Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΘέρμανσηUPONOR: Πενήντα χρόνια παραγωγής πλαστικών σωλήνων Uponor PEX-a*

UPONOR: Πενήντα χρόνια παραγωγής πλαστικών σωλήνων Uponor PEX-a*

 

Από το 1972 μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί και εγκατασταθεί παγκοσμίως 6 δισεκατομμύρια μέτρα σωλήνων Uponor PEX-a, μέγεθος που ισοδυναμεί 16 φορές με την απόσταση γης – σελήνης.

Η εταιρεία Uponor γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια παραγωγής των σωλήνων Uponor PEX-a από δικτυωμένο πολυαιθυλένιο με τη μέθοδο Engels (PEX-a). Όπως τονίζει ο κ. Νώντας Λυγκώνης, αντιπρόσωπος της Uponor, τα 6 δισεκατομμύρια μέτρα σωλήνων Uponor PEX-a που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως σε χιλιάδες κτίρια, σε εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης, ψύξης, ενδοδαπέδιας θέρμανσης και τηλεθέρμανσης, καθώς και σε άλλες εφαρμογές, αποτελούν την καλύτερη  εγγύηση  για τις πελάτες και για τους συνεργάτες της. Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει:

«Το γεγονός αυτό μάς δίνει τη δύναμη για εξέλιξη και καινοτομία. Μετά από 50 χρόνια, οι σωλήνες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί και ευέλικτοι και όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση για περαιτέρω βιώσιμες καινοτομίες.

»Έχουμε κάνει ήδη το επόμενο βήμα: Οι σωλήνες Uponor PEX Blue, η κατασκευή των οποίων πλέον βασίζεται σε έως και 90% ανανεώσιμες πηγές τροφοδοσίας, είναι το επόμενο ορόσημό μας στο ταξίδι μας για ένα καλύτερο αύριο. Οι συγκεκριμένοι σωλήνες έχουν μειωμένο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα έως και 90% σε σύγκριση με τους σωλήνες PEX, οι οποίοι παράγονται με βάση τα ορυκτά. Παράλληλα διατηρούν ίδια την εξαιρετική απόδοσή τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την ποιότητά τους. Χάρη στο μειωμένο αποτύπωμα CO2, οι σωλήνες Uponor PEX Pipes Blue επιτρέπουν στα κτίρια να είναι πιο βιώσιμα».

Σταθμοί στην ιστορία της Uponor

Σύμφωνα με την Uponor, οι μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας είναι οι ακόλουθοι:

  • Η Uponor (πρώην Wirsbo) παρουσίασε πρώτη τους σωλήνες δικτυωμένου πολυαιθυλενίου (PEX-a) το 1972, φέρνοντας επανάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Ήταν οι πρώτοι σωλήνες που τοποθετήθηκαν στην ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ το 1983 έγιναν οι πρώτοι σωλήνες με φράγμα οξυγόνου.
  • Οι σωλήνες PEX-a είναι ανθεκτικοί σε θερμοκρασίες έως 95°C και διακρίνονται για την ευκολία τους στην εγκατάσταση και στο χειρισμό. Επιπλέον το PEX-a διαθέτει θερμική μνήμη, το λεγόμενο «φαινόμενο μνήμης», το οποίο επιτρέπει γρήγορη και ασφαλή σύνδεση με τα εξαρτήματα Uponor Q&E, τα οποία κυκλοφόρησαν το 1994.
  • Το 2022 η Uponor κυκλοφόρησε τους πρώτους «bio based» σωλήνες PEX Pipes Blue, με πιστοποίηση ISCC, η οποία αφορά τα βιώσιμα πράσινα κτίρια.

Οι σωλήνες Uponor PEX-a  διατίθενται σε κουλούρες και σε βέργες, σε διατομές από Φ16 έως Φ110,  για ύδρευση, θέρμανση-ψύξη και ενδοδαπέδια θέρμανση, ως ολοκληρωμένα συστήματα μαζί με τα αντίστοιχα εξαρτήματα και τις κατάλληλες πιστοποιήσεις από τους πλέον επίσημους φορείς.

Αποτελούν επίσης το βασικό κορμό των προμονωμένων σωλήνων της σειράς προϊόντων Ecoflex για εφαρμογή στο έδαφος, σε εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, καθώς και για άλλες  εφαρμογές μεταφοράς ενέργειας σε απομακρυσμένα σημεία. Οι σωλήνες Ecoflex  (μονοί, διπλοί ή τετραπλοί) έχουν εξωτερικά εύκαμπτο και ανθεκτικό σπιράλ, ενώ εσωτερικά διαθέτουν σωλήνες PEX-a με μόνωση.

Το τελευταίο καινοτόμο προϊόν της σειράς είναι ο σωλήνας σύνδεσης της αντλίας θερμότητας Ecoflex Thermo Twin  Heatpump, ο οποίος αποτελείται από 2 μονωμένους σωλήνες PEX-a (προσαγωγής και επιστροφής) και από 2 σπιράλ για τα καλώδια, εντολές κλπ.

*Εταιρική παρουσίαση στο τεύχος Φεβρουαρίου 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ