Θερμοστάτες χώρου

Tου κ. Περικλή Ι. Συγκούνα*
Με τον όρο «θερμοστάτης χώρου» εννοούμε τη συσκευή ή διάταξη η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης σε μια εγκατάσταση.

Οι θερμοστάτες χώρου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εγκατάστασης θέρμανσης ή και ψύξης. Βρίσκονται παντού δίπλα μας και είναι υπεύθυνοι στο να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του χώρου σταθερή και στο επίπεδο που έχει ρυθμιστεί από το χρήστη.

Η λειτουργία της εγκατάστασης θέρμανσης ή ψύξης ξεκινάει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης ή ψύξης του χώρου, και διακόπτεται όταν ο χώρος ικανοποιήσει τις συνθήκες που ο χρήστης έχει ορίσει.

Ο θερμοστάτης χώρου τοποθετείται στο πιο κεντρικό και αντιπροσωπευτικό σημείο του χώρου, δηλαδή σε χώρο του οποίου οι συνθήκες αντιπροσωπεύουν μια «μέση τιμή» σε όλο το διαμέρισμα ή κτίριο.

Το προτεινόμενο ύψος είναι 1,5m από το έδαφος, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να μην είναι ο θερμοστάτης κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές, σε εσοχές, ράφια, πίσω από κουρτίνες ή πόρτες, πάνω ή δίπλα σε πηγές θερμότητας. Επιπλέον, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως.

Ο θερμοστάτης χώρου συνδέεται με τον καυστήρα, με τη μονάδα ψύξης ή και με άλλα όργανα αυτοματισμού και ελέγχου, και δίνει την εντολή για τη λειτουργία της θέρμανσης ή ψύξης αντίστοιχα.

Κατηγορίες θερμοστατών χώρου

α) Ηλεκτρομηχανικοί θερμοστάτες

Αποτελούν το πιο σύνηθες είδος στην αγορά των θερμοστατών χώρου, και τους αναφέρουμε σαν απλούς θερμοστάτες μηχανικούς.

Η λειτουργία των θερμοστατών αυτών στηρίζεται στο φαινόμενο της συστολής και διαστολής που υφίσταται ένα διμεταλλικό έλασμα κατάλληλης κατασκευής, ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Η κατασκευή τους είναι απλή και είναι οι πιο οικονομικοί στην αγορά, αλλά τείνουν σιγά σιγά να εξαλειφθούν, λόγω της κακής ρύθμισης στη μέτρηση της θερμοκρασίας του χώρου. Αγνοούν την πραγματική θερμοκρασία στο χώρο, και το μόνο που αντιλαμβάνονται είναι αν ο χώρος έχει ή όχι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία (αυτήν που ορίσαμε στο χειριστήριο του θερμοστάτη). Και μάλιστα το αντιλαμβάνονται όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τη συγκεκριμένη τιμή που έχει οριστεί από το χρήστη.

β) Ηλεκτρονικοί θερμοστάτες
Οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες τείνουν πλέον να αντικαθιστούν τους παλαιούς μηχανικούς. Για την λειτουργία τους απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια, και γενικά έχουν ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου.

Έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία χώρου σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά την διάρκεια της ημέρας (ημερήσιος θερμοστάτης) ή και της εβδομάδας (εβδομαδιαίος θερμοστάτης). Μπορούν ακόμα να συνδεθούν με τηλεφωνική γραμμή ή και με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (GSM) για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου απομακρυσμένα.

Έχουν και αυτοί το μειονέκτημα, όπως και οι απλοί μηχανικοί θερμοστάτες, της διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης που ελέγχουν, όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει την τιμή που έχει οριστεί από το χρήστη –και πλέον είναι αργά, διότι λόγω της αδράνειας η θερμοκρασία στο χώρο θα ανέβει πιο πάνω από την επιθυμητή.

γ) Ψηφιακοί θερμοστάτες

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, παρέχοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση, καθώς πρόκειται για θερμοστάτες εξαιρετικών χαρακτηριστικών, οι οποίοι ικανοποιούν αποτελεσματικά τις ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας κάθε σύγχρονης εγκατάστασης, προσφέροντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο άνεσης στο χρήστη και στην εγκατάσταση.

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες των αναλογικών θερμοστατών και επιπλέον μπορούν να εκτελέσουν περισσότερες πολύπλοκες και έξυπνες διαδικασίες ελέγχου του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.

Η ευκολία στον προγραμματισμό, με δυνατότητα διαφοροποίησης των ωρών λειτουργίας ανά ημέρα της εβδομάδας και καθορισμού διαφορετικών επιπέδων θερμοκρασίας ανά ώρα της ημέρας, αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα για το χρήστη, καθώς η λειτουργία του θερμοστάτη προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές του συνήθειες.

Το έξυπνο λογισμικό PiD control, αντίθετα με τους συμβατικούς, δεν γνωρίζει μόνο αν ο χώρος έχει ή δεν έχει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, αλλά γνωρίζει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο ποια είναι η θερμοκρασία του χώρου, αλλά και πόσο γρήγορα αυτή ανεβαίνει (ή κατεβαίνει).

Έτσι, οι θερμοστάτες PiD control να μπορούν να προβλέψουν το χρόνο στον οποίο η θερμοκρασία θα φτάσει την επιθυμητή τιμή από πριν, και να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση ή την ψύξη ώστε η θερμοκρασία χώρου να γίνει ίση με την επιθυμητή

Οι θερμοστάτες PiD control μπορούν και επιτυγχάνουν εξαιρετικές συνθήκες άνεσης, αφού η θερμοκρασία είναι σταθερή, αλλά και μέγιστη οικονομία, γιατί ο χώρος δεν ζεσταίνεται περισσότερο από όσο πρέπει.

Η τοποθέτηση θερμοστάτη PiD control σε εγκαταστάσεις ενδοδαπέδιες (όπου η αδράνεια του συστήματος θέρμανσης είναι μεγάλη) βελτιώνει δραστικά τη χρονική υστέρηση της θερμοκρασίας σε σχέση με την τιμή που ορίζουμε στο θερμοστάτη.

δ) Έξυπνοι ψηφιακοί θερμοστάτες

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες χαρακτηρίζονται και ως «έξυπνοι θερμοστάτες», όταν διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη θερμοκρασία του χώρου, την ποιότητα του αέρα, την υγρασία, την παρουσία στο χώρο κλπ. Ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν με επιπλέον απομακρυσμένους αισθητήρες, π.χ. με αισθητήριο για τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή με επαφή για άνοιγμα παραθύρων, εξαερισμό χώρου κ.τ.λ.

Ειδικά ο αισθητήρας παρουσίας ενεργοποιεί αυτόματα το επίπεδο άνεσης μόλις ανιχνεύσει ότι ο χώρος είναι κατειλημμένος.

Για ακόμη μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία, οι θερμοστάτες σήμερα έχουν ασύρματη επικοινωνία με Wi-Fi ή απευθείας με router συμβατό με WLAN. Οι χρήστες πλέον μπορούν να έχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της θέρμανσης ή ψύξης από οποιοδήποτε σημείο βρίσκονται, μέσω κινητού ή tablet και με κατάλληλη εφαρμογή σ? αυτά. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία KNX διαχείρισης κτιρίων, για έξυπνη, σύγχρονη και ευέλικτη ηλεκτρική εγκατάσταση. Με το θερμοστάτη KNX υπάρχει η δυνατότητα για πιο λεπτομερείς επιλογές σχετικά με τη χρήση της θερμοκρασίας.

*Ο κ. Περικλής Ι. Συγκούνας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε., μέλος της ΕΕΤΕΜ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ.

Πηγές
• Εγχειρίδια Siemens
• Εγχειρίδια Hager
• https://el.wikipedia.org
• http://www.charmeg.gr

Ελέγξτε επίσης

Παραβολικός επιμήκης ηλιακός θερμικός συλλέκτης

Άρθρο των κ. Ευάγγελου Μπέλλου & Χρήστου Τζιβανίδη* Εισαγωγή Με τη παραγωγή θερμότητας έως και …