρκετά από τα οποία σύντομα θα κλείσουμε 50 χρόνια κοινής πορείας.

Εργοστάσια όπως η Sanha, η Golan Plastics, το Stelrad Group, η Innova, η Austria Email, η Brugg και πολλά ακόμα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην εξέλιξή μας ως εταιρεία, αλλά και στην εισαγωγή πολλών καινοτομιών στην ελληνική αγορά.

Στην πρόσφατη ιστορία μας, θα ήθελα να ξεχωρίσω τη συνεργασία μας με την Innova. Πρόκειται για εξαιρετικά καινοτομική εταιρεία, την οποία έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε αποκλειστικά από το 2014. Μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και την ίδια προσήλωση στην ποιότητα –βασικές προϋποθέσεις για κάθε επιτυχή συνεργασία– και αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της πορείας που στοχεύουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Εντοιχισμένη αντλία θερμότητας INNOVA STONE

– Τι νέο προσθέτει το Heiztech Systemfloor στις υφιστάμενες λύσεις ενδοδαπέδιας θέρμανσης που υπάρχουν ήδη στην αγορά;

– Σχεδιάστηκε με τη μεθοδολογία που εφαρμόζουν και τα γνωστά μεγάλα brand του χώρου. Οραματιστήκαμε το καλύτερο σύστημα ενδοδαπέδιας και το «χτίσαμε» βήμα-βήμα, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα με κορυφαία ποιότητα, με μεγαλύτερη κατά απόδοση 20% λόγω γραφιτούχας πλάκας, με πλήθος επιλογών υποσυστημάτων και με ανταγωνιστικότατη τιμή.

Να τονίσω ότι το σύστημά μας περιλαμβάνει από γραφιτούχες πλάκες κόμβων σε διάφορα πάχη έως tacker και σύστημα ραγών, σωλήνα 17×2 Pe-Xa 5 στρωμάτων με φράγμα οξυγόνου, πλήρη σειρά αυτοματισμών, πλήρη γκάμα παρελκομένων, μέχρι και αφυγραντήρες της Innova.

Σχετικά με τη μελέτη, επενδύσαμε στο Linear, το κορυφαίο λογισμικό για μελέτες ενδοδαπέδιας, το οποίο παραμετροποιήσαμε ακριβώς στα χαρακτηριστικά των προϊόντων μας, και είμαστε σε θέση να παραδώσουμε με απόλυτη ακρίβεια το σχέδιο εφαρμογής για κάθε μεγέθους εγκατάσταση.

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από τους πλήρως καταρτισμένους μηχανικούς μας, με εμπειρία τόσο στο μελετητικό όσο και στο κατασκευαστικό μέρος.

– Στην αγορά υπάρχει ήδη πλήθος επιλογών σε αντλίες θερμότητας. Αναφέρατε προηγουμένως τις αντλίες θερμότητας της Innova. Έχουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα;

– Για την Innova, ποιότητα, απόδοση και αισθητική είναι στοιχεία αλληλένδετα. Οι αντλίες θερμότητας Innova Stοne διαθέτουν κορυφαία χαρακτηριστικά ποιότητας και απόδοσης, αντίστοιχα με τα υπόλοιπα κορυφαία brand της αγοράς, αλλά καινοτομούν με το design, τους αυτοματισμούς και τις δυνατότητες τοποθέτησης που προσφέρουν. Διατίθενται σε όλους τους τύπους (monoblock, split, hydro-split και με ζεστό νερό χρήσης), με δυνατότητα εξόδου του αέρα είτε από πάνω είτε παράλληλα με το έδαφος, και με δυνατότητα πλήρους εντοιχισμού.

Θα ήθελα, εν συντομία, να αναφερθώ και σε ορισμένες άλλες πρόσφατες καινοτομίες της Innova, που είναι οι εξής:

•          Νέα σειρά fan coil Osmo με πάχος μόλις 11,9cm.

•          Νέα σειρά fan coil Farna με έξοδο του αέρα από πάνω ή από κάτω και 32% μικρότερο όγκο σε σύγκριση με τα ήδη λεπτά Air Leaf.

•          Νέα σειρά Ducto & Ducto Multi (Thin) fan coil οροφής κρυφού τύπου, υψηλής στατικής (140Pa), εντελώς αθόρυβα και πάχους 18cm, που επαναπροσδιορίζουν την έννοια της ζωνοποίησης, καθώς με ένα μηχάνημα είναι εφικτό να καλυφθεί ολόκληρη η κατοικία.

Αξίζει, τέλος, να γίνει ειδική αναφορά στο νέο fan coil Water Loop της Innova, το οποίο με τις υπάρχουσες σωληνώσεις αντικαθιστά τα θερμαντικά σώματα και παρέχει θέρμανση και ψύξη σε κάθε χώρο. Πρόκειται για μοναδικό προϊόν στην αγορά και θα αποτελέσει την απόλυτη λύση στη θέρμανση και ψύξη, σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και γεωθερμίες κάθε τύπου.

– Η τουριστική περίοδος ξεκινά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, φέτος θα είναι ακόμα πιο δυναμική. Ποια συστήματα αερισμού – εξαερισμού προτείνετε για πολυσύχναστους χώρους όπως είναι τα ξενοδοχεία, ώστε να υπάρχει άνεση και συνθήκες υγιεινής για τους επισκέπτες;

– Τα συστήματα μηχανικού αερισμού υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά έβρισκαν ελάχιστη προσοχή και εφαρμογή στη χώρα μας. Η επώδυνη εμπειρία της πανδημίας συντέλεσε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για λύσεις που μπορούν να προσφέρουν άνεση και κυρίως υγιεινή σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης ατόμων, όπως σε σχολεία και ξενοδοχεία, ενώ το ενδιαφέρον για οικιακές εγκαταστάσεις παραμένει ακόμα χαμηλό.

Για πολυσύχναστους χώρους, σε συνεργασία με την Innova, διαθέτουμε κεντρικά συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, λειτουργία inverter, μεγάλο εύρος αποδόσεων για κάλυψη των αναγκών κάθε εγκατάστασης, αλλά και δυνατότητα αποστείρωσης του αέρα μέσω UV-C λαμπών. Φυσικά υπάρχουν και αυτόνομα συστήματα για μικρότερους επαγγελματικούς χώρους ή οικιακές εγκαταστάσεις.

Νέο fancoil FARNA με 32% μικρότερο όγκο

– Υπάρχει επαρκής αριθμός κατάλληλα εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων τεχνιτών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας; Αν όχι, πώς μπορούν να συνεισφέρουν εταιρείες σαν τη Novart στον περιορισμό του προβλήματος;

– Αποτελεί πραγματικότητα η έλλειψη τεχνικών και σε αριθμό αλλά και σε εκπαίδευση, σε συνάρτηση με την αυξητική τάση των έργων. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε με δύο τρόπους.

Κατά πρώτον, προσπαθούμε να «ελαφρύνουμε» όσο γίνεται τους συνεργάτες μας, «αναλαμβάνοντας» μέρος της δουλειάς τους, όπως την προετοιμασία των μελετών, ενώ επεξεργαζόμαστε τρόπους υποστήριξης και στην έκδοση των προσφορών, αλλά και στη διαχείριση των αναγκών τους σε εμπορεύματα.

Κατά δεύτερον, ρίχνουμε βάρος στην εκπαίδευση και στην ενημέρωσή τους με σειρά σεμιναρίων διά ζώσης αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ στο πλάνο είναι και η δημιουργία βιντεοσκοπημένου εκπαιδευτικού υλικού που θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο μέσω ίντερνετ.

Τέλος, σημαντικότατο «εργαλείο» εκπαίδευσης θα αποτελέσει και το υπό κατασκευή κτίριο των γραφείων μας στα Γλυκά Νερά, στο οποίο, εκτός από τον υπερσύγχρονο χώρο σεμιναρίων, θα υπάρχουν εγκατεστημένα, σε πλήρη λειτουργία και κοινή θέα, όλα τα συστήματα που εμπορευόμαστε.

Νέο fancoil OSMO με πάχος μόλις 11,9 cm

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το εγγύς και το απώτερο μέλλον;

– Επίκεντρο της στρατηγικής μας είναι ανέκαθεν ο άνθρωπος και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Κάθε μας ενέργεια προσανατολίζεται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Novart, καθώς και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και λύσεων προς τους συνεργάτες μας.

Ο άμεσος στόχος μας είναι να κατακτήσουμε το μερίδιο αγοράς που αναλογεί στην ποιότητα και στο κύρος των εργοστασίων που εκπροσωπούμε και, παράλληλα, να συμβάλουμε στην περαιτέρω υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων.

Τέλος, προσωπικός στόχος και φιλοδοξία μου είναι οι άνθρωποι της Novart και οι συνεργάτες μας, χέρι – χέρι, να κάνουμε τη δουλειά μας να σημαίνει κάτι παραπάνω από μια απλή πώληση.

– Το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και η ακρίβεια που ήρθε ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης, επιτάσσουν ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων, και για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στον κτιριακό εξοπλισμό και ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις που προσφέρει η αγορά;

– Οι συνθήκες που αναφέρατε ενέτειναν την απαίτηση για προσφορά λύσεων που συνδυάζουν την ποιότητα, το προσιτό κόστος κτήσης, την οικονομική λειτουργία αλλά και τον χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Πλέον, στην εξίσωση έχουν προστεθεί οι αυτοματισμοί και η άνεση που προσφέρει το κάθε σύστημα. Χωρίς αμφιβολία, ο τελικός χρήστης έχει γίνει πιο απαιτητικός από ποτέ· και η εξέλιξη αυτή, αν και ανεβάζει τον πήχη, σίγουρα είναι θετική για τις εταιρείες του χώρου που κινούνται ποιοτικά.

Είμαστε υπερήφανοι που –ανταποκρινόμενοι στην κλιματική κρίση– είμαστε από τους πρώτους που προτείνουμε λύσεις που δεν στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, και προσπαθούμε να αξιοποιούμε τον ήλιο και τη γεωθερμία.

Ο συνδυασμός αντλίας θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil ή θερμαντικά σώματα αποτελεί την καλύτερη λύση σήμερα. Εξίσου σημαντική είναι η απαίτηση για ζεστό νερό χρήσης, τόσο για οικιακές αλλά πολύ περισσότερο για επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Τέλος, ειδικά στη χώρα μας, πάντα θα παραμένει επίκαιρη κάθε εφαρμογή που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια.

Στη Novart έχουμε δημιουργήσει ένα ευέλικτο πακέτο κτιριακού μηχανολογικού εξοπλισμού που δίνει λύσεις σε όλα τα παραπάνω και περιλαμβάνει:

•          Αντλίες θερμότητας & fan coil της Innova.

•          Σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης Heiztech Systemfloor.

•          Θερμαντικά σώματα του Stelrad Group.

•          Αυτοματισμούς της Sorel.

•          Υδραυλικά δίκτυα, από οικιακά έως βιομηχανικά και έργων υποδομής, των Golan Plastics και Brugg.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την πορεία του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης Heiztech Systemfloor,  που σχετικά πρόσφατα το ανανεώσαμε πλήρως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ