Τεχνολογικά κομψοτεχνήματα που θερμαίνουν το μπάνιο σας

Θα πρέπει εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμιά δέσμευση ή απαγόρευση για το τι σώμα θα χρησιμοποιήσουμε στο λουτρό. Όλα τα σώματα είναι κατάλληλα, αρκεί να έχουν την κατάλληλη θερμική ισχύ και να ταιριάζουν στο χώρο μας.

Τα «σώματα λουτρού», όπως επικράτησε να λέγονται, εμφανίστηκαν σαν σώματα ειδικών διαστάσεων, για τοποθέτηση σε χώρους ιδιαίτερης αισθητικής, και βρήκαν μεγάλη εφαρμογή στα λουτρά, τα οποία είναι συνήθως περιορισμένων διαστάσεων.

Πέρα από τη θέρμανση του λουτρού, τα συγκεκριμένα σώματα παρέχουν τη δυνατότητα να κρεμιούνται σ’ αυτά και οι πετσέτες, αν και αυτό πρέπει να αποφεύγεται όταν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση να ζεσταθούμε από ένα σκεπασμένο σώμα.

Πέρα απ’ αυτό, οι πετσέτες δεν στεγνώνουν γρηγορότερα επειδή έρχονται σε επαφή με το θερμαντικό σώμα. Το στέγνωμα επιτυγχάνεται καλύτερα με την τοποθέτηση πετσετοκρεμάστρας πάνω από το σώμα αλλά σε αρκετή απόσταση από αυτό, ώστε να βρίσκονται οι πετσέτες μέσα στην ροή του ανοδικού ρεύματος αέρα που δημιουργείται όταν δουλεύει η κεντρική θέρμανση.

Πολύ σύντομα τα σώματα αυτά έγιναν μόδα. Η φαντασία των διαφόρων κατασκευαστών «οργίασε», και έχουμε μια τεράστια ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. Πολλά από τα σώματα λουτρού παραπέμπουν σε έργα μοντέρνας τέχνης, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιλογή τους. Κι αυτό γιατί πολλοί κατασκευαστές δεν δίνουν την πραγματική ισχύ τους, είτε από πρόθεση είτε επειδή δεν έχουν τα μέσα να τη μετρήσουν με ακρίβεια.

Έτσι, θα πρέπει να ρωτάμε πριν αγοράσουμε σώματα λουτρού αν έχουν μετρηθεί από πιστοποιημένο εργαστήριο.

Επιπλέον, οι αποστάσεις σύνδεσης με το δίκτυο δεν είναι τυποποιημένες, και γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις εγκατάστασης ο τεχνικός αναγκάζεται να κάνει μετατροπές με εμφανείς σωλήνες, αναιρώντας το αισθητικό αποτέλεσμα.

Συνήθως, τα σώματα λουτρού είναι κατασκευασμένα από κατάλληλα διαμορφωμένους και συγκολλημένους χαλκοσωλήνες ή χαλυβδοσωλήνες, ή από κατάλληλα διαμορφωμένες λαμαρίνες.

Βάφονται ηλεκτροστατικά σε διάφορα χρώματα ή επιχρωμιώνονται, ενώ σε πιο ακριβές κατασκευές χρησιμοποιούνται ανοξείδωτες σωλήνες, που φυσικά δεν απαιτούν κάποιο είδος βαφής ή επιφανειακής κατεργασίας. Επίσης στο λουτρό μπορούν να τοποθετηθούν χυτοπρεσαριστά σώματα αλουμινίου ή μαντεμένια.

Παρά το γεγονός ότι στο λουτρό συχνά η υγρασία είναι αυξημένη σε σχέση με τα άλλα δωμάτια, αυτό δεν μας δεσμεύει σε σχέση με το υλικό του σώματος που θα τοποθετήσουμε.

Ωστόσο, είναι υποχρέωση των κατασκευαστών όλων των τύπων σωμάτων να χρησιμοποιούν υλικά καλής ποιότητας, με καλή προετοιμασία της επιφάνειας (όσον αφορά τον καθαρισμό, το αστάρωμα κλπ.) και με κατάλληλη βαφή.

Οι κατασκευαστές έχουν υποχρέωση να προσφέρουν στους πελάτες τους άριστη σχέση ποιότητας – τιμής και πραγματική ισχύ, ώστε οι πελάτες να μπορούν να διαλέξουν το προϊόν που τους αρέσει και τους εξυπηρετεί χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Πέρα από τα σώματα λουτρού

Η φαντασία των κατασκευαστών δεν σταματά στα σώματα λουτρού. Η ανάγκη για δημιουργία ελκυστικών στην εμφάνιση σωμάτων, ή σωμάτων που να εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς (όπως διακοσμητικούς ή χρηστικούς), οδήγησε στη κατασκευή σωμάτων ιδιαίτερης εμφάνισης και λειτουργίας, τα οποία μπορούμε να θαυμάσουμε στις φωτογραφίες που παρατίθενται.

Θα πρέπει βέβαια να είμαστε πάντα προσεκτικοί στην επιλογή του σώματος, έχοντας υπόψη μας ότι ο κατασκευαστής οφείλει να μας παρουσιάσει μετρήσεις της θερμικής ισχύος των σωμάτων του από αναγνωρισμένα εργαστήρια.

Δείτε τις φωτογραφίες στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 του «Θερμοϋδραυλικού»

*O κ. Αναστάσιος Φαντάκης είναι απόφοιτος ηλεκτρολόγος μηχανικός Η/Υ του ΕΜΠ ενώ ο κ. Παναγιώτης Φαντάκης είναι μηχανολόγος μηχανικός, διευθυντής του 3ου Ε.Κ. Γ΄ Αθήνας.

Ελέγξτε επίσης

Ανακαίνιση συστήματος θέρμανσης

Άρθρο του Mikko Iivonenn* Γενική επισκόπηση της δομής και λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης στην ανακαίνιση …

Τα Περιοδικά μας