Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔιαμαντής Καραμποΐκης (Rehau M. ΕΠΕ): «Χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους για λύσεις με...

Διαμαντής Καραμποΐκης (Rehau M. ΕΠΕ): «Χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους για λύσεις με διάρκεια στο μέλλον»      

Ο γενικός διευθυντής (head of sales office Athens) της Rehau M. ΕΠΕ μας μιλάει για το άλμα της εταιρείας στην καινοτομία και στη βιωσιμότητα των ολοκληρωμένων λύσεων που προσφέρει στον κατασκευαστικό τομέα.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Ιανουαρίου 2023)

Στις πρωτοποριακές προτάσεις της Rehau M. ΕΠΕ και στην άρτια υποστήριξή της σε όλα τα στάδια εφαρμογής τους, από τη μελέτη μέχρι και την υλοποίησή τους, αναφέρεται ο γενικός διευθυντής (head of sales office Athens) της εταιρείας κ. Διαμαντής Καραμποΐκης,   στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός». Ο κ. Καραμποΐκης μας μιλάει επίσης για τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας και δίνει έμφαση στην εξειδίκευσή της σε έξυπνα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, ύδρευσης, αποχέτευσης,  γεωθερμίας, τηλεπικοινωνιών, παραθύρων και προσόψεων, στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της και στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού της στις νέες τεχνολογίες.

 • Κύριε Καραμποΐκη, ποιες  είναι οι βασικές αξίες και οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται διαχρονικά το συγκριτικό πλεονέκτημα της Rehau;

H επιτυχία της εταιρείας μας βασίζεται στο γεγονός ότι όλοι εδώ στη Rehau στηρίζουμε το όραμα και τις αξίες της: την αξιοπιστία, την καινοτομία και την εμπιστοσύνη. Επενδύουμε στην προσωπική και οργανωτική εξέλιξη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες μας πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης και εξυπηρέτησης πελατών. Χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους και αναπτύσσουμε λύσεις με διάρκεια στο μέλλον. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην υγεία και στην ασφάλεια, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγουμε τη διαφορετικότητα.

 • Τι ακριβώς σημαίνει η υπόσχεση της εταιρείας για «μηχανική πρόοδο και βελτίωση του τρόπου ζωής» και πώς επιτυγχάνει την εκπλήρωσή της;

Engineering progress – enhancing lives: Αυτή η «υπόσχεση» της εταιρείας μας ουσιαστικά συνδέει δύο πόλους. Συνδέει την εμπειρία μας σε πολυμερή υλικά, σε τεχνολογία και σε διαδικασίες, με τον αντίκτυπο των προϊόντων μας στη ζωή των πελατών μας. Τα προϊόντα μας βελτιώνουν άμεσα ή έμμεσα την ποιότητα της ζωής μας.

 • Ποιες είναι οι πλέον καινοτομικές λύσεις της Rehau στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης;

Η καινοτομία χαρακτηρίζει τα προϊόντα Rehau. Ενδεικτικές καινοτόμες λύσεις στον τομέα θέρμανσης αποτελούν τα συστήματα θέρμανσης πυρήνα σκυροδέματος (τα οποία ενδείκνυνται για μεγάλες επιφάνειες σε μη οικιστικά κτίρια και χαρακτηρίζονται για την ευκολία στην τοποθέτηση) και τα συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών για ταχύτατη εγκατάσταση  τύπου Speed, ενώ στον τομέα της ψύξης αξίζει να αναφερθούν και τα έτοιμα στοιχεία κατασκευής ψυχόμενης οροφής με γυψοσανίδα.

 • Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας λύσεις για τη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης, κόστος το οποίο φέτος ιδιαίτερα απασχολεί όλους τους καταναλωτές; Τι θα προτείνατε για μια μέση κατοικία, έναν επαγγελματικό χώρο και μια βιομηχανική εγκατάσταση;

Η υφιστάμενη κατοικία δέχεται συνήθως μικρές παρεμβάσεις, όπως είναι η μείωση της θερμοκρασίας προσαγωγής κατά μερικούς βαθμούς, η εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών και ο χωρισμός σε θερμικές ζώνες. Επιπλέον, η εγκατάσταση ενός συστήματος ρύθμισης της θερμοκρασίας εξασφαλίζει μέγιστη εξοικονόμηση και άνεση.

Για τους επαγγελματικούς χώρους προτείνεται η εγκατάσταση ενός συστήματος ελέγχου της θερμικής άνεσης, το οποίο να δέχεται χρονοπρογραμματισμό ή και να «αισθάνεται» την παρουσία / απουσία  εργαζομένων στο χώρο.

Τέλος, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα ποσά ενέργειας που χρησιμοποιούμε, με τη συνδυαστική λειτουργία διεργασιών, με την ανάκτηση από εναλλάκτες και, σίγουρα, με τον αυτόματο έλεγχο των συστημάτων.

 • Η Rehau διαθέτει κατασκευαστικές λύσεις οι οποίες επίσης συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των λύσεων;

Ως βασικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστικών λύσεων Rehau οι οποίες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, μπορώ να αναφέρω την υψηλή απόδοσή τους σε συνδυασμό με την αξιοπιστία των υλικών κατασκευής, τις χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών και αποδοτικού ελέγχου.

 • Τι νέο φέρνει γενικότερα η Rehau στον κατασκευαστικό τομέα;

Στον κατασκευαστικό τομέα η Rehau εισήγαγε πρόσφατα διάφορα συστήματα, όπως είναι τα έξυπνα δίκτυα παροχής νερού με σύστημα αυτοδιάγνωσης και πρόληψης διαρροών, οι έξυπνες βρύσες, τα συστήματα τηλεχειρισμού και βελτιστοποίησης των συνθηκών θερμικής άνεσης στους εσωτερικούς χώρους και τα συστήματα κτιριακής αποχέτευσης με ηχομόνωση. Τέλος, να αναφέρω και τα αποδοτικά συστήματα γεωθερμίας και μεταφοράς νερού με μηδενικές απώλειες.

 • Σε τι υπερέχουν οι λύσεις με βάση τα πολυμερή, στις οποίες εξειδικεύεται η Rehau;

Η Rehau είναι κορυφαίος πάροχος  παγκοσμίως, σε λύσεις βασισμένες σε πολυμερή υλικά, υλικά δηλαδή που είναι αποτέλεσμα χημικών ενώσεων με μεγάλα μόρια. Στον κατασκευαστικό τομέα η εταιρεία μας έχει αναπτύξει και έχει τελειοποιήσει καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, με συστήματα, μεταξύ άλλων, για εγκατάσταση θέρμανσης / ψύξης επιφανειών, ύδρευσης, κτιριακής αποχέτευσης, γεωθερμίας, τηλεπικοινωνιών, παραθύρων και προσόψεων, καθώς και λύσεις με συστήματα υλικών επιπλοποιίας.

Τα προϊόντα μας τα συναντά κανείς και στην ιατρική, με σωλήνες για ιατρικά μηχανήματα, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία (περίπου στο ένα τρίτο των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους παγκοσμίως).

Η αυξημένη αποδοχή και η υπεροχή των λύσεων αυτών οφείλεται στα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα πολυμερή υλικά έναντι άλλων. Τα βασικά  πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή αντοχή τους σε μηχανικές καταπονήσεις, το μικρό βάρος τους, η ελαστικότητα -αλλά και οι σταθερές τους διαστάσεις τους-  η ανθεκτικότητά τους σε χημικές προσβολές και οι καλές ηλεκτρικές τους ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι σωλήνες ύδρευσης της Rehau υπερέχουν σε θέματα αντοχής, υγιεινής και ευκολίας στην εγκατάσταση, ενώ οι σωλήνες θέρμανσης αντέχουν σημαντικά υψηλή πίεση.

 • Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον κύρια επιδίωξη αλλά και απαίτηση για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με ποιες δράσεις υποστηρίζει η Rehau την αξία και τους σκοπούς της βιωσιμότητας;

Η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής μας και εφαρμόζεται ενεργά. Επενδύουμε στη σύγχρονη κυκλική οικονομία και εμπορευόμαστε προϊόντα εφαρμόζοντας διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα η εταιρεία μας  απέσπασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια σημαντική διάκριση, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο από τον οίκο αξιολόγησης EcoVadis.

 • Πώς έχει επηρεάσει η κλιματική κρίση τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας και με ποια προϊόντα ή λύσεις ανταποκρίνεται η ίδια στο παγκόσμιο αίτημα για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική κρίση κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια. Η Rehau σκέφτεται και δρα προς όφελος και των επόμενων γενιών. Για το λόγο αυτό έχει επενδύσει σε μονάδες ανακύκλωσης, στην κυκλική οικονομία, σε διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας, σε ηλιακά πάρκα και σε βιώσιμα καινοτόμα προϊόντα. Στην πρόσφατα δημοσιευμένη αξιολόγηση CDP 2022, η εταιρεία έλαβε βαθμολογία Β όσον αφορά τη στάση της απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι είναι για μια ακόμη φορά πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του C στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και από το μέσο όρο του C στον τομέα της κατασκευής προϊόντων από συνθετικά υλικά. Η βαθμολογία Β αποτελεί για μας την επιβράβευση των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλουμε στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, για μηδενικές εκπομπές ρύπων, καθώς και για κλιματικά ουδέτερη παραγωγή.

 • Η εξοικονόμηση αλλά και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής. Τι προτείνετε στους πελάτες και στους συνεργάτες σας;

Το νερό αποτελεί ενδεχομένως τον πιο κρίσιμο δείκτη της κλιματικής αλλαγής, οπότε το λιθαράκι που καλούμαστε να βάλουμε ως καταναλωτές είναι η λογική χρήση του αγαθού αυτού που λέγεται «πόσιμο νερό».

Η Rehau ως πάροχος λύσεων έχει να προσφέρει τεχνολογικά προηγμένες οικιακές συσκευές που ελέγχουν το δίκτυο για μεγάλες ή και μικρότερες διαρροές. Έτσι αποτρέπονται τυχόν πλημμύρες εντός ενός κτιρίου. Η ενημέρωση του καταναλωτή γίνεται μέσω σχετικής εφαρμογής, την οποία έχει εγκατεστημένη στο κινητό του. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα και περαιτέρω ενημερώσεων, όπως είναι, για παράδειγμα,  το ιστορικό χρήσης του δικτύου, ο κίνδυνος από παγετό ή ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων, όπως είναι η Λεγεωνέλλα.

 • Σε σχέση με το νερό, εγείρονται επίσης ζητήματα για την υγιεινή, την ασφάλεια και την ορθή λειτουργία των κεντρικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ποια προϊόντα σας ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη και ποια είναι τα οφέλη τους για τον τελικό καταναλωτή;

H υγιεινή και η ασφάλεια του πόσιμου νερού είναι ένα ζήτημα πρώτιστης σημασίας. Τα συστήματα ύδρευσης της Rehau είναι ποιοτικά και αξιόπιστα, ενώ φέρουν πιστοποιήσεις καταλληλόλητας για πόσιμο νερό μέχρι και για το τελευταίο εξάρτημά τους. Μάλιστα, προτρέπουμε τους ιδιώτες πελάτες να ζητούν τις πιστοποιήσεις από τους τεχνικούς που καλούν για την εγκατάσταση του νερού στο δικό τους σπίτι, διεκδικώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη ποιότητα, την οποία τα δικά μας συστήματα μπορούν να τους προσφέρουν.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι τα υλικά κατασκευής των σωληνώσεων έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Κατά την εγκατάσταση του δικτύου για πόσιμο νερό χρησιμοποιούνται εξαρτήματα τα οποία συμβάλλουν στην εξασφάλιση της υγιεινής, καθώς αποφεύγεται η στασιμότητα του νερού στο δίκτυο. Ο μόλυβδος έχει απομακρυνθεί συνολικά από τα κράματα των εξαρτημάτων μας, ενώ τα υλικά κατασκευής των σωληνώσεων μπορούν να χαρακτηριστούν ως αδρανή ως προς την μετάδοση οσμών και επιβλαβών ουσιών προς το νερό της κατανάλωσης.

 • Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα ζητήματα της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, του σωστού εξαερισμού, ακόμα και της εξουδετέρωσης ρυπογόνων οργανισμών. Τι συστήνει η Rehau στην κατηγορία αυτή;

Ένας σωστός εξαερισμός δεν πρέπει να λειτουργεί βασιζόμενος στην αρχή ανακύκλωσης αέρα, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο σκόνες και λοιποί επιβλαβείς μικροοργανισμοί μεταφέρονται και ανακυκλοφορούν στο εσωτερικό ενός χώρου.

Η Rehau προτείνει τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης χαμηλών θερμοκρασιών, τα οποία λειτουργούν με την αρχή της ακτινοβολίας, χωρίς ρεύματα αέρα και χωρίς την ανακύκλωσή του. Δεν απαιτούν καμία συντήρηση για πολλά χρόνια, είναι ένας αθόρυβος τρόπος ψύξης /  θέρμανσης, δεν  καταλαμβάνουν χώρο και επιπλέον παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας.

 • Η ψηφιοποίηση και γενικότερα οι προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, οι αυτοματισμοί και τα έξυπνα πληροφοριακά συστήματα περνούν πλέον στο DNA όλων των επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, υπό το πρίσμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Με ποια μέσα προσαρμόζεται η Rehau στη νέα εποχή;

H Rehau είναι υπέρ του ψηφιακού μετασχηματισμού και εισάγει διαρκώς έξυπνες και καινοτόμες λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εξής προτάσεις μας:

 • Τα συστήματα ελέγχου και ρύθμισης της θερμοκρασίας χώρου.
 • Το σύστημα εντοπισμού διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης εντός ενός κτιρίου, με απομακρυσμένο χειρισμό.
 • Η έξυπνη βρύση, το πλεονέκτημα της οποίας είναι ότι με το πάτημα ενός κουμπιού διανέμεται υγιεινό και φιλτραρισμένο νερό, ζεστό, κρύο ή ανθρακούχο.
 • Οι ψηφιακές υπηρεσίες μας. Η Rehau εστιάζει στην προστιθέμενη αξία που προσφέρει το λογισμικό Raucad. Το Raucad παρέχει στους πελάτες της από τον τομέα της τεχνολογίας κτιρίων, ένα πλήρες πακέτο για τον αποτελεσματικό και ασφαλή σχεδιασμό.
 • Οι λύσεις για τον τομέα των παραθύρων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, καθώς με έξυπνα συστήματα και με το πάτημα ενός κουμπιού δίνονται οι δυνατότητες αυτόματης σκίασης, εναλλαγής από διαφάνεια σε αδιαφάνεια, καθώς και προστασίας, με τα ενσωματωμένα συστήματα συναγερμού.

Η Rehau φροντίζει για τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού της με ψηφιακά μέσα.

 • Ποια είναι τα σχέδια της Rehau Ελλάδος για το μέλλον και πώς συνδέονται με την αναπτυξιακή στρατηγική του ομίλου;

Η Rehau Ελλάδος συγκαταλέγεται στις ραγδαίως αναπτυσσόμενες εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2020 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» στην κατηγορία «Ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση – Θετική μεταβολή οικονομικών στοιχείων». Το όνομα Rehau είναι ταυτισμένο με τις έννοιες της ποιότητας, της αξιοπιστίας, της καινοτομίας και των βιώσιμων λύσεων. Γι’ αυτό ακριβώς μας εμπιστεύονται οι συνεργάτες μας και οι πελάτες μας.

Στους βραχυπρόθεσμους στόχους μας συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η αυξημένη  υποστήριξη των πελατών μας, ενισχύοντάς τους σε θέματα marketing, εκπαίδευσης, υποστήριξης μέσω εφαρμογών κ.ά. Η εταιρεία μας, υιοθετεί πλήρως το όραμα, τις αρχές και τις αξίες του ομίλου και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή τους και την προώθησή τους στο ελληνικό έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ