Φυσική ψύξη: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της άνετης διαβίωσης

Υπάρχουν πολλά συστήματα που μπορούν να μας προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι με φυσικό τρόπο, κι εδώ θα εξετάσουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις.

Aircooler

Το Αircooler έιναι υγραντήρας, καθαριστής και ανανεωτής αέρα. Και στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, είτε βρίσκεστε στο γραφείο είτε στο σπίτι, το Aircooler προσφέρει ένα ευχάριστο δροσερό κλίμα. Επιπλέον, χάρη στα ενσωματωμένα ειδικά φίλτρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το χρόνο για να φρεσκάρει τον αέρα.

Σε τρία διαφορετικά επίπεδα ταχύτητας, ο ψυχρός αέρας μπορεί να σταθεροποιηθεί σε ένα σημείο ή να περιστρέφεται σε όλο το χώρο χάρη στη λειτουργία αυτόματης περιστροφής. Έτσι ο αέρας προσαρμόζεται στις ανάγκες σας σύμφωνα πάντα με τις καιρικές συνθήκες.

Το Aircooler ψύχει με φυσικό τρόπο: Το νερό εξατμίζεται για να έχουμε το εσωτερικό κλίμα που επιθυμούμε. Είναι εξοπλισμένο με μια μεγάλη δεξαμενή νερού 5,6 λίτρων, η οποία ακόμη και σε συνεχή λειτουργία πρέπει να γεμίζεται μόνο με κρύο νερό μία φορά την ημέρα. Αν θέλετε να είναι πιο δροσερός ο χώρος σας, μπορείτε να προσθέσετε πάγο ή παγοκύστες.

Το Aircooler έχει δύο τρόπους λειτουργίας για να δημιουργήσει ένα βέλτιστο κλίμα εσωτερικού χώρου: ψύξη αέρα και ανανέωση αέρα. Παρά την ισχυρή ροή του αέρα, η συσκευή καταναλώνει μόνο 50 Watt, πλεονέκτημα που καθιστά το Aircooler εξαιρετικά αποδοτικό και οικονομικό. Σε αντίθεση με τα συμβατικά κλιματιστικά, δεν απαιτεί χημικά ψυκτικά μέσα και δεν υπόκειται σε περιορισμούς εγκατάστασης.

Με τους τροχούς και την εργονομική χειρολαβή μεταφοράς, μπορείτε γρήγορα και άνετα να μετακινήσετε τη συσκευή σχεδόν σε όλους τους χώρους. Κατά τη διάρκεια της ψύξης αέρα, ενεργοποιείται επιπλέον μια αντλία, η οποία διανέμει το νερό πάνω στο φίλτρο με κηρήθρα, προκειμένου να ψύξει το ζεστό αέρα στο φίλτρο εξάτμισης και να εκτοξευθεί ξανά μέσω του ανεμιστήρα ως ψυχρός αέρας.

Επίσης, χάρη σε ένα ενσωματωμένο φίλτρο αέρα και ένα φίλτρο εξάτμισης με κηρήθρα, ο αέρας εισαγωγής φιλτράρεται και υγραίνεται.

Τα πλεονεκτήματα του Aircooler είναι:

 • Ισχύς 50 Watt.
 • Απόδοση και οικονομία.
 • Φυσική ψύξη με εξάτμιση.
 • Προαιρετική λειτουργία με παγάκια ή παγοκύστες για μεγαλύτερη ψύξη.
 • Λειτουργία ύγρανσης αέρα.
 • Λειτουργία εναλλαγής swing.
 • Περίπου 20 λίτρα / 24h απόδοση εξάτμισης.
 • Αθόρυβη λειτουργία.
 • Εύκολη και άνετη μεταφορά χάρη στους σταθερούς τροχούς, το φρένο στάθμευσης και τη λαβή μεταφοράς.
 • Δυνατότητα για λειτουργία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου: Aircooler το καλοκαίρι, υγραντήρας το χειμώνα.
 • Μικρές διαστάσεις: μήκος 29cm, πλάτος 26cm, ύψος 70cm.
 • Βάρος 6,5 κιλά.

Φορητά κλιματιστικά

Τα φορητά κλιματιστικά που έχουν και λειτουργία αφυγραντήρα είναι ευέλικτα, εύχρηστα και άμεσα χρησιμοποιήσιμα, και η απόδοσή τους είναι εφάμιλλη με αυτή των κλιματιστικών split. Συνήθως, η γκάμα των φορητών κλιματιστικών εκτείνεται από μοντέλα με απόδοση ψύξης ή ψύξης / θέρμανσης στα 9.000 BTU και στα 12.000 BTU και με απόδοση αέρα έως 420 m³/h.

Ανάλογα με το χώρο που θέλουμε να δροσίσουμε, υπάρχει το κατάλληλο φορητό κλιματιστικό. Διαθέτουν λειτουργία χρονοδιακόπτη, sleep (λειτουργία εξοικονόμησης), οθόνη, επιλογές ταχύτητας ανεμιστήρα, φίλτρο αέρα, ροδάκια μετακίνησης, τηλεχειριστήριο κλπ.

Προσφέρουν στον οικιακό ή επαγγελματικό χώρο που βρίσκονται μία ευχάριστη δροσιά / ψύξη και επιτυγχάνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις καλύτερες θερμοκρασίες στην οικία, σε συνεργεία, γραφεία, ιατρεία, εξοχικά· ακριβώς εκεί όπου χρειάζεται ένα μόνιμα δροσερό περιβάλλον.

Χρησιμοποιούνται παντού και ανά πάσα στιγμή, και σε αντίθεση με τα κλασικά κλιματιστικά που απαιτούν εγκατάσταση, μπορούν να μετακινηθούν άνετα εντός ενός δωματίου και από χώρο σε χώρο.

Επιτυγχάνουν το ιδανικό κλίμα με άμεση εγκατάσταση και χωρίς έξοδα εγκατάστασης, με απλό τρόπο:

 • Τοποθετείται η συσκευή έτσι ώστε οι γρίλιες της να είναι προς το χώρο που θέλουμε να δροσίσουμε.
 • Προσαρμόζεται ο εύκαμπτος σωλήνας εξαγωγής του ζεστού αέρα στη μονάδα σε ένα σημείο απ’ όπου να μπορεί να στείλει τον ζεστό αέρα έξω (παράθυρο, μπαλκονόπορτα, δωμάτιο).
 • Εναλλακτικά χρησιμοποιείται ένα ειδικό προσαρμοζόμενο εξάρτημα που εμποδίζει την εισροή θερμού αέρα στο χώρο και επιτρέπει την προσαρμογή της φυσούνας του σωλήνα σε οποιοδήποτε παράθυρο, μπαλκονόπορτα ή παράθυρο οροφής.

Ανεμιστήρες ρεύματος

Μέχρι χθες, υπήρχε ο παραδοσιακός τρόπος δροσισμού με τους απλούς ανεμιστήρες. Σήμερα όμως, οι ανεμιστήρες έχουν αναβαθμιστεί. Διατίθενται ανεμιστήρες για κάθε χρήση, όπως είναι για παράδειγμα:

α) Ανεμιστήρες γραφείου με σύνδεση USB.

β) Απλοί ανεμιστήρες δαπέδου ή γραφείου.

γ) Επαγγελματικοί ανεμιστήρες δαπέδου (ή τοίχου).

δ) Ανεμιστήρες δαπέδου με τηλεχειρισμό κλπ.

Οι στιλάτοι, πλέον, φορητοί ανεμιστήρες εξασφαλίζουν εξαιρετικά καλή διάθεση με την ιδιαίτερη δροσιά που παράγουν. Χρησιμοποιούνται τόσο για δροσισμό όσο και για αερισμό, παραγωγή ανέμου ή ξήρανση.

Εκτός από τους απλούς με πλαστικά πτερύγια, οι επαγγελματικοί είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο, με προσοχή στη λεπτομέρεια. Έχουν σχεδιαστεί για ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής, και συνήθως είναι κατασκευασμένοι με επιχρωμιωμένα άκρα των μεταλλικών πτερυγίων.

Οι ανεμιστήρες δαπέδου 100 με 120 Watt διαθέτουν σοβαρά αποθέματα ισχύος για να προσφέρουν επαρκή δροσιά ακόμη και όταν η θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικά. Απομακρύνουν εύκολα ακόμη και καυτό αέρα που έχει συσσωρευτεί σε χώρους κατοικιών ή γραφείων, με την υψηλή παροχή αέρα που παράγουν μέσω της πτερωτής διάμετρου περίπου 50cm.

Διατίθενται συνήθως με τρεις ρυθμίσεις ταχύτητας και είναι ιδανικοί για κάθε σενάριο: από ένα ελαφρύ αεράκι ως και ένα δυνατό αέρα. Οι φορητοί ανεμιστήρες μπορούν να γυρίσουν πολλές μοίρες γύρω από τον άξονά τους, έτσι ώστε ο αέρας να φτάνει πάντα ακριβώς εκεί που είναι ευπρόσδεκτος. Έχουν καλαίσθητη εμφάνιση και είναι κατάλληλοι για χώρους φωτογράφισης, εστιατορίων, πάρτι κλπ.

Μπορούν επίσης να αναρτηθούν στον τοίχο ή στην οροφή. Οι συσκευές χρειάζονται μόνο μια μικρή επιφάνεια τοποθέτησης (τα φορητά επιδαπέδια και επιτραπέζια μοντέλα) και διαθέτουν αντιολισθητικά στηρίγματα στη βάση τους, που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της συσκευής. Τα πρακτικά πλεονεκτήματά τους είναι με μια ματιά:

 • Ρυθμιζόμενη γωνία κλίσης της κεφαλής.
 • Προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα εμπρός και πίσω.
 • Διάμετρος πτερυγίων ανεμιστήρα 40-50 cm (σε ισχυρά οικιακά και επαγγελματικά μοντέλα).
 • Σταθερή και αντιολισθητική βάση.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής για τα επαγγελματικά μοντέλα.
 • Ήσυχη λειτουργία.
 • Πρακτική λαβή μεταφοράς.
 • Μοναδική αναλογία τιμής/απόδοσης.
 • Βάση τοίχου / οροφής για τον αερισμό δυσπρόσιτων χώρων (δυνατότητα για ορισμένα μοντέλα).

Ανεμιστήρες USB

Οι λάτρεις των γκάτζετ δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: Είναι διαθέσιμα πλέον και μικρά μοντέλα με κομψή σχεδίαση, με διάμετρο φτερού ανεμιστήρα 10 cm και σύνδεση σε USB laptop ή power bank! Διατίθενται μάλιστα σε πολλά ζωηρά και μοντέρνα χρώματα, για να ταιριάζουν σε κάθε γούστο. Είναι ένα ευχάριστο αξεσουάρ για κάθε γραφείο, και παρά την υψηλή ροή αέρα, ο ανεμιστήρας είναι αρκετά αθόρυβος ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του χρήστη.

Ο ανεμιστήρας USB είναι συμπαγής και ταιριάζει σε οποιοδήποτε γραφείο, ενώ διαθέτει ρυθμιζόμενη κεκλιμένη κεφαλή έως 360 μοίρες και μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες. Χάρη στο διακόπτη on/off δεν χρειάζεται να αποσυνδέεται και να επανασυνδέεται συνεχώς η συσκευή.

Τα πλεονεκτήματα των ανεμιστήρων USB είναι:

 • Ισχύς 2,5 Watt.
 • Σύνδεση USB χωρίς να απαιτείται πρόσθετη πηγή ρεύματος.
 • Αθόρυβη και διακριτική λειτουργία.
 • Ενδεικτικές διαστάσεις 9cm x 14cm x 15cm (Β x Π x Υ).
 • Βάρος 0,2 kg.

Χάρη στα παραπάνω συστήματα, η ζέστη του καλοκαιριού αντιμετωπίζεται με φυσικό αλλά και οικονομικό τρόπο.

*Ο κ. Χρήστος Κυπριανού είναι sales manager της ΓΕΝΕΜ.

Ελέγξτε επίσης

Ηλιακή ψύξη με χρήση ψυκτών προσρόφησης

Τα μειονεκτήματα της συμβατικής τεχνολογίας ψύξης εντοπίζονται κυρίως στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθώς και στο …

Τα Περιοδικά μας