ΔΕΔΑ: «Έξυπνα» δίκτυα με ψηφιακούς μετρητές και πλατφόρμα παρακολούθησης IoT

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοποριακά συστήματα πληροφορικής, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Κι αυτό διότι στόχος της είναι η διαρκής παρακολούθηση της λειτουργίας των δικτύων της και η συλλογή όλων των δεδομένων, ώστε να επιτυγχάνεται η αδιάλειπτη και ασφαλής διανομή του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια. Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, η εταιρεία προχώρησε στην προμήθεια από τον όμιλο ΟΤΕ «έξυπνων» μετρητών που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών με τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες και Κατερίνη.

Μέσω της συνεργασίας της με τον όμιλο ΟΤΕ, η ΔΕΔΑ παραμένει συνεπής στην πολιτική εγκατάστασης αποκλειστικά ευφυών συστημάτων μέτρησης, προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους πελάτες της. Οι «έξυπνοι» μετρητές παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και με ακρίβεια –μέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στο μετρητή– την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο ορθολογική χρήση του φυσικού αερίου και εξοικονόμηση. Οι ψηφιακοί μετρητές ελέγχονται απομακρυσμένα μέσω της διασύνδεσής τους με πλατφόρμα τεχνολογίας Internet-of-Things (IoT).

Η ΔΕΔΑ τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από τα δίκτυά της, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν αυτά τα πλεονεκτήματα, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση των λειτουργιών που θα επιτελεί η πλατφόρμα διαχείρισης μετρήσεων, και ο σχετικός σχεδιασμός βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι εξής:

α) Η ολιστική διαχείριση των μετρήσεων, από τη μετάδοση των δεδομένων μέχρι την τιμολόγηση και την ενημέρωση των χρηστών του δικτύου διανομής.

β) Η αξιοποίηση των ευφυών μετρητικών συστημάτων προκειμένου να παρακολουθείται απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση όλων των δικτύων της ΔΕΔΑ.

Για την υλοποίηση των στόχων της, η εταιρεία συνεργάζεται με το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του έργου «Έξυπνο Δίκτυο Φυσικού Αερίου» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ».

Ελέγξτε επίσης

ΔΕΔΔΗΕ: Προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της “Μήδειας”

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και έως αυτή την ώρα, προβλήματα …

Τα Περιοδικά μας