Φώτης Τσαπαδάς: «Η διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς εργασίας των επαγγελματιών σημαίνει διασφάλιση των πελατών»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θεσσαλονίκης (ΣΕΥΘ) κ. Φώτης Τσαπαδάς, αναφέρθηκε στις θεσπισμένες υπεύθυνες δηλώσεις καλής εκτέλεσης (ΥΔΚΕ) τονίζοντας τη σπουδαιότητα του νόμου 4712/2020 καθώς, όπως είπε, διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και παρεμποδίζεται η παράνομη εργασία.

Παράλληλα, μίλησε για τα επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία –όπως είπε– δίνουν δουλειά στον κλάδο αλλά δεν αποτελούν πανάκεια για τους επαγγελματίες. Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του ως προέδρου του ΣΕΥΘ, επισημαίνει ότι στόχος του είναι να προσπαθεί για ό,τι είναι ωφέλιμο για τον κλάδο και για τα μέλη του συνδέσμου.

– Κύριε Τσαπαδά, ποια είναι τα θέματα που συζητάτε το τελευταίο διάστημα με τους επαγγελματίες του χώρου; Ποια προβλήματα ταλανίζουν το επάγγελμα και ποιοι είναι οι τρόποι για την επίλυσή τους;

– Προφανώς, ένα χρόνο και πλέον, τον κλάδο των θερμοϋδραυλικών όπως και πολλούς άλλους ταλανίζει ο κορονοϊός, με τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που επιφέρει στο παρόν και την αβεβαιότητα που επιφυλάσσει για το μέλλον.

Υπογραμμίσαμε επανειλημμένα –και μέσα από το βήμα που μας προσφέρει το περιοδικό σας– ότι ενώ οι συνάδελφοι στην πλειονότητά τους συντάχθηκαν και στήριξαν τα μέτρα, ως όφειλαν, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε με αντίστοιχα μέτρα στήριξης προς τον κλάδο.

Σε διαφορετικό επίπεδο, έντονη συζήτηση υπάρχει γύρω από τις αναβαθμίσεις αδειών των συναδέλφων, τους οποίους προσπαθούμε να καθοδηγούμε σωστά διευκολύνοντας όσο γίνεται τις διαδικασίες. Φαίνεται να υπάρχουν δυσκολίες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά τα μέλη του συμβουλίου, εγώ ο ίδιος και η γραμματεία του συνδέσμου –που λειτουργεί καθημερινά για να αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας– απαντάμε καθημερινά σε ερωτήσεις και προτρέπουμε τα μέλη να επικοινωνούν μαζί μας για οτιδήποτε τους απασχολεί.

– Σχετικά με την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης (ΥΔΚΕ), έχει συντελέσει θετικά στο επάγγελμα ή χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις ούτως ώστε να διασφαλίζει τη νόμιμη και ασφαλή εργασία των επαγγελματιών;

– Οι θεσπισμένες με το Προεδρικό Διάταγμα 112/2012 υπεύθυνες δηλώσεις καλής εκτέλεσης ήταν γνωστές στους επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με το νόμο 4712/2020 είναι πλέον απαραίτητη και απαράβατη προϋπόθεση όχι μόνο η έκδοση αλλά και κατάθεσή τους, για τη σύνδεση των καταναλωτών με δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Οι μη αδειούχοι εργαζόμενοι στον κλάδο των υδραυλικών ευνοούνταν μέχρι τώρα από το ασαφές καθεστώς και από την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού, εργαζόμενοι ευκαιριακά χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν και παρέχοντας πολλές φορές υπηρεσίες που δεν ήταν ποιοτικές.

Τώρα πλέον, μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων καλής εκτέλεσης διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο η νόμιμη εργασία των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, άρα και η ικανοποίηση των πελατών.

Ελπίζουμε ότι θα παγιωθεί η τήρηση της διαδικασίας, και προς αυτή την κατεύθυνση προτρέπουμε όλους τους φορείς. Υπογραμμίζω ότι διασφάλιση της νόμιμης και ασφαλούς εργασίας των επαγγελματιών σημαίνει αυτόματα διασφάλιση των πελατών.

– Τα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για τους υδραυλικούς και εγκαταστάτες; Πώς βλέπεται να διαμορφώνεται η αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα;

– Επιδοτούμενα προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» φυσικά και δίνουν ώθηση στην αγορά και δημιουργούν ευκαιρίες εργασίας –ειδικά στις μέρες μας που το έχουμε τόσο ανάγκη– αλλά δεν είναι πανάκεια. Το μέλλον της αγοράς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι αστάθμητοι, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά το πέρα της, που όλοι ελπίζουμε ότι πλησιάζει. Κι ενώ είχε παρατηρηθεί σχετική ανάνηψη με νεόδμητες κατασκευές, οποιαδήποτε πρόβλεψη τώρα είναι παρακινδυνευμένη.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα, λοιπόν, που τρέχουν ελπίζουμε να δώσουν ώθηση στην αγορά και να αυξήσουν τα περιθώρια αντίδρασης των καταναλωτών στην οικονομική δυσχέρεια. Σκόπελος σε όλη αυτή την προσπάθεια και οργάνωση είναι οι πολύπλοκες διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι και οι οποίες ελπίζουμε να μην είναι αποθαρρυντικές.

– Κάνετε τηλεδιασκέψεις με τα μέλη του συνδέσμου για θέματα που τα αφορούν; Για ποιο θέμα πραγματοποιήθηκε η τελευταία τηλεδιάσκεψη και ποιο ήταν το αποτέλεσμά της;

– Οι τηλεδιασκέψεις μπήκαν πλέον και στη δική μας λογική, και είναι τρόπος επικοινωνίας που προσφέρει την όποια αμεσότητα μπορεί να υπάρχει στις μέρες μας. Οι τηλεσυναντήσεις αυτές δεν γίνονται μόνο με τα μέλη του συμβουλίου για την εσωτερική λειτουργία του Συνδέσμου, αλλά ακόμη περισσότερο συμβάλλουν στη διατήρηση της επικοινωνίας με τα μέλη αλλά και με τους συνδέσμους άλλων πόλεων. Τα μέλη μας ενημερώνονται με e-mail και μηνύματα, ώστε να συμμετέχουν σε ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις.

Η τελευταία τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα αφορούσε την αναβάθμιση των αδειών, κάτι που απασχολεί πολλούς συναδέλφους, και γι’ αυτό είχε μεγάλη απήχηση. Πιστεύω ότι δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις προς την επίλυση των όποιων ζητημάτων.

Μέλημά μας είναι πάντα να επικοινωνούμε με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, παρ’ όλες τις δυσκολίες της διά ζώσης επικοινωνίας, ώστε να είμαστε σε θέση να πληροφορούμε τα μέλη για εργασιακά και άλλα θέματα.

– Αναλογιζόμενος την πορεία που έχετε κάνει ως πρόεδρος του ΣΕΥΘ, πιστεύετε ότι έχετε καλύψει τις προσδοκίες των μελών σας;

– Άποψή μου είναι ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να δοθεί μόνο από τα ίδια τα μέλη. Γεγονός είναι ότι η πρόκληση είναι μεγάλη κι ότι τα τελευταία τρία χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος του ΣΕΥΘ κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των μελών –τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μέλη του συμβουλίου.

Οι διαφωνίες δεν λείπουν, φυσικά, αλλά υπάρχει πάντα σεβασμός, κάτι που εισπράττω από όλους τους συναδέλφους. Γνώμονας είναι το κοινό καλό του κλάδου και όλων των συναδέλφων και όχι η προσωπική ανάδειξη. Οποιοσδήποτε κατέχει μια τέτοια θέση ευθύνης, πάντα προσδοκεί να γίνει ένα βήμα παραπάνω.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Βράβευση της Χαλκόρ για την ανακύκλωση χαλκού και κραμάτων χαλκού στα “Bravo Sustainability Dialogue & Awards 2020”

Η Χαλκόρ, τομέας σωλήνων χαλκού της ElvalHalcor διακρίθηκε για την υπεύθυνη πρακτική της σχετικά με …

Τα Περιοδικά μας