Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΘόδωρος Τσοπουλίδης - Mytherm: «Μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για προϊόντα νέας...

Θόδωρος Τσοπουλίδης – Mytherm: «Μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για προϊόντα νέας γενιάς, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης»

Ο υπεύθυνος του τμήματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης Προϊόντων της Mytherm μιλά στον «Θερμοϋδραυλικό» για τα 35 χρόνια παρουσίας της στην αγορά των ειδών κεντρικής θέρμανσης, για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία με ίδιους πόρους, ενώ εξηγεί πώς πέτυχε αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού

Συνέντευξη στη Χριστίνα Ρωμηού (έντυπο τεύχος Μαΐου 2023)

Τη στροφή των καταναλωτών προς νέα καινοτόμα προϊόντα που τους εξασφαλίζουν υψηλή ενεργειακή απόδοση και οικονομία, αλλά και το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στον τομέα της ενέργειας και των λύσεων που προσφέρονται από την αγορά, περιγράφει μεταξύ άλλων ο κ. Θεόδωρος Τσοπουλίδης, το «νέο αίμα» και επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης και υποστήριξης προϊόντων της βιομηχανίας Μytherm με έδρα τη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη.

Η Mytherm, σύμφωνα με τον κ. Τσοπουλίδη, δεν σταματά να επενδύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, φιλικότερων προς το περιβάλλον, με μεγαλύτερη απόδοση, βελτιώνοντας συνεχώς τα υπάρχοντα προϊόντα της και αναπτύσσοντας καινούρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους που ετοιμάζει.

Όσο για το τι έχει αλλάξει στη φιλοσοφία των καταναλωτών, ο κ. Τσοπουλίδης βλέπει, πρώτον, ότι προτιμούν πλέον τα υβριδικά συστήματα ενέργειας (όπως είναι ο υβριδικός συλλέκτης Helianthus της Mytherm, ένα νέο και καινοτόμο προϊόν που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ένα φωτοβολταϊκό, αλλά και θερμική ενέργεια, όπως ένας κλασικός θερμικός συλλέκτης) και, δεύτερον, ότι όλο και περισσότερο θα επιδιώκουν να παράγουν οι ίδιοι οι καταναλωτές την ενέργεια που χρειάζονται.

– Κύριε Τσοπουλίδη, μετά από 35 και περισσότερα χρόνια παρουσίας της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά, πού θεωρείτε ότι οφείλεται η αναπτυξιακή πορεία της;

– Εμείς προσπαθούμε να μπούμε στη θέση των πελατών μας ή, ακόμα καλύτερα, των πελατών των πελατών μας, που είναι και οι τελικοί χρήστες των προϊόντων μας. Κατανοώντας τις ανάγκες τους, από τη δική τους οπτική, προσπαθούμε να προσφέρουμε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, όσο πιο οικονομικά γίνεται και με πολυετή εγγύηση.

Παρέχουμε τεχνική υποστήριξη των προϊόντων μας, αλλά και συμβουλές για άλλα προϊόντα σε τεχνικούς, και πέραν των προβλεπόμενων ημερών και ωρών εξυπηρέτησης, τείνοντας προς την εξυπηρέτηση 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν προσφέρουμε μόνο τεχνική υποστήριξη, αλλά επιπλέον:

* Διοργανώνουμε σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα για τεχνικούς του κλάδου, στους οποίους παρουσιάζουμε και εξηγούμε τα προϊόντα μας, ώστε με τη διεύρυνση της γνώσης να προκύπτει καλύτερο ποιοτικά και γρηγορότερο αποτέλεσμα, είτε σε μια εγκατάσταση είτε σε μια αποκατάσταση βλάβης.

* Επενδύουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και φιλικότερων προς το περιβάλλον, με μεγαλύτερη απόδοση.

* Βελτιώνουμε συνεχώς τα υπάρχοντα προϊόντα μας.

* Στοχεύουμε πάντα στην ανάπτυξη προϊόντων που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία θεωρούμε ότι θα αποτελέσουν μονόδρομο κατά τα επόμενα χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο. Στον τομέα αυτό προσπαθούμε πάντα να είμαστε πρωτοπόροι στην εγχώρια αγορά.

* Εστιάζουμε στην ικανοποίηση του τελικού χρήστη των προϊόντων μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την ποιότητα των προϊόντων που παρέχουμε, αλλά και με την υποστήριξή τους.

Θα σας αναφέρω ότι τα προϊόντα ηλιοθερμίας που διαθέτουμε δοκιμάστηκαν και λειτουργούν χωρίς προβλήματα και με εξαιρετική απόδοση σε περιοχές που ανήκουν σε «δυσμενή» κλιματική ζώνη, όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο. Επαγγελματίες εμπιστεύτηκαν την πρότασή μας για θέρμανση και κλιματισμό με αντλία θερμότητας, καθώς και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε δυσμενείς κλιματικά περιοχές, κατά τους θερινούς μήνες, αλλά τα προϊόντα μας κάλυψαν απόλυτα τις ανάγκες τους.

Αναρίθμητες επίσης είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας μας δίνει λύσεις στις ανάγκες επαγγελματιών και λοιπών πελατών.

Όλα αυτά, συντελούν στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, γεγονός που την καθιστά ανεκτίμητη αξία.

Συνεπώς, τα προϊόντα που προσφέρουμε, με την ανάλογη υποστήριξη, έφεραν την εταιρεία ψηλά στην κλίμακα προτίμησης του αγοραστικού κοινού.

– Ποια είναι τα βασικά αντικείμενα της δραστηριότητάς σας σήμερα και ποιο κρίνετε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σας;

– Η εταιρεία παράγει και εμπορεύεται λέβητες, καυστήρες (στερεών καυσίμων, πετρελαίου, αερίου, βιομάζας), πλαστικές δεξαμενές αποθήκευσης νερού, πετρελαίου και άλλων υγρών, μεταλλικά boiller – buffer, μπόιλερ νέας τεχνολογίας από προπυλένιο, ηλιακούς υβριδικούς συλλέκτες, ηλιακούς υβριδικούς λέβητες, καθώς επίσης ηλιακούς θερμοσίφωνες, και εμπορεύεται αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά, σώματα μπάνιου, κυκλοφορητές κ.ά.

Πλεονέκτημα για εμάς αποτελεί η παραγόμενη γκάμα των προϊόντων μας, η αξιοπιστία τους, η τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση που προσφέρει η εταιρεία προς τους συνεργάτες της, καθώς και τα νέα καινοτόμα προϊόντα στις νέες τεχνολογίες, τα οποία δημιουργούν ευκαιρίες για κάθε εταιρεία του κλάδου και τους συνεργάτες της.

– Ποια είναι τα οφέλη του υβριδικού ηλιακού συλλέκτη Helianthus για τον τελικό καταναλωτή και σε ποιους απευθύνεται;

– Ο υβριδικός συλλέκτης Helianthus είναι ένα νέο και καινοτόμο προϊόν της εταιρείας μας. Πρόκειται για ένα συλλέκτη ο οποίος εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα όπως ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, αλλά και θερμική ενέργεια όπως ένας κλασικός επίπεδος επιλεκτικός θερμικός συλλέκτης.

Απευθύνεται σε ιδιώτες και επαγγελματίες, δίνοντας λύση στην εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου στη στέγη ενός κτιρίου, και αποτελεί ιδανική λύση, για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, για υποβοήθηση θέρμανσης μιας κατοικίας, καθώς και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού χρήσης σε επαγγελματικούς χώρους όπως είναι π.χ. ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά.

– Πόσα άλλα είναι τα προϊόντα που κατασκευάζει η εταιρεία με το δικό της brand και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;

– Η Mytherm κατασκευάζει μία πληθώρα ενεργειακών συστημάτων.

Κύρια προϊόντα με το brand Mytherm είναι:

* Λέβητες πέλετ, οικιακοί και βιομηχανικοί.

* Αερόθερμες σόμπες πέλετ και αερολέβητες επαγγελματικής χρήσης.

* Λέβητες αερίου, με την εταιρεία μας να είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική βιομηχανία στον τομέα των επίτοιχων λεβήτων συμπύκνωσης.

* Λέβητες πετρελαίου, συμπύκνωσης και μη συμπύκνωσης, με πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης.

* Δοχεία αδρανείας.

* Δοχεία αποθήκευσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

* Δοχεία νέας τεχνολογίας με ανοξείδωτους εναλλάκτες και πόσιμο ζεστό νερό.

* Ηλιακοί θερμοσίφωνες νέας τεχνολογίας Matrix X και Matrix Y.

* Αντλίες θερμότητας Revorb με ανάκτηση ενέργειας.

* Υβριδικοί λέβητες συμπαραγωγής με ΑΠΕ.

Οι τομείς όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της αγοράς, ξεκινώντας από τα μικρά οικιακά συστήματα και φτάνοντας μέχρι τα επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια και ξενοδοχεία.

Η εταιρεία παρέχει, επίσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με στόχο τη βέλτιστη λύση για την κάθε ανάγκη.

– Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις σας με τους συνεργάτες και με τους πελάτες σας;

– Εμπιστοσύνη, υποστήριξη, καινοτομία, όραμα και συνέπεια. Η διαρκής εξέλιξη των προϊόντων, η ποιότητα κατασκευής και η τεχνική υποστήριξη οδήγησαν τη Mytherm στο σήμερα και την εδραίωσαν ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον ελλαδικό χώρο.

Κάθε συνεργάτης μας γνωρίζει ότι βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό του και ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση.

Με διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση των στελεχών της, η Mytherm είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως τους συνεργάτες-πελάτες της, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται, προτείνοντας καινοτόμες πρακτικές αλλά και λύσεις του παρελθόντος, με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση των απαιτήσεων για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

– Επηρέασε η ενεργειακή κρίση, αλλά και ο πληθωρισμός, τη δραστηριότητά σας; Αποτυπώνονται οι επιπτώσεις τους στον κύκλο των εργασιών σας για το 2022;

– Όπως σε κάθε βιομηχανία, έτσι και σε εμάς, ο αντίκτυπος ήταν –και παραμένει– ηχηρός. Η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια και το  ασταθές σε παγκόσμια κλίμακα περιβάλλον οδήγησαν σε υψηλότερα κόστη παραγωγής, σε ελλείψεις υλικών και σε αναπροσαρμογές τιμών.

Παρ’ όλα αυτά, η βιομηχανία Mytherm πέτυχε αύξηση των μεγεθών της, τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε κερδοφορία, βασιζόμενη στην ποιότητα των προϊόντων της και στο υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της.

– Διαπιστώσατε αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες τον φετινό χειμώνα; Ποια προϊόντα σας κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον των πελατών σας;

– Ο φετινός χειμώνας ήταν αναμφισβήτητα διαφορετικός από τους προηγούμενους. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού, καθώς και των ανατιμήσεων σε καύσιμα και πρώτες ύλες, έφεραν τα πάνω κάτω στην παγκόσμια αγορά. Ο καταναλωτής ένιωσε ευάλωτος και μετέωρος, αδυνατώντας να εκτιμήσει το κόστος των ενεργειακών αναγκών του σε ηλεκτρισμό, θέρμανση κλπ.

Συνεπώς, φέτος είδαμε μια νέα τάση της αγοράς: Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών στράφηκε σε προϊόντα θέρμανσης, με γνώμονα αποκλειστικά το κόστος του καυσίμου και την κατανάλωση. Έτσι, τη φετινή χειμερινή σεζόν είδαμε αυξημένο ενδιαφέρον για αντλίες θερμότητας, ξυλολέβητες και λέβητες πετρελαίου τεχνολογίας συμπύκνωσης. Ενθαρρυντική ήταν και η προτίμηση των προϊόντων μας για εφαρμογές ηλιοθερμίας, τόσο σε επαγγελματικούς χώρους ανά την Ελλάδα –όπως σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια– όσο και σε κατοικίες.

– Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πλέον «πράσινη» λύση θέρμανσης και ενέργειας που θα επικρατήσει στο μέλλον, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος;

– Σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο παρατηρούμε να γίνεται μια ευρύτερη και συντονισμένη νομοθετική προσπάθεια για εξάλειψη του ανθρακικού αποτυπώματος. Έτσι επιδοτούνται προϊόντα και παρέχεται η  ευκαιρία στον καταναλωτή, να γίνει ο παραγωγός της ενέργειας την οποία χρειάζεται. Όλα αυτά τα επιδοτούμενα προϊόντα σχετίζονται με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Θεωρούμε δεδομένο ότι θα στραφούμε όλοι μας στις ΑΠΕ, για την κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού της απαιτούμενης ενέργειας, κάνοντας χρήση των συμβατικών μέσων όσο το δυνατόν λιγότερο.

Έτσι, με την πάροδο των χρόνων εικάζουμε πως θα βλέπουμε ολοένα και σε περισσότερες κατοικίες, ξενοδοχεία και ξενώνες –αλλά και σε πολυκατοικίες– ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις με back up σύστημα λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας ή και συνδυασμό αυτών. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στον καταναλωτή να παράγει από τον ήλιο το 60 – 100% των ενεργειακών αναγκών του σε θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης και ηλεκτρικό ρεύμα.

– Τι σχεδιάζετε για τα επόμενα χρόνια και σε ποιον τομέα σκοπεύετε να δώσετε έμφαση;

– Η βιομηχανία ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού Mytherm υλοποιεί με δικούς της πόρους νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 5.000.000 ευρώ, δημιουργώντας υποδομές στις οποίες περιλαμβάνονται:

α) Νέος βιομηχανικός χώρος 10.000 τ.μ. με σύγχρονες γραμμές παραγωγής, όπου θα παράγονται:

* Ηλιακοί θερμοσίφωνες νέας γενιάς, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης.

* Ηλιακοί φωτοβολταϊκοί υβριδικοί συλλέκτες με συμπαραγωγή ρεύματος και θερμικής ενέργειας, κατάλληλοι για κατοικίες, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους.

* Boiler – buffer παραγωγής και αποθήκευσης ζεστού νερού χρήσης.

* Buffer δοχεία αδρανείας αποθήκευσης ενέργειας.

β) Ενίσχυση των υπαρχόντων γραμμών παραγωγής, όπου παράγονται:

* Λέβητες αερίου –μια γραμμή παραγωγής μοναδική στην Ελλάδα.

* Λέβητες πέλετ, πετρελαίου, ξύλου και βιομάζας.

* Υβριδικοί ηλιακοί λέβητες Hybosun.

γ) Επέκταση της γραμμής παραγωγής πλαστικών δεξαμενών σε νέους τύπους για ειδικές εφαρμογές.

δ) Σύγχρονη οργανωμένη αποθήκη Logistics 4.000 τ.μ. για αποθήκευση και διάθεση των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και των εμπορευμάτων της εταιρείας.

ε) Εκθεσιακός χώρος συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ. όπου θα γίνεται παρουσίαση και ενημέρωση των συνεργατών για τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας.

Στον εκθεσιακό μας χώρο θα υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια μετρήσεων προϊόντων παραγωγής της εταιρείας Mytherm, καθώς και εκπαιδευτικό κέντρο για το προσωπικό της εταιρείας και των συνεργατών της.

Στο χώρο αυτό θα φιλοξενούμε επίσης ενημερωτικές ημερίδες για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες –σχολεία, επαγγελματικά λύκεια, κολέγια και πανεπιστήμια– συμβάλλοντας στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ