Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

ΑρχικήΧρηστικάEπικαιροτηταΠαρέμβαση της ΟΒΥΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής...

Παρέμβαση της ΟΒΥΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) τοποθετείται επί των κυβερνητικών μέτρων για την ενεργειακή κρίση και παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με τις δικές της προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το σχετικό δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Τα κυβερνητικά μέτρα, που ακούσαμε προσφάτως κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ,  κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τολμούν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Επίσης,  παρατηρούνται παραδοξότητες και αντιφάσεις όσον αφορά στα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ΟΒΥΕ με αίσθημα ευθύνης έναντι των καταναλωτών – της κοινωνίας με το παρόν ενημερωτικό δελτίο  καταθέτει  τρείς βασικούς άξονες παρεμβάσεων  για την εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση την ενεργειακή ασφάλεια  της χώρας και της κοινωνίας.

ΑΞΟΝΑΣ 1ος 

Τεχνικές Προτάσεις – παρεμβάσεις όσον αφορά στις υφιστάμενες και λειτουργούσες  εγκαταστάσεις :

– Άμεση εφαρμογή  χημικού καθαρισμού των δικτύων θέρμανσης, παρέμβαση η οποία δύναται να αποφέρει έως και 30% μείωση στην κατανάλωση.

–  Τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών σε κατοικίες και ιδιαίτερα σε χώρους( υπνοδωμάτια) που δεν υπάρχει θερμοστάτης.

–  Αντικατάσταση μηχανικών θερμοστατών με ηλεκτρονικούς.

–  Σε όποια δίκτυα εγκαταστάσεων θέρμανσης με  φυσικό αέριο, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους(πλειονότητα αυτών), αλλά και οι επιτοίχιες μονάδες φυσικού αερίου, να υπάρξει παρέμβαση, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, διότι η παραμονή των εγκαταστάσεων θέρμανσης σε εξωτερικούς χώρους καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.

–  Άμεση αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς μέσω επιδότησης από το κράτος.

 ΑΞΟΝΑΣ 2ος 

Θεσμικές παρεμβάσεις: Είναι ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις με γνώμονα τη δημιουργία ενός ποιοτικότερου, αποδοτικότερου και μη ενεργοβόρου  περιβάλλοντος   εγκαταστάσεων θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Ως εκ τούτων σε συνέχεια και παλαιότερων προτάσεων μας προτείνεται,  η θέσπιση:

– Κανονισμού για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

–  Κανονισμού για τον καθαρισμό των δικτύων θέρμανσης

–  Κανονισμού για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης/ αποχέτευσης.

–  Ελεγκτικού μηχανισμού για την αρτιότητα και την ποιοτική λειτουργία των εγκαταστάσεων.

 ΑΞΟΝΑΣ 3ος 

Συμβουλές – προτάσεις για τους καταναλωτές :

–  Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται.

–  Δεν σκεπάζουμε τα θερμαντικά σώματα.

–  Τακτική συντήρηση συστήματος θέρμανσης. Κάνουμε καθαρισμό των δικτύων  θέρμανσης για να έχουμε εξοικονόμηση και καλύτερη απόδοση.

–  Ρύθμιση θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία.

–  Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη.

–  Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα (επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά).

Ως εκ  τούτων,  γίνεται σαφές  ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να προχωρήσουν  άμεσα  σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς (Τ.Ε.Ε, δευτεροβάθμιες επαγγελματικές κλαδικές ενώσεις τεχνικών επαγγελμάτων, επιστημονικές ενώσεις), έτσι ώστε   να ανακύψουν τα καλύτερα αποτελέσματα  για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στο χώρο των εγκαταστάσεων γενικότερα.  Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός  με  απώτερο σκοπό ποιοτικές, αλλά και μη ενεργοβόρες εγκαταστάσεις.

Η  εφαρμογή ενισχυτικών μέτρων  μέσω επιδοτήσεων είναι πολιτική επιλογή, η οποία όμως θα πρέπει να μελετά  σε  βάθος τις ανάγκες της χώρας και το ουσιαστικό  όφελος της κοινωνίας διαχρονικά,  και όχι κατά συνθήκη.

Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν,  η λήψη πρωτοβουλιών  για την μελέτη και τον σχεδιασμό των κατάλληλων μέτρων,  που θα ενισχύσουν την κοινωνία ουσιαστικά  και σε βάθος χρόνου προκείμενου  να υπάρξουν λύσεις, αλλά κυρίως  θέρμανση για όλους, ούτως ώστε να αποτραπούν τυχόν  λανθασμένες ενέργειες – εξ ανάγκης –  που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα ενόψει του χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ