Διαμαντής Καραμποΐκης: «Εξελίσσουμε την τεχνολογία για να βελτιώσουμε τη ζωή μας»

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Rehau Mον. EΠΕ» κ. Διαμαντής Καραμποΐκης μιλά αναλυτικά στον «Θ» για την ιστορία της εταιρείας που πήρε το όνομά της από την κωμόπολη Rehau της Γερμανίας στην οποία ιδρύθηκε το 1948.

Η εντυπωσιακή πορεία της μέσα στα χρόνια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και… ένα ταξίδι στο διάστημα, με το πρώτο λάστιχο σιλικόνης που χρησιμοποιήθηκε σε πύραυλο!

Στην Ελλάδα η «Rehau Mον. EΠΕ» εδρεύει από το 1991, έχοντας κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς και με κύριο αντικείμενο την αντιπροσωπεία, εισαγωγή, εμπορία και παραγωγή πολυμερών υλικών.

H μητρική εταιρεία Rehau δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην παραγωγή σωλήνων. Τρία χρόνια μετά επεκτείνεται στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σήμερα, ένα στα τρία αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη διαθέτει εξελιγμένα συστήματα Rehau. Το 1958 ξεκίνησε η παραγωγή προφίλ για συνθετικά κουφώματα και το 1986 τοποθετείται η πρώτη ενδοδαπέδια θέρμανση Rehau. To 1994, μαζί με τον πύραυλο Ariane, το πρώτο λάστιχο σιλικόνης RAU-SIK ταξιδεύει στο διάστημα! Το 2013, ο τομέας βιομηχανίας επίπλων εμπλουτίζεται με τη νέα γυάλινη και γυαλιστερή πολυστρωματική επιφάνεια Rauvisio, ενώ 2016 η εταιρεία Rehau εισέρχεται στον κόσμο της έξυπνης τεχνολογίας, ενσωματώνοντας αισθητήρες σε ράφια, έπιπλα και παράθυρα.

Ως αναγνωρισμένη εταιρεία η οποία παρέχει λύσεις με βάση τα πολυμερή / συνθετικά υλικά, η εταιρεία Rehau ξεχωρίζει διεθνώς στους κλάδους των κατασκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας, έχοντας παρουσία με γραφεία πωλήσεων και εργοστάσια σε περισσότερα από 170 σημεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην επιτυχία της συμβάλλουν περισσότεροι από 20.000 συνεργάτες.

Στην Ελλάδα η εταιρεία εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Παιανία Αττικής από το 2001, διατηρεί ένα υποκατάστημα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, και από το 2004 εξυπηρετεί και τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς.

Η συνέντευξη, λοιπόν, με τον γενικό διευθυντή της «Rehau Μον. ΕΠΕ» είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

– Σε ποιους τομείς βρίσκουν εφαρμογή τα προϊόντα Rehau στην ελληνική αγορά;

– Κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στη βιομηχανία. Στον κατασκευαστικό τομέα, η εταιρεία έχει αναπτύξει και τελειοποιήσει καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις για θέρμανση/ψύξη επιφανειών, για εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, γεωθερμίας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και για συνθετικά παράθυρα και προσόψεις. Στον βιομηχανικό τομέα, η Rehau καλύπτει τις πιο υψηλές απαιτήσεις, με προηγμένη σχεδίαση και εξαιρετική ποιότητα υλικών όπως είναι ταινίες περιθωρίου, συστήματα Roll Top, αρμοκάλυπτρα, υλικά επιφανειών, βιομηχανικοί σωλήνες κλπ.

– Ποια είναι τα στοιχεία που «χαρακτηρίζουν» την εταιρεία και πώς οραματίζεστε το μέλλον της;

– Ως κορυφαίοι πάροχοι καινοτόμων συστημάτων με βάση τα πολυμερή / συνθετικά υλικά, επαναπροσδιορίζουμε καθημερινά τα όρια των δυνατοτήτων μας. Το μότο μας είναι: «Engineering progress – Enhancing lives». Φροντίζουμε να διατηρούμε την τεχνολογική υπεροχή μας και επενδύουμε σε αυτό πολύ μεγάλο μέρος των πόρων μας, περίπου το 70%. Από αυτούς, περίπου το 20% διοχετεύεται στην αναζήτηση νέων ιδεών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ενώ το 10% χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες που μπορεί να αλλάξουν πλήρως τις τεχνολογίες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σήμερα.

Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των πελατών μας και αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας με ψηφιακά μέσα, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων, προσανατολισμένων στον πελάτη.

– Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους η Rehau δίνει ιδιαίτερη σημασία;

– Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των απαιτήσεων σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη βιωσιμότητα των κτιρίων. Η ορθολογική διαχείριση των πρώτων υλών που μειώνονται διαρκώς, καθώς και η ανάπτυξη πρωτοποριακών συστημάτων για την αποτελεσματική εκμετάλλευση της ενέργειας, αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τα οποία η Rehau προτείνει συμφέρουσες λύσεις. Ιδιαίτερα σήμερα, που διανύουμε μια περίοδο οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής κρίσης, η κατασκευή αλλά και η ανακαίνιση κτιρίων με χρήση συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιστολή του κόστους κρίνεται άκρως αναγκαία. Εκεί στοχεύει η εταιρεία Rehau, παρέχοντας οικολογικές, βιώσιμες και οικονομικές λύσεις, καθώς και πρωτοπόρα συστήματα.

H έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία αποτελούν τομείς στους οποίους η εταιρεία επενδύει σημαντικά. Προσανατολισμένη πάντα στις ανάγκες των πελατών της και με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, διεξάγει έρευνες και αναπτύσσει νέα υλικά και νέες τεχνολογίες. Η εταιρεία Rehau βρίσκεται κοντά στους πελάτες της, οργανώνοντας ακαδημίες για προώθηση πωλήσεων και ενημέρωση επί εμπορικών και τεχνικών θεμάτων. Τους υποστηρίζει, επιπλέον, σε θέματα διαγωνισμών και μελετών, παρέχοντας υποστήριξη σε όλα τα στάδια ενός έργου, από τη μελέτη μέχρι και την υλοποίησή του, προσφέροντας πάντα άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις για τις κατασκευές.

Πρωτίστως, όμως, η Rehau επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Για το λόγο αυτό δημιουργεί για τους συνεργάτες της ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον εργασίας, φροντίζει για την περαιτέρω εκπαίδευσή τους, ανταμείβει τις πρωτοποριακές και δημιουργικές ιδέες τους και την αφοσίωσή τους στην εταιρεία, ενώ φροντίζει για την προαγωγή και την εξέλιξη των νεότερων μελών της.

–Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κορυφαίο και πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν σας;

– Αναμφισβήτητα, όλα τα προϊόντα μας είναι κορυφαίας ποιότητας και αντοχής στο χρόνο, και δίνουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των πελατών μας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις παρεχόμενες σύγχρονες υπηρεσίες, διατηρούν την εταιρεία μας στο βάθρο των ηγετών του κλάδου.

Παρόλα αυτά θα ήθελα να να κάνω μια σύντομη αναφορά στα ακόλουθα συστήματα της Rehau:

α) Στα συστήματα θέρμανσης επιφανειών που είναι ιδανικά για κάθε χρήση, είτε πρόκειται για νέα κατασκευή, είτε για ανακαίνιση, είτε για ειδικές εφαρμογές. Η ενδοδαπέδια θέρμανση δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για άνεση στο σπίτι, καθώς και για μια ευχάριστη διαβίωση. Σε συνδυασμό με την επιτοίχια θέρμανση και τη θέρμανση οροφής, επιτυγχάνονται τέλεια αποτελέσματα. Τα συστήματα θέρμανσης πλαισιώνουν καινοτόμα συστήματα αυτοματισμών, όπως είναι το νέο και βελτιωμένο σύστημα NEA Smart 2.0, το οποίο θα παρουσιαστεί στην έκθεση Climatherm 2020 και το οποίο επιτρέπει μεταξύ άλλων συντήρηση, ρύθμιση και έλεγχο της θερμοκρασίας χώρου απομακρυσμένα.

β) Στα συστήματα άκαμπτων και εύκαμπτων σωληνώσεων Rautitan, που σε συνδυασμό με ένα εξελιγμένο σύστημα εξαρτημάτων –απαλλαγμένων πλέον και από μόλυβδο– και με μια άριστη τεχνική σύνδεσης, αποτελούν την ιδανική λύση για ποιοτικό και καθαρό πόσιμο νερό. Και ειδικά στη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι, όντας συνειδητοποιημένοι σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, δίνουν ολοένα μεγαλύτερη αξία στο πόσιμο νερό, το οποίο πρέπει να πληροί τους κανόνες υγιεινής.

γ) Στα συστήματα κτιριακής ηχομονωτικής αποχέτευσης Raupiano, που βρίσκουν εφαρμογή σε κατοικίες, ξενοδοχεία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια γραφείων, προσφέροντας άριστη ηχομόνωση, ευκολία στην εγκατάσταση και πυροπροστασία.

δ) Στα συστήματα γεωθερμίας Raugeo, που προσφέρουν πολλαπλές και υψηλού επιπέδου λύσεις για εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Η γηγενής θερμότητα ή γεωθερμία είναι η ενέργεια που αποθηκεύεται στο έδαφος και αναδημιουργείται συνεχώς από το φως του ήλιου και από τη ροή θερμότητας από το βάθος της γης. Η ενέργεια που βρίσκεται στο έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών και εποχών του έτους, και είναι διαθέσιμη από βάθος 1,5m. Σε βάθος 10m επικρατεί όλο το χρόνο μια σταθερή σχεδόν θερμοκρασία μεταξύ 8-12°C. Ο συνδυασμός με τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης / ψύξης αποτελεί την πλέον αποδοτική και οικονομική λύση για ζεστασιά και δροσισμό.

– Θα θέλατε να μας αναφέρετε μερικά σημαντικά έργα σας και τις ιδιαιτερότητές τους;

– Στο ενεργητικό της εταιρείας παγκοσμίως, αλλά και σε ελληνικό έδαφος, συγκαταλέγεται ευρύ φάσμα έργων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ή την ανακαίνιση κατοικιών, κτιρίων γραφείων, νοσοκομείων, τουριστικών καταλυμάτων, σχολικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών κέντρων, supermarket και αεροδρομίων, έργα τα οποία λειτουργούν ως σημεία αναφοράς.

Ενδεικτικά να αναφέρω τη χρήση προϊόντων της εταιρείας μας για την κατασκευή του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και του θερέτρου «Costa Navarino» στην Πύλο. Επίσης προϊόντα Rehau έχουν εγκατασταθεί σε πολλά νοσοκομεία όπως είναι το «Ερρίκος Ντυνάν» και ο «Ευαγγελισμός», στο Ολυμπιακό Χωριό και σε λοιπά ολυμπιακά έργα, καθώς και στο υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα «Κarela Office Park». το οποίο στεγάζει υπηρεσίες του ΟΤΕ και αποτελεί το πρώτο έργο στην Ελλάδα που αποκτά τη διεθνή πιστοποίηση Leed για βιώσιμες και αειφόρες κατασκευές, και μάλιστα σε βαθμό Gold.

– Με ποιους τρόπους προωθείτε την επικοινωνία με τους πελάτες σας;

– Στοχεύοντας στη σύναψη νέων συνεργασιών, στην προβολή τόσο των υπαρχόντων όσο και των νέων συστημάτων μας, στη βελτίωση των σχέσεων με το υπάρχον πελατολόγιό μας, αλλά και στην ανάδειξη του brand name, η εταιρεία επενδύει στην εξωστρέφεια. Για παράδειγμα έχει ενισχύσει την παρουσία της στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, το τρέχον έτος 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανανέωση της ελληνικής ιστοσελίδας, η οποία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη και ιδιαίτερη φιλική, τόσο ως προς τους κατασκευαστές/τεχνίτες, όσο και ως προς τον ιδιώτη.

Επίσης, η Rehau επενδύει στη διαφήμιση κυρίως μέσω Google Αdwords, μέσω των εργαλείων που προσφέρουν τα Social Media, αλλά και μέσω του Τύπου. Μάλιστα συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ –μετά από απουσία αρκετών ετών– συμμετέχει τη φετινή χρονιά στην έκθεση Climatherm.

– Τι περιμένετε να σας φέρει το 2020 και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

– Ο πρωταρχικός μας στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η κερδοφορία και η ευρεία ανάπτυξη, μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας. Για μας αυτό σημαίνει να επικεντρωθούμε σταθερά στην αγορά και στον πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα. Μέσω της επιχειρησιακής αριστείας και της ψηφιακής δικτύωσης στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, καθιστούμε τη Rehau ηγέτιδα στην τεχνολογία και στις διαδικασίες παραγωγής πολυμερών υλικών, προσφέροντας έξυπνες και αποτελεσματικές υπηρεσίες για τους πελάτες μας παγκοσμίως.

Επίσης, μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων και συνεργειών, καθώς και μέσω επενδύσεων και εξαγορών, στοχεύουμε στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας. Τα τμήματα της εταιρείας μας αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στη διατήρησή της στο βάθρο της επιτυχίας, καθώς και στην αύξηση τόσο της κερδοφορίας όσο και των μεριδίων στις αγορές.

Η εστίαση στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα απαιτεί ωστόσο και τη διακοπή ορισμένων συστημάτων που προκαλούν απώλειες. Για την εταιρεία Rehau, που λειτουργεί ως ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση, είναι θεμελιώδους σημασίας η δημιουργία ταμειακών ροών για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων. Οι τάσεις για εξατομίκευση, ψηφιοποίηση, κινητικότητα και βιωσιμότητα, καθώς και η αγορά εργασίας στο μέλλον, επηρεάζουν τις ενέργειες και τις δράσεις μας.

Μας προσφέρουν έναν προσανατολισμό για την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε και ταυτόχρονα αποτελούν μια πηγή νέων ιδεών και απόψεων, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη Rehau στη σωστή πορεία.

Ελέγξτε επίσης

Παναγιώτης Τερζόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας μια πορεία γεμάτη νέες προκλήσεις, αλλά έχουμε και τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με άκρως θετική προοπτική»

Η Brass Form συστήθηκε το 1990 και επικεντρώνεται στη μελέτη, στη σχεδίαση και στην παραγωγή …

Τα Περιοδικά μας