Συνέντευξη – Γιώργος Ζυγούμης

«Η διενέργεια της συντήρησης από αδειούχο εγκαταστάτη και συντηρητή είναι μια διασφάλιση για τον πελάτη για την άρτια λειτουργία του συστήματος»

Η ελλιπής εγκατάσταση ή συντήρηση ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει εστίες καύσης, και συνεπώς ελλοχεύει σ’ αυτές ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή και έκρηξης.

Συνέντευξη στην Έλσα Παπαϊωάννου

Ακόμα και σήμερα οι καταναλωτές δεν έχουν κατανοήσει πόσο σημαντικό –όχι μόνο για την τσέπη τους αλλά κυρίως για την ασφάλειά τους– είναι να καλούν αδειούχο εγκαταστάτη και συντηρητή καυστήρων για τις οικιακές, επαγγελματικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις εξωτερικής καύσης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αδειούχων Εγκαταστατών Καυστήρων «Εστία» εξηγεί την αμφίπλευρη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την αποδοτική συνεργασία καταναλωτή και εγκαταστάτη-συντηρητή καυστήρων.

– Πόσο αναγκαίο είναι να χρησιμοποιούμε αδειούχο εγκαταστάτη και συντηρητή καυστήρων στις οικιακές, επαγγελματικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις εξωτερικής καύσης;

– Τυπικά η συντήρηση του καυστήρα πρέπει να γίνεται από αδειούχο εγκαταστάτη – συντηρητή, ο οποίος έχει το δικαίωμα να υπογράψει φύλλα ελέγχου. Η ύπαρξη φύλλων ελέγχου είναι επιβεβλημένη διά νόμου και υπάρχει η πιθανότητα διενέργειας σχετικού ελέγχου από κλιμάκια της Περιφέρειας. Η ανυπαρξία ή η αδυναμία επίδειξης του επίσημου φύλλου ελέγχου συνεπάγεται τσουχτερά πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη.

Στην ουσία όμως η διενέργεια της συντήρησης από αδειούχο εγκαταστάτη και συντηρητή είναι μια διασφάλιση για τον πελάτη πως οι εργασίες θα διενεργηθούν με το σωστό τρόπο, πως θα χρησιμοποιηθούν τα σωστά υλικά και ανταλλακτικά και πως θα υπάρχει εγγύηση για την άρτια λειτουργία του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι αδειούχοι εγκαταστάτες έχουν υποχρέωση να είναι ασφαλισμένοι και να καλύπτουν τυχόν ζημιές που μπορεί να προκύψουν από δική τους αμέλεια και αστοχίες.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ζητάμε από τον άνθρωπο που έρχεται να συντηρήσει το μηχάνημά μας να επιδείξει την άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς να μας χορηγήσει το φύλλο ελέγχου καύσης, τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης εργασιών και τη βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας για τις καλύψεις αστικής ευθύνης.

– Πόσο σας έπληξαν οι κρίσεις, η οικονομική και η υγειονομική;

– Το επάγγελμα του εγκαταστάτη συντηρητή καυστήρων υπέστη ένα πολύ μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό των σπιτιών –τόσο πολυκατοικιών όσο και μονοκατοικιών– δεν άναβαν καλοριφέρ από την αρχή της οικονομικής ύφεσης έως και τώρα. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην επηρεαστεί ο κλάδος.

Δεν είναι λίγοι δυστυχώς οι συνάδελφοι που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να καταθέσουν τα χαρτιά τους και να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή και σε παρεμφερή επαγγέλματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Όσον αφορά την υγειονομική κρίση, είναι νωρίς να πει κανείς κάτι. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και πως δεν θα επηρεασθεί περαιτέρω ο κλάδος και η οικονομία γενικότερα.

Για να κλείσω πάντως με μια θετική νότα, τα τελευταία χρόνια, με την ανάκαμψη της οικονομίας, διαφαίνεται μια σταθερή τάση αύξησης της κίνησης, κυρίως στο χώρο του αερίου και έτσι ευελπιστούμε πως πολλοί συνάδελφοι θα επιστρέψουν στον κλάδο μας.

– Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα του κλάδου σας είναι η εκπαίδευση. Είναι ικανοποιητική η κατάρτιση που λαμβάνουν τα μέλη σας σήμερα ή λόγω των αλμάτων της τεχνολογίας στον τομέα σας χρειάζονται κάποιες αλλαγές;

– Η εκπαίδευση έχει πράγματι καίρια σημασία στον κλάδο μας, όπως και στην πλειοψηφία των επαγγελμάτων. Και φοβάμαι πως με φέρνετε στη δυσάρεστη θέση να ομολογήσω πως η εκπαίδευση που λαμβάνουν στις σχολές οι μελλοντικοί εγκαταστάτες και συντηρητές καυστήρων είναι τουλάχιστον ελλιπής.

Είναι γεγονός πως τα νέα παιδιά μαθαίνουν την δουλειά στην πράξη και όχι στα θρανία, στα οποία δεν παίρνουν καν τις βασικές γνώσεις που χρειάζονται σήμερα. Σίγουρα χρειάζεται η πρακτική άσκηση, η οποία κατέχει βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων συναδέλφων· αλλά οι σωστές βάσεις θα έπρεπε να μπαίνουν στις σχολές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ελλιπής εγκατάσταση ή/και συντήρηση ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς συζητάμε για εστίες καύσης και συνεπώς για κίνδυνο πυρκαγιάς ή εκρήξεως. Θα πρέπει συνεπώς να διασφαλισθεί πως τέτοια μοιραία λάθη θα αποφεύγονται πάση θυσία. Και η εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως προς αυτό.

– Επίσης, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου είναι η παρείσφρηση παράνομων «εγκαταστατών». Τι γίνεται με αυτό το θέμα και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

– Δύο είναι τα πλαίσια στα οποία κινείται η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παρείσφρησης των παράνομων και μη αδειοδοτημένων «εγκαταστατών».

Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία προσπαθούμε σε συνεχή βάση και συντονισμένα να πιέσουμε την Περιφέρεια ως προς την ενεργοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι ποτέ δεν ήταν επαρκείς αλλά με το πέρας του χρόνου έχουν ατονήσει, σε βαθμό που θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ανύπαρκτοι. Μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου, πάντως, σκεφτόμαστε να αναλάβουμε εμείς κατά κάποιον τρόπο το ρόλο του ελεγκτή. Στις περιπτώσεις που τα μέλη των σωματείων μας εντοπίζουν φύλλα καύσης τα οποία έχουν εκδοθεί από μη αδειοδοτημένους επαγγελματίες ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα τα αποστέλλουμε στην αρμόδια Εισαγγελία για περαιτέρω ενέργειες.

Το δεύτερο πλαίσιο των ενεργειών μας αφορά την ενημέρωση του τελικού καταναλωτή. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου πως είναι προς το συμφέρον του να προσέξει σε ποιον εμπιστεύεται την εγκατάσταση και τη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού του. Και πρέπει να συνειδητοποιήσει πως μη αδειοδοτημένος σημαίνει –κατά πάσα πιθανότητα– και μη καταρτισμένος· και μη καταρτισμένος σημαίνει επικίνδυνος.

– Αντιμετωπίζετε αντίδραση και των ίδιων των μελών σας για την υπογραφή του «φύλλου καύσης»… Γιατί γίνεται αυτό και γιατί δεν μπορεί ένας ολόκληρος κλάδος να επιβληθεί σε κάποιες εξαιρέσεις;

– Σε κάθε κλάδο υπάρχει ένα ποσοστό μη σωστών επαγγελματιών, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας ή ακόμα και με τους νόμους, με απώτερο σκοπό τη μείωση κόστους και το επιπλέον κέρδος.

Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως εάν υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια τέτοια περίπτωση, το σωματείο μας –και το ίδιο πιστεύω ισχύει και για τα άλλα σωματεία του κλάδου– θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ενημερώνοντας την Εισαγγελία.

– Επανεκλεγήκατε πρόεδρος της «Εστίας». Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει άμεσα ο κλάδος για την αναβάθμισή του;

– Όπως έχει προαναφερθεί μέσω των εύστοχων ερωτήσεων που θέσατε ως τώρα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα, με τα σημαντικότερα να εντοπίζονται στην παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων θέρμανσης από μη αδειοδοτημένους και «τεχνίτες» χωρίς κατάρτιση, καθώς και στην ελλιπή κατάρτιση των επαγγελματιών κυρίως ως προς τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Προϋποθέσεις λοιπόν για την αναβάθμιση του κλάδου είναι:

α) Η ενεργοποίηση της Περιφέρειας για τη διενέργεια ελέγχων, και προς την κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε.

β) Η διεξαγωγή σεμιναρίων και η συνεχής ενημέρωση των συναδέλφων για τις νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται στην αγορά.

Ελέγξτε επίσης

Σ.Ε.Υ.Θ.: Αποτύπωση κατάστασης χειμερινής περιόδου 2020 – 2021

Αξιότιμοι Συνάδελφοι και Φίλοι, Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και στον μικρότερο μήνα του έτους, …

Τα Περιοδικά μας