Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΗλιακάΟφέλη από τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων

Οφέλη από τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων

Eίναι γνωστό ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα το οποίο ζεσταίνει νερό χρησιμοποιώντας την ανανεώσιμη ενέργεια των ηλιακών ακτίνων, και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκμεταλλεύεται την αρχή του θερμοσιφώνου με την οποία επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με τρόπο φυσικό, χωρίς μηχανικά μέρη, και επιτυγχάνει θέρμανση του νερού μέσω των μεγάλων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των συλλεκτών.

Υπάρχουν δύο είδη ηλιακών θερμοσιφώνων: α) ανοιχτού κυκλώματος για απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης, και β) κλειστού κυκλώματος για έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις «καθαρότερες» και αποδοτικότερες συσκευές που κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και είναι αξιοσημείωτο ότι εξοικονομεί περίπου 2.000 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ μειώνεται δραστικά η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα οφέλη από την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών είναι πολλά:

Περιορισμός στην κατανάλωση πόρων: Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία διατίθεται παντού χωρίς κόστος, και η εκμετάλλευσή της έχει ως αποτέλεσμα την απεξάρτηση από τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα για τη θέρμανση του νερού χρήσης αποτελεί ίσως την πιο απλή εφαρμογή για την εκμετάλλευση της ενέργειας του ήλιου.

Μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Η τεχνολογία των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν προκαλούνται ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η λειτουργία του συστήματος είναι αθόρυβη.

Σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής η οποία φτάνει και τα 30 χρόνια λειτουργίας, ανάλογα με την ποιότητα των κρυστάλλων.

Ευκολία εγκαταστάσεως: Εφόσον διατίθεται ο κατάλληλος χώρος στην ταράτσα του κτιρίου, η εγκατάσταση είναι δυνατή σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές.

Τρόπος κατασκευής: Η κατασκευή του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται από υλικά που στην πλειοψηφία τους μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα στο περιβάλλον, κάτι που διευκολύνει σημαντικά την παραγωγή και μειώνει φαινόμενα μονοπωλίου στο ελάχιστο.

Προσφορά στο ακίνητο: Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα αυξάνει την αξία του ακινήτου στο οποίο εγκαθίσταται, καθώς δεν απαιτείται κατανάλωση κάποιου καυσίμου ή ενέργειας για τη θέρμανση του νερού χρήσης.

Οικονομία στο νοικοκυριό: Επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο λογαριασμό ρεύματος.

Ιστορικό και οικονομικό αποτύπωμα

Στην Ελλάδα, το πρώτο μοντέλο ηλιακού θερμοσίφωνα κυκλοφόρησε το 1974. Το 1980 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών, οι οποίοι το 2004 έφτασαν περίπου τα τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Μέρος της επιτυχίας αυτής των ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα οφείλεται στα φορολογικά κίνητρα που είχε θεσπίσει το ελληνικό κράτος. Σήμερα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές, ενώ μέχρι και τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν απ’ τις κύριες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ